Dødsfald: Den yngste af »de jyske ungarere« er gået bort

Peter Märcher debuterede som 17-årig for Ikasts stolthed: Fodboldholdet med kælenavnet »de jyske ungarere«

26. august 2020, 04.00

Peter Märcher, den yngste af »de jyske ungarere«, blev 78 år. Foto: Privatfoto

NEKROLOG Peter Märcher, Ikast, blev 78 år.

Han var blot 17 år gammel, da han i 1958 som den yngste i klubhistorien debuterede på IFS førsteholdet i 2. division. Det var som højre innerwing, og det var store sko og en stor trøje, han skulle udfylde, som erstatning for Knud Jensen. I et angreb, der talte andre prominente navne som Holger Buhl, Jørgen Hat, Leo D, Kesse og Manse, for lige at holde fast i den lokale kælenavns-terminologi fra midten af det sidste århundrede, når talen gik på Ikasts stolthed: Fodboldholdet, som på dette tidspunkt var kendt som »de jyske ungarere«. Siden blev det til 318 førsteholdskampe – alle for IFS, samt to U-landskampe med to sejre og en scoring på cv’et.

Hans Excellence

Natten til tirsdag den 18. august sov han stille ind på Kærmindeparken i Bording, hvor han havde boet de seneste tre år, som en konsekvens af den demenssygdom, som ramte ham, da han var fyldt 70.

Peter Märcher var en høj men teknisk velfunderet fodboldspiller, der både kunne sætte sine medspillere i scene og samtidig var i besiddelse af en fænomenal sparketeknik. Hans løbepensum var ikke det største, men han forstod at økonomisere med kræfterne, og være de rigtige steder på de rigtige tidspunkter.

Hans talent var åbenlyst, og han blev Ikasts første U-landsholdsspiller, og i Jyllands-Posten blev han sågar tildelt kælenavnet ”Hans Exellence”.

Blandt holdkammeraterne blev han benævnt bevægelsesøkonomen, som havde evnen til ofte at pådrage sig lyskenskader i starten af ugen, når der skulle trænes hårdt. Men disse havde det pudsigt nok med at tage af op mod weekenden, når der skulle spilles kamp.

Fra fodbold til tekstiler

Peter Märcher sluttede sin karriere i 1970, og havde det ikke været for de mange skader, havde han uden tvivl været i besiddelse af den klubrekord, Kristian Mosegaard nok vil komme til at besidde til evig tid.

Peter Märcher var yngste af tre børn i hjemmet hos Johanne og Ejnar Märcher i lejligheden på Jens Holdgaardsvej kun 500 meter fra Ikast Stadion og træningsbanerne. Efter afsluttet skolegang på Ikast Vestre Skole fik han som alle andre gode fodboldtalenter i Ikast elevplads på lageret hos Svend E Nielsen på Bellevue Fritidstøj – Ikasts på det tidspunkt førende mærkevarevirksomhed. Og herfra kunne han lige som i sin militærtid i Livgarden få tid til at passe sin lovende fodboldkarriere.

Fra lageret til landevejen

Fra lageret gik turen ud på landevejen, hvor Peter Märcher solgte det eksklusive fritidstøj. I 1975 fik han job som eksportsælger hos Kribo i Ikast, og hans gode netværk i hele Norden blev udnyttet og videreudviklet, da han i 1985 fik ansættelse hos Anders Hust på Claire Group. Først med ansvar for salg til storaftagere og siden med ansvar realisering restpartier. Et arbejde han bestred - til sidst dog på deltid, helt frem til han gik på pension til 70-årig. For så kort efter blive ramt af den snigende demenssygdom.

Peter Märcher blev i 1964 gift med Hanne Dollerup Jensen fra Ikast, og i hjemmet på Egeparken voksede børnene Torben og Inge op, og begge fik en opvækst i Ikast og ganske naturligt i IFS, hvor de har gjort sig i både håndbold og fodbold. Peter Märcher havde den glæde at se Inge Märcher som anfører hæve Ikasts første pokal, da holdet vandt pokalturneringen over FIF i 1991. Da måtte farmand fælde en tåre.

Ud over sin kone og børn i Hjortshøj og Taulov efterlader Peter Märcher sig to voksne børnebørn. Torben driver selvstændig virksomhed, og Inge arbejder som fysioterapeut.