Nye pedaltramp for kørestols- brugere

Udgivet:11. maj 2023, 16.00

Læsetid:2 minutter

Den nye kørestolscykel blev godt modtaget og ikke mindst prøvet af - her af en af de fremtidige storbrugere, Søren Kristensen. Bag ham ses fra venstre Lene Vestergaard, Marienlunds leder, Rikke Hindkjær, og to af de glade givere, Steen Lillegaard og Preben Kristensen. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

SOFACYKEL Selvom man normalt færdes på kørestolshjul, er der noget helt specielt ved at kunne komme en tur ud i det blå på cykelhjul i fuld fart. Snuse til duften af forårets blomster, mærke solens varme og vinden i kinderne.

På døgninstitutionen Marienlund har beboere og personale nogle gode »venner«, der netop har haft pengepungen fremme og købt et ganske specielt køretøj: En trehjulet cykel, hvor hele den forreste del er en kørestol, der kan hægtes af og gøre udflugten til noget helt særligt. Man skal ikke nøjes med at se det hele fra cyklen. Man kan blive koblet af det unikke køretøj og komme helt tæt på.

Det giver begrebet »sofacykel« en ny dimension. Kørestolsbrugere kan nu ikke bare komme ud på en cykeltur; de kan også komme med til det hele.

Jomfrutur

Søren Kristensen sidder normalt i en stor elektrisk kørestol, men blev på jomfruturen hejst fra sin egen kørestol over i cykel-kørestolen og spændt fast.

- Nu kan Søren jo komme med på shoppingtur til eksempelvis Strøgcentret, da vi kan cykle af sted, spænde ham fra og i kørestolen tage ham med i butikkerne, siger Marienlunds leder, Rikke Hindkjær.

Cyklen er udstyret med el-motor, så den er let at håndtere for medarbejderne.

Formanden for Marienlunds Venner, Preben Kristensen, havde fra institutionen fået et ønske om en ny cykel.

- I forvejen har de flere duocykler, hvor beboere, der selv kan gå, kan sætte sig op i cyklerne, og desuden har vi en ladcykel, hvor kørestolsbrugere kan køre op på ladet og blive sat fast. Men for brugere som Søren, der har en stor og tung el-stol, har det ikke været en mulighed at kunne komme ud på cykeltur, siger Preben Kristensen.

Så via et godt samarbejde med den lokale virksomhed Mini Crosser - der nu er en del af den større Medema-gruppe - faldt brikkerne på plads. Mini Crosser havde køretøjet og kunne give en god pris, så kørestolsbrugere nu får en hel ny mulighed for at komme på tur - ud i det blå.

Allerede på lørdag har Søren Kristensen en aftale med storbror Kristian og håber, at de skal på cykeltur. Sammen.

Uden en kørestol monteret som forgaffel ser Marienlunds nye cykel ikke ud af meget. Foto: Laila Kempel
Ud på tur - aldrig sur. Rikke Hindkjær og Søren Kristensen på den første jomfru tur på det nye køretøj på Marienlund. Foto: Laila Kempel