Familien står sammen - i med- og modgang

Niels Laurits Thygesen har været 50 år i familiefirmaet, og selv om han stadig er aktiv, har sønnerne taget over

Udgivet:16. august 2017, 16.52

Læsetid:8 minutter

Niels Laurits Thygesen glæder sig over de mange år, han har arbejdet sammen med familien, først sin bror og fætter og siden sine børn. - Det fællesskab har vi haft utroligt meget glæde af. Jeg ved godt, at det kan være svært med en familievirksomhed, og der er mange historier om det, men jeg synes, at det er fantastisk, at når der er modgang, så er vi flere til at hjælpe hinanden og så står man sammen, og når der er succes, så er flere til at glæde sig over det, siger Niels Laurits Thygesen. Selv om han ikke altid har været enig med sin bror, fætter eller sønner, så er de 50 år gået uden sure miner. - Det gælder om at hugge en hæl og klippe en tå, og hvis du ikke er forberedt på det, så kan du ikke få en familievirksomhed til at køre, siger Niels Laurits Thygesen. Foto: Flemming Hansen

5 år siden

Jubilæum Strategi er godt, men det er tilfældigheder, der flytter hegnspæle. Ordene er Niels Laurits Thygesens, og selv om de ikke er sagt i den sammenhæng, så opsummerer de meget rammende begyndelsen på hans karriere i familievirksomheden, som på fredag har strakt sig over 50 år.

Kom aldrig videre

Landmandssønnen fra Ikast gik ud af skolen i ottende klasse - da bukkene efter mellemskolen blev skilt fra fårene, som han formulerer det - og som 14-årig kom han i lære hos byens største købmand.

Da han fire år senere var udlært, rejste han 16 måneder til England for at lære sproget. Det første stykke tid arbejdede han på en margarinefabrik, og siden kom han ind i en købmandskæde med 40 supermarkeder. Efter en tid som reserveofficer i forsvaret, søgte han som 21-årig ind på Kolding Købmandsskole, men kunne ikke komme ind, da han ikke var student.

Han fik dog at vide, at det ville øge hans chancer, hvis han kunne tysk, og efter et lille halvt år på skole i Køln lykkedes det.

- Da jeg var færdig, skrev jeg den eneste ansøgning, jeg har skrevet i mit liv, siger Niels Laurits Thygesen, som søgte job hos Messecenter Herning.

Ansøgningen blev dog aldrig sendt. Svigerfaderen var nemlig løbet tør for frimærker, og derfor måtte Niels Laurits Thygesen vente med at sende brevet, indtil han kom hjem til sine forældre i Ikast.

- Da jeg kom hjem, spurgte min far, om jeg ikke kunne vente med at sende den ansøgning, fordi han havde brug for, at jeg skulle hjælpe på fabrikken. Det var i '67, og jeg kom aldrig andre steder, siger Niels Laurits Thygesen.

Out of business

En af de ansatte havde svindlet firmaet, så firmaet var i knæ og havde brug for hjælp, og Niels Laurits Thygesen trådte til. Det var i 1967 - den gang man syede trusser i hånden og solgte dem videre for en krone pr. styk - men få år efter blev der vendt op og ned på branchen, og det er her ordene om tilfældigheder og hegnspæle falder.

Under et spil kort sagde jazzmusiker og tekstilfabrikant Harry Krøjgaard i sjov: »Jer trussefabrikkanter er snart out of business, fordi der er en maskine, som kan lave trusser automatisk«. Det var nyt for Niels Laurits Thygesen, og dagen efter ringede han til Harry Krøjgaard og blev ad den vej sat i forbindelse med den agent i København, som solgte maskinerne.

- Han sagde, at det var alt for kompliceret for os, fordi vi ikke var vant til strikkemaskiner, men jeg fik ham til at sende en prøve på arbejdet, siger Niels Laurits Thygesen.

Da agenten normalt leverede til hans fætter Niels Thygesen, sendte han også en prøve til ham, og de to fætre blev hurtigt enige om et samarbejde og købte to maskiner.

Ud af samarbejdet voksede Tytex, der med Niels Laurits Thygesens bror Eskild Thygesen som direktør og medejer voksede til at sælge 100 millioner inkontinenstrusser om året og havde fabrikker i Danmark, USA, Irland og Slovakiet. Også Henning Christensen kom her til at spille en stor rolle som personen med den store tekniske indsigt.

Samlede ressourcerne

Frem til 1990 kørte de tre familiemedlemmer hver deres virksomhed uafhængigt af hinanden. Niels Laurits Thygesen stod i spidsen for Facsia, Niels Thygesen for S. Thygesen og Eskild Thygesen for Tytex.

I 1990-91 stiftede de Thygesen Textile Group, hvor de samlede de tre virksomheder.

- Vi kunne se, at der var brug for, at vi samlede ressourcerne, fordi der var en omvæltning i tekstil- og beklædningsindustrien, siger Niels Laurits Thygesen med henvisning til udflytningen.

Det viste sig hurtigt at være den rigtige beslutning. Kort tid efter forsvandt forretningsgrundlaget i Fascia, som lavede t-shirts med print, på grund af konkurrencen fra udlandet, og virksomheden blev stille og roligt lukket ned og kræfterne flyttede over i Tytex.

I 1997 købte kapitalfonden Axcel halvdelen af aktierne i Thygesen Textile Group. Planen var, at virksomheden skulle gøres klar til børsen, men i stedet endte det med, at Tytex i 2006 blev solgt for 500 millioner kroner.

De hårde år

Efter salget af Tytex bestod virksomheden af de aktiviteter, der var kommet fra S. Thygesen og de efterfølgende år skulle vise sig at blive hårde rent forretningsmæssigt.

Kort tid efter kom finanskrisen buldrende, og kort tid inden investerede Thygesen-familien i Herning Shipping, som et led i et generationsskifte. Aftalen var, af de skulle være inde i tre år, men så længe gik der ikke.

- 1. januar 2009 glemmer jeg aldrig. Fragtraterne faldt så meget, at vi begyndte at sejle med de 40 skibe til halv pris, og efter to år havde vi tabt indskuddet, siger Niels Laurits Thygesen.

Familien tabte investeringen på 50 millioner kroner, og da der sideløbende skulle ryddes grundigt op i de aktiviteter, der var tilbage i Thygesen Textile Group, betød det store underskud i koncernen.

Som en del af oprydningen i Thygesen Textile Group blev aktiviteterne i Thygesen Fabrics lagt sammen med Birk Jersey, og da Thygesen Textile Group tidligere i år solgte sin halvdel af virksomheden, er der ikke mere forretning tilbage fra den oprindelige sammenlægning i 90-91.

- Vi havde en omsætning på 300-400 millioner kroner, og den er væk i dag, men rent faktisk har vi aldrig været involveret i så meget tekstil, som vi er i dag, siger Niels Laurits Thygesen.

Bestemmer selv tempoet

I dag består Thygesen Textile Group af to grene. Først og fremmest Thygesen Textile Solutions, som Niels Laurits og Kirsten Thygesen ejer med sønnerne Jens og Morten Thygesen.

I det selskab ligger selskaberne Ease.dk A/S, The Headwear Company A/S, Innflow A/S og Thygesen Textile Vietnam Ltd.

- Det er Jens og Morten, der har lavet et kæmpe stykke arbejde, og stille og roligt er det begyndt at se godt ud igen, siger Niels Laurits Thygesen.

Den anden gren er Müller Textil Group. Samlet set dækker Thygesen Textile Group i dag over en omsætning på omkring 800 millioner kroner og beskæftiger på den gode side af 800 medarbejdere.

Selv blander Niels Laurits Thygesen sig ikke i den daglige drift, som det hovedsageligt er sønnerne, der tager sig af.

- De skal finde deres egne ben og deres egen måde at gøre tingene på, og det har de gjort, siger Niels Laurits Thygesen.

Han sidder dog i bestyrelserne i selskaberne, og det har han ingen planer om at trække sig fra.

- Jeg er kisteglad for den måde, jeg kan gøre tingene på. Når man er selvstændig, har man det privilegium, at man kan fase ud og selv bestemme tempoet. Jeg synes, at jeg har fået det stillet an på en måde, så jeg faktisk kan få det, som jeg gerne vil have det, siger Niels Laurits Thygesen.

Stafetten sendt videre

Han kan se tilbage på 50 år i familiefirmaet og på et liv som selvstændig, som har budt på lidt af hvert.

- Vi har købt, og vi har solgt, vi har åbnet, og vi har lukket. Vi har prøvet det hele, siger Niels Laurits Thygesen og fortsætter:

- Jeg kan godt huske, hvordan Ikast så ud, dengang jeg startede. Da var der 250 tekstilfabrikker, små og store, og jeg synes, at det er rart at sige, at vi er her stadigvæk, siger Niels Laurits Thygesen, der i et tilbageblik gerne fremhæver sin nu afdøde bror, Eskild Thygesens, og fætteren Niels Thygesens indsats, specielt i relation til etableringen af Tytex.

Udover hans to sønner, arbejder også datteren Marie Kjær Petersen i familiefirmaet.

- Det at næste generation er gået ind, giver så mening i mit liv. Så har det jo ikke været spildt, og stafetten er sendt videre, siger Niels Laurits Thygesen.

Hans sidste barn, datteren Anne Kjær Thygesen, arbejder på den Internationale Skole i Ikast, hvor Niels Laurits Thygesen er bestyrelsesformand og har ydet en kæmpeindsats for skolen.

- Der er mange, der har trukket et læs igennem årene, siger Niels L. Thygesen.

50-årsjubilæet fejres på virksomheden for medarbejdere og familien i huset på Navervej 18. august. Fødselsdagsfesten for vennerne bliver holdt 25. august på Sølyst i København. Selve dagen holdes med familien i Thygesens hus i Spanien.

Niels Laurits Thygesen glæder sig over de mange år, han har arbejdet sammen med familien, først sin bror og fætter og siden sine børn. - Det fællesskab har vi haft utroligt meget glæde af. Jeg ved godt, at det kan være svært med en familievirksomhed, og der er mange historier om det, men jeg synes, at det er fantastisk, at når der er modgang, så er vi flere til at hjælpe hinanden og så står man sammen, og når der er succes, så er flere til at glæde sig over det, siger Niels Laurits Thygesen. Selv om han ikke altid har været enig med sin bror, fætter eller sønner, så er de 50 år gået uden sure miner. - Det gælder om at hugge en hæl og klippe en tå, og hvis du ikke er forberedt på det, så kan du ikke få en familievirksomhed til at køre, siger Niels Laurits Thygesen. Foto: Flemming Hansen