Folkekirkes Nødhjælp gør klar til kontantløs indsamling

Der er brug for frivillige til årets indsamling i Ikast, hvor kontanterne er afløst af mobiloverførsler for at holde Corona’en på afstand.

Udgivet:02. marts 2022, 13.05

Læsetid:3 minutter

Efter to års aflysninger samler Folkekirkens Nødhjælp igen ind i år, når frivillige gør fra dør til dør søndag 13. marts. Årets indsamling bliver uden kontanter for at undgå Corona-smitte. (Foto: Bax Lindhardt/Folkekirkens Nødhjælp)

For præcis to år siden var Ole Bjerglund Pedersen en tur på loftet for at finde papkassen med indsamlingsbøsser frem til den årlige landsindsamling for Folkekirkens Nødhjælp. Helt som i de foregående 20 år, hvor han havde stået for at koordinere landsindsamlingen i Ikast.

Men med halvandet døgns varsel blev indsamlingen i 2020 aflyst, fordi Corona’en holdt sit indtog og ændrede vores hverdag. Sidste år blev den traditionelle landsindsamling også aflyst og ændret til indsamling på nettet, og det har nødhjælpsorganisationen mærket meget konkret og kontant. De traditionelle landsindsamlinger har under normale omstændigheder indbragt 10-14 millioner kroner, mens de seneste to års digitale indsamlinger har indbragt henholdsvis 4,5 og 5,3 millioner kroner til nødhjælps- og udviklingsprojekter blandt verdens fattigste

Kontantløs indsamling 13. marts

I år prøver Folkekirkens Nødhjælp igen med en dør til dør-indsamling søndag 13. marts – blandt andet i Ikast, hvor Ole Bjerglund Pedersen igen står for at koordinere de frivillige indsamleres indsats. Men årets indsamling bliver ikke helt som i tiden før Corona’en, fortæller Ole Bjerglund Pedersen.

- Der bliver heldigvis en indsamling i år, men vi har valgt at gøre det på en måde, hvor der ikke er smitterisikoen i forbindelse med indsamlingen. Det betyder, at vores indsamlere ringer på som normalt, men at selve indsamlingen bliver uden kontanter og med overførsel via MobilePay i stedet. Indsamlerne kommer stadig rundt med PR-materiale og et specifikt nummer, hvor man på sin MobilePay kan se, at man overfører pengene til Folkekirkens Nødhjælp, så man kan være sikker på, at pengene ender det rigtige sted, siger han.

Det har de senere år været en udfordring at skaffe frivillige til at dække ruterne rundt i byen. Mange vil sådan set gerne hjælpe, men bryder sig ikke om at ringe på hos fremmede folk og bede om penge. Derfor har Folkekirkens Nødhjælp et nyt tilbud til dem i år.

- Man kan også melde sig til at gå en rute og dele foldere rundt i postkasserne, uden at man behøver at ringe på hos folk, siger Ole Bjerglund Pedersen.

Skal bruge 20-25 frivillige i Ikast

Han står for at få fordelt de frivillige indsamlere på de lokale ruter med udgangspunkt fra Fonnesbæk Kirke. Her plejer indsamlerne også at komme tilbage med kontanterne til optælling, men det bliver altså også anderledes i år. Ole Bjerglund Pedersen håber, at det trods de ændrede omstændigheder er nok lokale, der vil bruge et par timer eller tre på at hjælpe nogle af verdens fattigste mennesker.

- Vi skal gerne bruge 20-25 indsamlere, men jeg er spændt på, hvor mange der melder sig, for vi er jo kommet lidt ud af rutinen de seneste to år. Men jeg håber, at den nye indsamlingsform kan få nogle nye frivillige til at melde sig, siger Ole Bjerglund Pedersen.

Hvis man har lyst til at bruge lidt af sin søndag på indsamlingen 13. marts, kan man allerede nu tilmelde sig på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside. I forbindelse med tilmeldingen får man direkte besked om hvor og hvornår, man skal møde op for at få udleveret en rute og det materiale, der skal bruges ved indsamlingen.

Man kan også møde op i Fonnesbæk Kirke klokken 11.30 på selve dagen og få en rute. Indsamlingen bliver indledt med en let frokost for de frivillige.