Kærlighed til heste, hestesport og hestevelfærd

Udgivet:24. oktober 2018, 07.29

Læsetid:6 minutter

Stinna Tange er født uden ben, men det afholder hende ikke fra at dyrke ridesport. Heller ikke at »gå en tur« med hesten, som foregår på denne måde. Foto: Jan Anderschou

Af Jan Anderschou
jaa@ikastavis.dk

Hesteparadis Ejendommen ejes af Inger Kathrine Thronrud, der er autoriseret hestemassør og hesteterapeut student. Hun tager imod med et stort smil og en smukt klingende, norsk dialekt. Inger kom til Danmark i 2016 af den simple grund, at ejendomme som denne er meget billigere i Danmark, og at markedet for heste er meget større i Danmark.

Til gengæld er den uddannelse som hesteterapeut, hun er i gang med, bedre i Norge, så hun pendler frem og tilbage.

Set fra hestens synspunkt er der her skabt et paradis, hvor hestens behov tilgodeses på alle tænkelige måder. Derfor møder vi ikke bare Inger, men også Bjarne og Nikoline, og en af stedets tilfredse kunder Stinna. Dem vender vi tilbage til.

Det er hestens velfærd det handler om

En hest er ikke bare en hest. De fleste mennesker kan godt se, der er forskel på heste, og ved også at nogle heste har haft deres gang som trækdyr i landbruget og slæbt øl rundt til tørstige danskere.

Vi ved også at der er heste, der bruges til hestesport af forskellig slags. Det er primært denne kategori der gæster det midtjyske hesteparadis.

Hestens bygning er forskellig, selv indenfor den enkelte race. Det har stor betydning for, hvordan man anvender hesten og træner den.

Lidt henne ad gangen står en smuk hest og pruster, som de nu gør. Den bruger vi som eksempel i dag. Hesten er af racen Dansk Varmblod, en race der blev skabt i tresserne. Racen bruges i disciplinerne dressur, springning samt military og er kendetegnet ved samarbejdsvillighed, intelligens, årvågenhed samt omgængelighed.

Inger Kathrine Thronrud forklarer:

- Når en rytter sætter sig på hesten belastes hestens forparti. Derfor er det oftest musklerne i forparten jeg arbejder med.

Inger tager fat med begge hænder. Hesten slapper helt af og begynder næsten at lukke øjnene.

- Jeg kan hurtigt mærke, når jeg finder problemer, og får dem løst.

Nikoline bliver bedt om at "smide noget læder på krikken". Det er sagt og ment med kærlighed. I mellemtiden får vi en snak med Bjarne.

Faglighed i højsædet

Bjarne Nielsen er eksamineret berider. Det har han været i 40 år, så han taler med en vis erfaring.

Han er kendt for sit store engagement i DV-avlen, og har skabt sig et renomme som dygtig formidler af ridningens svære kunst, i et sprog som alle kan forstå.

Ikke underligt at han gennem sin karriere har uddannet og trænet nogle af Danmarks bedste ryttere, og i tillæg været landstræner for det norske landshold.

Nu har han fast base på Ingers hesteparadis, hvor kunderne kan nyde godt af hans enorme erfaring.

Bjarne Nielsen har en klar holdning til udfordringen for både hest og rytter:

- En rytter skal forstå, at en hests evne til at præstere, i høj grad afhænger af rytterens forståelse for den enkelte hests konstruktion.

- Når en hest er velbygget, så har den bedre forudsætninger for at fungere korrekt. Det er min grundlæggende pointe! Jo lettere en hest har ved at fungere, jo mindre skal den slide i arbejdet. Hermed mindsker vi risikoen for at den bliver slidt op.

For Bjarne Nielsen handler det i høj grad om, at udvikle rytteren lige så meget som hesten.

- Den gode rytter ved, at heste ikke skal trænes og rides ens. Det kommer gennem praktisk erfaring, men også ved at studere teori.

- Så det skal helt klart være en opfordring fra mig, at flere ryttere ville sætte sig ned og læse noget rideteori og overordnet, sætte en ære i at dygtiggøre sig.

- Og så skal de lære at forstå deres hest og lytte til deres træner!

Stinna er en af dem der lytter

Stinna Tange er en usædvanlig rytter. Først og fremmest bemærker man naturligvis, at hun ikke har nogen ben. Men hun er altså også en af de ryttere, der lytter til træneren - og hesten.

Stinna har et helt særligt forhold til hesten. Hendes særlige behov for, at kunne samarbejde med hesten viser sig hurtigt, når de er sammen.

Det virker som om hesten faktisk har varme følelser for sin rytter. Det modsatte er man i hvert fald ikke i tvivl om.

De har også haft mange pragtfulde oplevelser sammen. Og det har givet store resultater, OL bronze, DM guld og VM guld. Det er indenfor ridesporten para-dressur.

- Jeg håber utroligt meget at kunne ride ham til OL guld Tokyo i 2020. Det er min store drøm, siger Stinna.

Det afhænger af om hesten får lov.

Ikke en hvilken som helst krikke

Hesten er faktisk ikke en hvilken som helst hest. Den 17 årige vallak bærer navnet Horsebo Smarties, og har også båret blandt andet Prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein til flotte internationale resultater.

Det var i hans yngre år. Nu er han blevet 17 år gammel og indenfor ridesporten nærmer pensionsalderen sig.

Ved skånsom træning og brug, har hesten stadig flere gode år foran sig. Derfor er hesten i rette hænder hos både massør, kommende terapeut, erfaren berider og ikke mindst en rytter, der ikke stiller store fysiske krav til hesten.

Hesten ejes af Helle Mørkøv Kristiansen, der er indehaver af Stutteri Horsebo og også driver Nathalie Horsecare og Nathalie Fashion.

Det kræver en god hest at kunne omstille sig. Selvom den allerede har prøvet dressurrudning på højt niveau, så er det helt anderledes, at have en benløs rytter i sadlen. Rytter og hest skal udvikle et nyt sprog, hvor Stinna ikke kan styre hesten med benene, men skal styre ved hjælp af to piske.

Det har de gjort rigtigt godt og det har skabt de gode resultater.

Stinna har også en anden helt særlig oplevelse:

- Jeg var faktisk ved at falde af på et tidspunkt, men det mærkede Smarties lynhurtigt og flyttede sig til siden, så jeg genvandt balancen.

Det er sådanne oplevelser der fortæller om det fantastiske bånd de har opbygget sammen, bånd som Stinna håber vil opfylde hendes drøm om OL Guld om et par år.

Svært at få hesten til at galopere

De kan mange smarte tricks sammen. Stinna laver en lille cirkusforestilling, som de åbenbart har øvet sig på.

Derimod har hun stadig svært ved at få Smarties i galop. Han har endnu ikke lært en piskekommando der betyder galop, men de arbejder ihærdigt på det.

Hesten får dog jævnligt lejlighed til at røre galopmusklerne også. Her er det Nikoline Carlsen, der træder til. Nikoline rider gerne på Smarties, men hun er også den, der plejer og passer ham i det daglige.

Også når de skal til stævner i ind- og udland følger Nikoline med. Hun sørger for, at hesten til enhver tid er velplejet. Hun håber naturligvis også på den store oplevelse med en tur til Tokyo

En smart hest omgiver sig med dygtige mennesker. Øverst naturligvis rytteren, Stinna Tange. Fra venstre ser vi så groomeren Nikoline Carlsen, hesten Smarties, berider Bjarne Nielsen, og massør med mere Inger Kathrine Thronrud, der ejer stedet. Foto: Jan Anderschou
Inger Kathrine Thronrud har opbygget stor erfaring i massage. Hun er nu også under uddannelse som terapeut. Foto: Jan Anderschou
Det virker som om hesten faktisk har varme følelser for sin rytter. Det modsatte er man i hvert fald ikke i tvivl om. Foto: Jan Anderschou
En lille cirkusforestilling kan de også levere. Foto: Jan Anderschou
Dette syn håber hele teamet omkring Smarties, at se til OL i Tokyo i 2020. En lille cirkusforestilling kan de også levere. Foto: Jan Anderschou