Læserbrev: Politik eller metodefrihed?

Udgivet:11. november 2021, 11.24

Læsetid:2 minutter

Thomas Østergaard, byrådsmedlem- og kandidat for Venstre, Ikast-Brande Kommune. Foto: Privatfoto

2 år siden

LÆSERBREV Tilbage i maj stemte et flertal for, at neurofeedback ikke længere må anvendes af vores medarbejdere i Ikast-Brande Kommune. Det skete på trods af, at vores administrations anbefaling var klar: De anbefaler fortsat, at benytte metoden inden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Jeg er ærgerlig over, at et flertal her vil gøre sig til dommer over, hvilken metode vores uddannede pædagoger, lærere og fagfolk må bruge. At man som politiker blander sig i medarbejderes faglighed. Det er detailstyring i metodevalg, som jeg på ingen måde kan se, at vi som politikere har kompetencerne til at blande os i. Især ikke når vores medarbejdere, fagfolk og administration klart giver udtryk for, at de står inde for metoden.

Samtidig synes jeg, at beslutningen hviler på et forkert grundlag uden at inddrage forældre, brugere eller medarbejdere. Det skal simpelthen gøres bedre med dialog, inden et politisk flertal lukker dette ned på denne måde. Jeg tror i hvert fald på, at vores fagfolk er bedre klædt på til at afgøre metodevalg, end vi er som politikere. Det er det, de er ansat og uddannet til.

Sundhedsstyrelsen anbefaler specifikt, at metoden ikke længere anvendes som træning til autister. Derfor er alle også enige i at følge deres anbefaling om at stoppe med metoden til børn og unge med autisme. Det er dog helt forkert i mine øjne, når et flertal herefter siger, at metoden helt skal lukkes for alle andre børn og unge, som indtil maj har oplevet flotte resultater med metoden. Det har vi simpelthen intet grundlag for at vurdere som politikere.

Jeg er uenig i, at vi som politikere blander os i metoderne, som vores fagfolk står inde for. Det ærgrer mig især, når vi her bagefter kontaktes af medarbejdere og forældre, som er uforstående og ønsker dialog. Jeg er også uforstående og mangler fortsat afklaring på, hvorfor vi lige netop vil lukke ned for denne metode - selvom vores administation anbefaler at fortsætte.

Jeg har i hvert fald tillid til, at vores medarbejdere ved bedst. Tillid er ikke noget, som man kan skrive ned i en formel, men det er noget, som vi kan udvise over for hinanden.

Tak til alle jer, som har delt jeres oplevelser med os. Det er netop det, der klæder os bedre på til at forstå, hvilke konsekvenser beslutningerne har.