Tilfredshed hos VIA trods færre ansøgere

Et lille fald i antal ansøgere bekymrer ikke pædagoguddannelsen i Ikast

Udgivet:30. marts 2019, 10.21

Læsetid:3 minutter

78 af 171 ansøgere har valgt Ikast som førsteprioritet. Det er før set bedre hos VIA's pædagoguddannelse i Ikast, men uddannelsen erklærer sig alligevel tilfreds. Foto: Privatfoto

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| mkc@herningfolkeblad.dk

4 år siden

Ikast - I en tid hvor velfærdsuddannelserne oplever mindre interesse blandt de unge, er det positivt, at der stadigvæk er mange, som vil læse til pædagog på VIA's pædagoguddannelse i Ikast, sådan lyder det fra uddannelsesleder på VIA's pædagoguddannelse i Ikast, Kirstine Buus Johansen, i en pressemeddelelse.

VIA University College har i år modtaget 12.862 ansøgninger, hvoraf 888 er sendt til Campus Silkeborg, der udbyder sygeplejerske- og læreruddannelsen i Silkeborg samt pædagoguddannelsen i Ikast.

Pædagoguddannelsen i Ikast har modtaget 171 ansøgninger til studiestart efter sommerferien, hvoraf 78 har valgt Ikast som deres førsteprioritet.

Sidste år fik pædagoguddannelsen i Ikast 183 ansøgninger - 85 søgte ind på uddannelsen som førsteprioritet.

- Den lille nedgang skal dog ses i lyset af, at der på landsplan er en generelt lavere søgning til de velfærdsrettede uddannelser, lyder det fra Kristine Buus Johansen.

Stabil ansøgning

- Vi er naturligvis glade for, at det stadig er populært at læse til pædagog i Ikast. Vi ved fra vores egne undersøgelser, at det nære uddannelsesmiljø og det tætte samarbejde med byens pædagogiske arbejdspladser tiltaler mange af vores studerende. Det tror jeg også, er tilfældet i år, hvor vi ser ud til at fastholde niveauet af ansøgere fra sidste år, lyder det fra Kristine Buus Johansen.

Ifølge uddannelseslederen er den lille tilbagegang ikke noget at være bekymret for.

- Når vi ikke ser en større fremgang, så tror jeg, det skyldes flere forskellige faktorer. Vi er i en tid med højkonjunktur og lav arbejdsløshed. Pædagoguddannelsen er traditionelt set også en uddannelse, som omskoler erhvervsaktive mennesker senere i arbejdslivet. Men når jobsituationen er så god, som den er for tiden, så er det også naturligt, at vi ikke går mere frem. Vi forventer dog stadig at få fuldt hus på vores uddannelse, som vi plejer, når vi medtager ansøgningerne fra kvote 1. Det sker 5. juli, forklarer hun og tilføjer:

- Derudover er vi netop blevet opdimensioneret af uddannelses- og forskningsministeriet, så samlet set kan flere studerende højst sandsynligt se frem til at læse til pædagog i Ikast efter sommerferien, fortæller Kirstine Buus Johansen.

Generelt færre ansøgninger

Det overordnede ansøgningstal til VIA er faldet med 7,4 procent fra 13.891 i 2018. Dog er faldet i førsteprioritetsansøgninger kun på 1,5 procent fra 5.932 til 5.843.

- Vi vil i VIA selvfølgelig gerne have flest mulige kvalificerede ansøgere til alle vores over 40 forskellige uddannelser i Region Midtjylland. Men faldet i antallet af ansøgere til nogle af VIA's uddannelser i år skal ses i lyset af, at søgningen til stort set alle uddannelserne er steget de sidste 10 år. Derfor kan stigningen ikke bare fortsætte. Det smitter også af, at vi er i en tid med forbedring i konjunkturerne. Det afgørende er, at kvote 2-søgningen stadig er god, og vi forventer igen i år at få fyldt de fleste af vores uddannelser helt op, da vi har mange flere ansøgere, end vi har studiepladser til, fortæller Louise Gade, der efter en omorganisering med virkning fra januar i år, er prorektor og dermed den øverst ansvarlige for alle VIAs uddannelser.

Det er især uddannelserne til sygeplejersker, pædagog, lærer og socialrådgiver, som har oplevet nedgang, mens VIA's ingeniør- og privatrettede uddannelser oplever en fremgang i kvote 2-ansøgninger.