- Verden er åben for den flittige

Det sagde årets elevtaler, Julie Fløe Aaskov fra 3f, i årets elevtale

Udgivet:01. juli 2015, 10.30

Læsetid:3 minutter

Årets elevvtaler Julie Fløe Aaskov

Steen Hebsgaard

8 år siden

DIMISSION De der var der alle - stolte forældre, søskende og bedsteforældre, unge med studenterhuer, pårørende med mobilkameraer, og de ansatte.

Der er altid noget særligt over den årlige dimission på gymnasiet. En blanding af glæde, vemod - og måske for nogles vedkommende også lidt træthed efter dage med fester - men det er en højtidelig begivenhed, med den flotte Quben som ramme.

Sang og musik skal der til, og dimissionen i fredags bød på både fællessang og underholdning fra talentfulde elever, inden Aase Graae-Michelsen stod for årets lærertale.

Hun havde lavet en lille analyse og drog paralleller til den tid, hun gik i gymnasiet - tilbage i 60'erne.

Pigerne er stormet ind

- 10 pct. af en ungdomsårgang gik i gymnasiet, og meget få var piger. Det er helt anderledes i dag, og pigerne er stormet ind på gymnasierne.

Dengang havde man ikke superelever som i dag. Karakter-snittet var jævnt, nogle faldt fra, og ikke så mange, som poltikerne drømmer om, tog en akademisk uddannelse.

- Om vi var fagligt stærkere? Ja vi gik da i skole om lørdagen, sagde Aase Graae-Michelsen, som fik smilene frem, da hun fortalte, at på den tid var gruppe-arbejde et suspekt fænomen. Og dengang fik eleverne heller ikke hold i nakken af at sidde bøjet over Facebook og mærkelige spil på smartphonen.

- Dengang var der kun få, der fik uddannelsesstøtte. I vil blive fornærmet, hvis I ikke fik det.

Overklassens børn

Hun kunne også fortælle, at det dengang kun var borgerskabets børn, overklassen, der kom på gymnasiet.

- I dag bestemmer de unge selv, og et langt bredere snit af befolkningen er med - også nydanskere. Der er sket en demokratisering af uddannelsen. Der var mere orden i 60'erne, men gymnasiet er fagligt stærkere, sjovere og mere demokratisk i dag.

Julie Fløe Aaskov fra 3.f holdt en blændende elevtale, hvor hun talte om, hvad man vil mindes:

- Det vi vil huske er os. Vi er Ikast-Brande Gymnasium. Det er ikke indholdet af timerne, men fællesskabet, glæden over at have afleveret en opgave, været en del af en musical eller på en skitur. Det der gav os indhold, er det vi husker.

Tag springet

Hun talte om, hvor vigtigt det er at kæmpe og ikke give op, selv om karaktererne ikke rækker til drømmestudiet. Verden ligger åben for den flittige, sagde Julie, der tilføjede, at det at skifte mening ikke kun er forbeholdt politikere i en valgkamp, også unge studerende kan skifte mening.

- Jeg håber I vil stræbe efter det bedste og ikke bare det næstbedste. Nogle gange skal man turde tage springet, selv om man lander på bagen, sagde Julie.