Kulturstøtte til læseprojekter i Ikast-Brande

Ikast-Brande Bibliotek har netop modtaget 104.000 kroner fra Slots- og Kulturstyrelsen til et projekt med fokus på unge ordblinde og læsesvage, mens biblioteket onsdag igangsætter nyt læselyst-projekt med støtte på 147.000 kroner fra samme styrelse

Udgivet:25. november 2020, 19.00

Læsetid:2 minutter

Ikast-Brande Bibliotek har netop modtaget 104.000 kroner fra Slots- og Kulturstyrelsen målrettet unge med læseudfordringer, og indvier i næste uge et yderligere projekt med læselyst-fokus på børn i SFO-alderen - på henholdsvis Ikast Østre Skole, her på billedet, og Ejstrupholm Skole. Foto: Christian Sjurman

3 år siden

IKAST-BRANDE Indenfor forholdsvis kort periode er det lykkedes Ikast-Brande Bibliotek at blive tildelt midler fra Slots- og Kulturstyrelsen til projekter målrettet læselysten. Seneste er kommunens bibliotek netop som et af blot 34 projekter fordelt over hele landet fået 104.000 gode støttekroner, fuldt som ansøgt om, fra Slots- og Kulturstyrelsen.

- Vi er stolte af, at blive valgt ud blandt 65 ansøgere, siger Lisbeth Bjørn Hansen, koordinator for Ikast-Brande Børnebibliotek om styrelsens nye tildeling.

Støtten går til et tværkommunalt projekt målrettet unge ordblindes og læsesvages positive oplevelser af litteratur. Blandt andet skal arrangementer, aktiviteter og metoder åbne litteraturens verden, så bogstaverne og ordene ikke skaber en barriere, og så skal projektet bidrage til, at de unge ser muligheder frem for begrænsninger i litteraturen.

Ikast-Brande Bibliotek er tovholder og ansøger af midlerne til projektet, som er lavet i samarbejde mellem EUC Midt, Brande Højskole, Sdr. Felding Efterskole.

Læs med lyst

Samtidig er Ikast-Brande Bibliotek i den kommende uge klar til at til tage hul på andet læselyst-projekt, som biblioteket modtog midler til ved årsskiftet. Ligedes fra Slots- og Kulturstyrelsen, der dengang valgte at støtte »Læs med lyst i SFO« i Ikast-Brande med 147.000 kroner.

I det projekt indgår blandt andet et spritnyt læsemøbel designet af eleverne på FGU (Forberedende Grunduddannelse) Ikast-Brande. Et læsemøbel som bliver et vigtigt omdrejningspunkt som et af elementerne i læseprojektet.

Siden Ikast-Brande Bibliotek oprindeligt modtog støtten fra styrelsen tilbage ved årsskiftet, har »Læs med lyst i SFO« flere gange været ram af udsættelse på på grund af corona.

Coronavenligt læsemøbel

Men projektet klar til udrulning på de to SFO’ere i kommunen, som er udvalgt som del af projektet: SFO’en i Ejstrupholm og SFO’en i forbindelse med Ikast Østre Skole. Der er allerede købt bøger, lyttebøger og spil ind, der skal indgå, og udvalgte læseambassadører blandt børnene i SFO’erne har bidraget til idéudviklingen af eksempelvis aktiviteter.

- Vi glæder os til at komme i gang. Vi har haft et godt samarbejde med FGU, som har skabt de to læsemøbler, der kommer til at stå i SFO’erne i henholdsvis Ejstrupholm og Ikast, siger Lisbeth Bjørn Hansen.

- Der blev stillet en række krav til FGU i forhold til læsemøblet, som blandt andet skal være coronavenligt, så det både kan sprittes og vaskes af, og så skal det være fleksibelt. »Læs med lyst« handler blandt andet om, at børnene skal opleve, at læsning og at lytte til litteratur er en sjov og meningsfuld aktivitet på linje med fritidsordningens andre tilbud, siger Lisbeth Bjørn Hansen.

Læs med lyst i SFO« bliver indviet officielt på Østre Skole på onsdag og i SFO’en i Ejstrupholm på torsdag.