Besættelsestiden set med børns øjne

Torsdag er der premiere på en nyskrevet teaterforestilling, der bygger på øjenvidne-beretninger fra egnen omkring Bølling Sø

Udgivet:02. maj 2022, 08.19

Læsetid:1 minut

De sidste prøver på forestillingen Krigens Øjeblikke på Klosterlund, maj 2022.Foto: Hans Jørgen Hansen

KRIGENS ØJEBLIKKE Fire børn gengiver det glade budskab fra radioen 4. maj 1945, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.

Derefter springer de ned fra kasser og ud i fremtiden.

Det er netop Engesvang-børns erindringer fra den følelsesladede majaften i 1945, der er grundlaget for den teaterforestilling, man kan se på Klosterlund Museum torsdag, fredag og lørdag, 5.-7. maj.

Teaterforestillingen med 16 skuespillere og 20 korsangere har fået titlen Krigens Øjeblikke, da den udelukkende bygger på lokale øjenvidneberetninger fra besættelsestiden i og omkring Engesvang.

Irriterende udsættelse

Forestillingen var tænkt som en markering i maj 2020 af 75 året for befrielsen. Corona har flere gang forpurret planerne; men nu er alt klar. Skuespillere, korsangere, orkester, teknikere og instruktør Christina de Laurent er nu startet med prøver i den midlertidige teatersal, der er indrettet i tørveudstillingen på Klosterlund Museum.

De to års udsættelse har irriteret tilrettelæggerne, men på den anden side er forestillingen måske mere aktuel end nogensinde, nu hvor der igen er krig i Europa.

Samtidig ses igen kvinder og børn på flugt til Danmark, sådan som det også beskrives i forestillingen om flygtninge fra Tyskland, der søgte ly i Danmark, da de russiske tropper tog kontrol med den østlige del af Tyskland.

Der er planlagt i alt fire forestillinger. Arrangørerne oplyser, at der endnu er enkelte billetter til forestillingen lørdag aften, men de øvrige er udsolgt.