Testerkorps takker af

De sidste 10 tilbageværende medlemmer af Ikast-Brande Kommunes midlertidige poderkorps kan se tilbage på et arbejdsår, som både har budt på ekstrem travlhed og på tid til at grine

Udgivet:18. februar 2022, 08.40

Læsetid:2 minutter

Da testkapaciteten var skruet højest op, var Ikast-Brande Kommunes korps af podere oppe på 40 personer, som rundt om på 40 lokaliteter i kommunen foretog over 10.000 test om ugen. Men siden er tempoet skruet voldsomt ned. Fredag 11. februar er sidste dag med test på skoler og institutioner, og for at markere afslutningen på et usædvanligt arbejdsår, mødtes de sidste 10 podere til en omgang afskedskaffe og kage. Foto: Thomas Vang Nielsen

Thomas Vang Nielsen
Journalist

2 år siden

IKAST-BRANDE Det kommunale test-korps, der har været rundt på skolerne for at teste blandt andet skolebørnene og lærere pakkede officielt sammen i sidste uge.

De mødtes til en lille afskedssammenkomst med kaffe, kage og en snak om det underlige år, der er gået.

Kaffemødet foregik i et lokale hos Ikast-Brande Ungdomscenter på Kongevejen 61 i Ikast, og grunden til den valgte lokation var, at ungdomsskoleinspektør Jørgen Donslund har været koordinator for den omfattende opgave, som coronasituationen i begyndelsen af 2021 udløste.

- Sidste forår var undervisningen nedlukket, og så vidste skolechefen, at jeg jo ikke havde så meget at lave, så han sagde, »den tager du Jørgen«, fortalte Jørgen Donslund med et grin og tog en bid af kagen på bordet.

- I alt har der været omkring 40 ansatte i løbet af det seneste år, og vi har været på omkring 40 forskellige adresser i hele kommunen. Dem, der er her i dag, startede på poderkursus 3. marts 2021 og har lige siden været i sving med vatpindene, tilføjede Jørgen Donslund.

- Nu skal jeg på pension igen

Aldersmæssigt var de yngste podere nogen, som lige havde forladt en ungdomsuddannelser.

De er allerede videre i deres studie eller arbejdsliv, mens den ældste på holdet blev ved til det sidste og sad med ved kaffebordet i Ikast onsdag eftermiddag.

- Det er mig, sagde 74-årige Ester Bach, der tidligere har været lærer på Bording Skole.

Da der akut opstod behov for podere i Bording, sagde hun ja til opfordringen om at teste skolens ansatte samt børn fra 1. klasse og opefter.

- Det var sjovt at komme på skolen igen. Jeg var nogle perioder oppe på fuld tid, og nu skal jeg så på pension igen, sagde hun og fortalte smilende, at børnene generelt har været meget pligtopfyldende med at lade sig teste.

- Det har været nogle utroligt rolige og medgørlige børn, sagde Ester Bach.

Særlig coronahumor

Gennem det seneste år er der opstået en særlig form for humor i poderbranchen, som det er tilfældet i de fleste andre brancher, forklarede Ester Bach.

- Jeg har været inspiration til nogle børn, der fandt på vittigheden »Alle børnene fik corona, undtagen Ester, hun blev tester«.

I løbet af året svingede arbejdsopgaven i takt med restriktioner, coronabølger og virusvarianter.

- Juni 2021 var der, hvor vi var oppe på flest test. Med omkring 10.000 om ugen. Dengang blev alle testet to gange hver uge, fortalte Jørgen Donslund.

Hjemmetest frem til 31. marts

Fra 4. januar 2022 blev der skåret ned til én test om ugen på skolen, og dertil fik børnene udleveret én hjemmetest.

. Frem til 31. marts udleveres to styk hjemmetest om ugen. Hvordan landet ligger efter den dato, har Statsministeriet endnu ikke meldt ud, fortæller Peder Fenger og siger:

- Alle kommunens podere stopper denne fredag, undtagen mig. Jeg bliver tilbage som den eneste, og min opgave bliver at koordinere og at køre ud med hjemmetest til skolerne.