
Restauratør vil helst bruge fødevarer fra Ikast
Regner med at have æbler til et helt års forbrug af most og juice fra haverne i Ikast
Udgivet:26. juli 2019, 07.14
Læsetid:2 minutter
Morten Kok Thomsen fra restaurant Noli i Ikast gør en dyd ud af bruge de lokale ressourcer, og dyrker blandt andet krydderurter i gården ved spisestedet. Foto: Laila Kempel
4 år siden
VERDENSMÅL Fødevarer i balance er et af temaerne, når den nationale karavane Danmark for målene tager rundt i landet for at gøre opmærksom på FNs Verdensmål.
To gange tidligere har karavanen været i Ikast, og 9. august er den tilbage igen med den kendte tv-kok Anne Hjernøe som en del af besætningen.
Som temaet antyder handler det om vores mad, og hvordan det kan gøres mere bæredygtigt.
En af dem, der er optaget af at lave op til verdensmålene, er restautør Morten Kok Thomsen fra Restaurant Noli.
Han har længere forsøgt at tænke alternativt i forhold til, hvordan vi misbruger klodens ressourcer.
Når han køber ind til sin restaurant, forsøger han altid at finde lokale producenter af grøntsager, og kødet køber han altid i Himmerland, hvor han er garanteret, at det er dansk og uden alverdens hormontilsætninger.
Morten Thomsen bor selv i Ikast og sætter en dyd i at kunne hente sine produkter helt lokalt.
Han har indgået et helt nyt samarbejde med Gartneriet Garland, der leverer mange af krydderurterne, der bruges til madlavningen i restauranten. Udenfor spisesteedet - i gården - har han også sin helt egen produktion i sommermånederne, hvor det er nemt at gå ud og nippe en tallerkensmækker og et ærteskud til gourmetmaden, der tilberedes i køkkenet.
For to år siden lavede han en besked om, at hvis folk havde nedfaldsæbler i deres private haver, så ville han gerne modtage dem til sin most- og juiceproduktion.
- Der skete ikke så meget første år, men det skal jeg da lige love for, at der gjorde sidste år. Det var et stort æbleår, og det tror jeg også, det er i år - så jeg forventer faktisk, at jeg fra private haver i Ikast kan få æbler nok til at dække et helt års forbrug af æblemost og æblejuice, siger Morten Kok Thomsen.
For ham handler det om at udnytte de lokale ressourcer og ikke mindst spare på unødvendig transport.