Hidtil største 5.X-vindmølleordre

Siemens Gamesa har indgået den hidtil største aftale nogensinde for sin 5.X-platform: 60 vindmøller på tilsammen 372 MW til Sverige

30. oktober 2020, 08.30

Andreas Nauen, administrerende direktør i Siemens Gamesa i Brande, glæder sig over successen med koncernens nyeste vindmølleplatform 5.X. Foto: Fleming Hansen

ERHVERV En ny ordre til Siemens Gamesa på 60 vindmøller på tilsammen 372 MW til Björnberget-projektet i Sverige giver endnu mere medvind til Brande-koncernens nyeste vindmølleplatform, 5.X. Målt på effekt bringer det på rekordtid den samlede ordreindgang for Siemens Gamesa 5.X op over 1 GW - siden platformen blev lanceret for halvandet år siden.

Den seneste ordre omfatter 60 såkaldte SG 5.8-170-møller til et konsortium bestående af Prime Capital og Enlight Energy. Projektet er det største nogensinde for Siemens Gamesa i Norden.

Størst i Norden og Europa i år

Vindmølleparken bliver et af de største landvindprojekter, der bliver påbegyndt i Europa i år.

Vindmøllerne fra Brande, der har en garanteret levetid på 30 år og er omfattet af en 15-årig serviceaftale, vil blive installeret i 2022 i Ånge i det centrale Sverige. Når Björnberget-projektet er færdigt, vil det være det største Siemens Gamesa-projekt nogensinde i Norden og vil producere strøm nok til at dække behovet for omkring 300.000 gennemsnits-husstande.

- Denne aftale viser den tillid, som såvel mangeårige som nye kunder har til Siemens Gamesa 5.X-teknologien, der er førende på det nordiske marked takket være dens pålidelighed og konkurrenceevne, siger Siemens Gamesas øverste chef, Andreas Nauen, i forbindelse med handlen, og også Prime Capital udtrykker stor tilfredshed med aftalen.

Planer for mere vindenergi

Kapitalforvaltningsselskabets chef for infrastruktur, Mathias Bimberg, peger både på adgangen til Siemens Gamesas nyeste teknologi og selskabets fokus på dels at maksimere effektiviteten, dels at minimere såvel produktions- som byggeomkostninger, som væsentlige parametre for Prime Capital, der på den baggrund kan tilbyde sine investorer et attraktivt afkast.

Aftalen er samtidig Prime Green Energy Infrastructure Funds (PGEIF) første investering. Fonden er skabt for at investere i vindenergi i de nordiske lande uafhængigt af offentlig støtte og har et mål om at producere el til den laveste pris i Europa.