Mangeårig Herning-borgmester Lars Krarup stopper

Lars Krarup har besluttet at stoppe, når valgperioden er ovre. Til den tid har han været borgmester i 20 år.

16. august 2020, 18.18

Lars Krarup (V) har været borgmester i Herning siden 2002, men vil nu prøve noget andet og genopstiller ikke ved næste valg. (Arkivfoto)

HERNING Borgmester i Herning Lars Krarup (V) stopper som borgmester, når valgperioden slutter nytårsnat 2021.

Det siger han til TV Midtvest.

Til den tid er han 49 år, og han vil på det tidspunkt have været borgmester i hele 20 år.

- Det er meget emotionelt og vildt svært, men jeg er nået frem til, at det er det rigtige at gøre for mig, og det er selvfølgelig det, når alt kommer til alt, man først og fremmest skal tænke på, siger Lars Krarup til TV Midtvest.

Lars Krarup bliver ofte omtalt som en bykonge. I 20 år har han siddet solidt i borgmestersædet.

Ved kommunalvalget i 2013 stemte mere end hver fjerde herningenser personligt på borgmesteren, skriver TV Midtvest.

Ved det seneste valg fik han mere end 11.000 personlige stemmer, og han var suverænt den politiker i Midt- og Vestjylland, der fik flest personlige stemmer.

Men nu er tiden kommet til at prøve noget andet, skriver Krarup på Facebook søndag aften.

- Jeg har - ud over min nærmeste familie - drøftet fremtiden med enkelte gode, fortrolige venner. En af dem fortalte en historie om, at når man - midt i livet - på mange måder føler sig komfortabel og bekvem, så kan det være sundt så at sige at springe ud i iskoldt vand.

- At prøve noget nyt. Det skærper sanserne. Det holder en skarp. Det var en betragtning, jeg har tænkt en del over, skriver han.

Krarup mener dog ikke, at han springer ud på "decideret iskoldt vand" - men dog ud i "noget nyt", hvor han ikke helt ved, hvad fremtiden arbejdsmæssigt bringer.

Krarup skriver også, at Venstres byrådsgruppe i Herning vil mødes torsdag for at vælge en fælles borgmesterkandidat. Han ønsker, at kandidaten findes i byrådsgruppen.

Lars Krarup, der kom i byrådet i 1998, blev borgmester i 2002, hvor han overtog fra Helge Sander (V).

Han er en mand, som er højt placeret i interne kredse i Venstre.

Det var eksempelvis en aftale mellem netop Lars Krarup, Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Jensen (V) og partisekretær Claus Richter, der fik redt trådene ud under krisemødet i 2014 i Odense, hvor Jensen udfordrede Løkke om formandsposten.

I maj blev Lars Krarup udpeget som ny formand for Team Danmarks bestyrelse, hvor han skal sidde de næste fire år. En post han overtog fra Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Det er uvist, hvad Lars Krarup derudover vil beskæftige sig med i fremtiden.

Han har nogle løse idéer, men ikke nogen færdige planer. Det er tid nok til at finde ud af det, siger han.

Han understreger over for TV2 News, at han ingen planer har om at fortsætte i politik.

Men han blev borgmester som 29-årig, uden at have tænkt særligt meget over, at det var en mulighed. Derfor kan man ikke udelukke noget, siger han til TV2 News.

- Jeg har lært, at man ikke kan langtidsplanlægge i politik. Men man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, siger han.

Han forestiller sig ikke at have nogen rolle i Venstre, når han stopper som borgmester, ud over at betale sit kontingent.

Krarup er uddannet butiksslagter, og i den første periode som politiker var han blandt andet direktør i ishockeyklubben Herning Blue Fox.

/ritzau/