Avis: Kina har i det skjulte testet hypersonisk missil

I august testede Kina et hypersonisk missil, der blev sendt rundt om kloden, før det missede sit mål.

17. oktober 2021, 02.56

WASHINGTON D.C. Det kinesiske militær har ifølge avisen Financial Times gennemført en test af et nyt hypersonisk missil.

Adskillige kilder oplyser til avisen, at Kina i august sendte et missil op med en raket af typen Long March.

Missilet, der kan udstyres med atomsprænghoveder, fløj rundt om kloden i lav højde, før det styrede ind mod sit mål, som det missede med cirka 30 kilometer.

Normalt bliver den slags prøveaffyringer meddelt på forhånd, men det skete ikke i dette tilfælde.

Ifølge Financial Times kommer det bag på USA's efterretningstjenester, at Kina er nået så langt i udviklingen af hypersoniske våben, der bevæger sig gennem luften med en hastighed svarende til mindst fem gange lydens hastighed.

John Kirby, der er talsmand for USA's forsvarsministerium, Pentagon, afviser at kommentere avisens oplysninger, men siger:

- Vi har tydeliggjort vores bekymringer om den militære formåen, som Kina fortsætter med at efterstræbe, og som kun øger spændingerne i regionen og videre end det.

Den angivelige test af et hypersonisk missil kommer på et tidspunkt, hvor spændingerne mellem USA og Kina er taget til. Blandt andet vedrørende Taiwan, som Kina anser for at være et område, det skal genforenes med.

Foruden Kina arbejder USA, Rusland og yderligere mindst fem lande på at udvikle teknologien bag hypersoniske våben.

I slutningen af september foretog Nordkorea ifølge eget udsagn en test af et hypersonisk missil.

Fordelen ved den slags missiler er, at de kan programmeres til uforudsigelige baner og foretage skarpe manøvrer, når de nærmer sig et mål. Det gør dem vanskelige at overvåge og forsvare sig imod.

I modsætning til ballistiske missiler, der bliver sendt op i en høj bue, så kan et hypersonisk missil følge en langt lavere bane og dermed nå hurtigere frem til et angrebsmål.

/ritzau/AFP