Udtaget til national latinkonkurrence: Ikast-pige elsker at nørde med sprog og skuespil

Sanne Johnson Lund kommer fra Australien. Hun er vild med sprog og har lært at tale flere sprog flydende. Nu har hun kastet sig over latin, som hun kalder sprogenes byggesten

Udgivet:29. februar 2020, 15.31

Læsetid:4 minutter

Sanne Johnson Lund bor i Ikast sammen med sin kæreste. I foråret 2017 var hun tæt ved at blive smidt ud af landet på grund af den daværende regerings stramninger på udlændingeområdet - en historie, Herning Folkeblad også skrev. Sagen endte dog lykkeligt for Sanne Johnson Lund og hendes familie. Hun er vokset op med begge sprog, og specielt efter at hun i 2008 til 2010 boede i Danmark, er hun for alvor blevet tosproget. Foto: Henrik Ole Jensen

Mikkel Korsgaard Christensen
Journalist| mkc@herningfolkeblad.dk

IKAST Kantinen på Ikast-Brande Gymnasium er ved at være tømt efter frokostpausen. Støjen fra de mange stemmer svinder, mens eleverne forlader kantinen for på ny at gå til time.

I den modsatte retning bevæger 18-årige Sanne Johnson Lund sig ind i kantinen. Med et skævt smil vinker hun og sætter sig lettet ned på en af bænkene. Hun har ikke flere lektioner denne mandag lige efter vinterferien. Hun har netop været til skriftlig eksamen i fransk og har taget sig tid til at tale med Herning Folkeblad.

Anledningen er, at Sanne Johnson Lund er blevet udtaget til en national latinkonkurrence. Her skal de bedste elever i Danmark dyste i at bearbejde latinske tekster, hvor det blandt andet går ud på at svare på spørgsmål om morfologi, syntaks og indhold.

En vild udvikling

Sanne Johnson Lund er oprindeligt fra Australien, men bor nu fast i Danmark. I sommeren 2017 afsluttede hun sin eksamen på Ejstrupholm Skole med den ene topkarakter efter den anden, samtidig med at et udvisningsspøgelse lå over teenageren og truede med at sende hende og hendes mor ud af landet.

Historien endte godt, og Sanne Johnson Lund bor i dag i Ikast med sin kæreste, fortæller hun på fejlfrit dansk. Med korrekt udtale og ordstilling.

- Det har været en vild udvikling, mindes Sanne Johnson Lund, som har en stor interesse for sprog.

- Jeg er lidt af en sprognørd, og derfor lærte jeg også hurtigt at tale dansk, selvom det er et svært sprog at lære, fastslår hun.

Systematisk hjerne

Nu kan Sanne Johnson Lund sætte et flueben ud for franskeksamen, som hun føler gik fint.

5. februar sad hun også begravet i ordbøger, da latinkonkurrencen fandt sted. Om en måneds tid falder afgørelsen, hvor vinderen - foruden æren - får en pengepræmie på 5000 kroner.

- Men det er mere den her systematiske tilgang, som findes i mange slags sprog og især i latin, som jeg går op i. At konstruere en sætning er som at sætte en masse byggesten sammen, og det passer godt til min hjerne, som er meget systematisk anlagt, lyder det fra den unge sprogekspert, som også interesserer sig for teater og filosofi.

- I mange af de latinske tekster kan man inddrage netop filosofien. Eksempelvis sad jeg med en tekst til latinkonkurrencen, hvor to personer fra en anden tid havde en dialog. De talte sammen ud fra den viden og det synspunkt, som man levede under i den tid, teksten udspiller sig i. De talte om, at det var ærgerligt, at deres badevand var koldt - et faktum, de ikke kunne ændre. Derfor valgte de i stedet at drikke en vis mængde alkohol, for så føltes vandet pludselig varmt, forklarer Sanne Johnson Lund og fremhæver sin pointe:

- Det sætter tingene i perspektiv. I dag laver man bare tingene om, hvis der er noget, man er utilfreds med, og så har det jo også noget at gøre med, hvordan vi hver især anskuer verden, siger Sanne Johnson Lund, som imidlertid også slår fast, at konkurrencen har været en rigtig god forberedelse til latineksamen til sommer.

Instruerer Shakespear

Om et halvt år dimitterer Sanne Johnson Lund fra gymnasiet, og drømmene for fremtiden har hun klar: Ud over sprog og filosofi har hun også en kærlighed for skuespil og teater og for at instruere. Det er således ikke mange uger siden, hun stod med ansvaret for at instruere gymnasiets teaterforestilling i form af Shakespeares »Twelfth Night« - herhjemme mest kendt som »Helligtrekongersaften«.

- Det var meget stort, og det bekræftede mig i, at det er sådan noget, jeg gerne vil. Det var alt fra organisering til kostumer til afvikling af stykket med ansvaret for en 30-40 mennesker, så jeg var ret nervøs. Samtidig var jeg også med i årets musical, så der var mange bolde i luften. Men jeg fik mulighed for at afprøve nogle ting, så det var meget givende, lyder det fra Sanne Johnson Lund.

Uddannelsesdrømmen er enten Den Danske Scenekunstskole, VIA Multimedia Story Telling-uddannelsen eller at blive gymnasielærer og undervise i sprog som japansk og fransk.

- Men en ting ad gangen. Nu gælder det resultatet på latinkonkurrencen og så min studentereksamen til sommer, lyder det forventningsfuldt fra en optimistisk Sanne Johnson Lund.