Hjemmetræning hitter: Fyldte sportstasker kan gøre det ud for håndvægte i en snæver vending

På bagkant af coronakrisen er fokus på hjemme- og udetræning vokset. Butikkerne knokler for at følge med efterspøgslen på udstyr

6. juni 2020, 14.00

Sport 24 i Ikast er Pia Buch i løbende dialog med leverandører for at kunne følge med efterspørgslen på udstyr til hjemmetræning: Yogamåtter, håndvægte, træningsbolde, maverulle-bræt... Foto: Jette Aaes

SUNDHED Lisbeth Rune fra Ikast er ansat i et erhvervsrejsebureau. Så da corona gjorde sit indtog i Danmark og lukkede landet, mærkede hendes arbejdsplads krisen allerede kort efter statsminister Mette Frederiksens nedlukningstale den 11. marts.

Og Lisbeth Rune har stort set siden været sendt hjem på lønkompensationordningen.

- Jeg bestemte fra begyndelsen, at jeg ikke ville sidde i sofaen og se serier på tv, siger Lisbeth Rune.

Træning med hund i snor

Derfor blev aktivitet og motion integreret på en ny måde i hendes dagligdag.

- Jeg går hver eneste dag en tur med hunden ud i skoven. Det er godt 6500 skridt. Det er en god tur, hvor jeg udover at komme ud i luft og natur får clearet hovedet og tankerne, siger Lisbeth Rune.

Da der i maj igen blev givet tilladelse til at træne sammen flere ad gangen - udenfor - genoptog Lisbeth Rune straks sine ugentlige udendørs træninger hos Korfitz Body Health i Ikast.

Smil, sved og sammenhold

I sin have på en villavej i den nordelige del af byen står Betinna Korfitz hver uge i spidsen for såkaldte outdoor bootcamps. Det er træningshold med fokus på puls- og funktionelle øvelser, hvor deltagerne bruger både deres egen kropsvægt sammen med forskelligt træningsudstyr som kettlebells og slyngetræner under den en times træning på græsplænen.

- Holdene handler om smil, sved og sammenhold. Det er den bedste motivation. Jeg begyndte sidste efterår med udendørshold som alternativ til folk, der ikke er vilde med træningscentre, siger Betinna Korfitz.

Hendes udendørshold er hurtigt blevet populære.

- Der er ikke noget, der hedder dårligt vejr. Det handler om påklædning, siger Majbritt Møller - en af de faste deltagere på træningsholdet, mens de tunge kettlebells bliver svunget i takt til upbeat-musikken i højttaleren.

Drønaktuel træningsform

Og med corona-krisen er udendørs træning nu også blevet drønaktuelt, fordi indendørs motion ikke er blevet del af de første genåbningsfaser.

- Mens vi ikke måtte mødes til udendørstræningen, trænede jeg selv derhjemme. I stedet for håndvægte fyldte jeg sportstasker godt og løftede på dem. Det fungerede ok. Men jeg savnede sammenholdet og den hyggelige stemningen omkring træningen her i haven, siger Anita Thomsen, en anden fast deltager på Korfitz udendørshold.

Træningsudstyr hitter

Men det er ikke alle motionister, der har været lige så opfindsomme i forhold til selv at udvikle redskaber og udstyr til træningen derhjemme under coronakrisen.

Det mærker de blandt hos Sport24 i Strøgcentret i Ikast.

Her har efterspørgslen efter udstyr til træning derhjemme været støt stigende, siden landet lukkede ned.

- Vi kan i høj grad mærke, at folk har fundet ud af at træne selv, efter at fitnesscentre og for eksempel yogatræningscentre lukkede ned. Vi kæmper med at få varer nok til efterspørgslen, fordi vores leverandører også er pressede. De kæmper med at følge med til leveringerne blandt andet fordi, nogle af varerne sidder corona-fast et eller andet sted i Europa, siger Hans Jørn Hansen, Sport24 i Ikast.

Hjemmetræning som supplement

I butikken er det især blandt andet måtter, håndvægte, elastikker og træningstøj, der går lige så stærkt, som svenden springer efter hård træning.

- Vi har både faste kunder og ser også en del nye kunder i butikken på det her område. Vi er klar med rådgivning, men for eksempel yogafolket er meget bevidst om, hvad de har brug for, og hvad der er godt til præcis deres form for yogatræning, siger Hans Jørn Hansen.

Ifølge ham forsvinder trenden med at træne selv derhjemme ikke nødvendigvis med genåbningen af landet.

- Det giver jo en vis frihed og for nogle en form for sikkerhed i forhold til smitterisiko. Så jeg tror, det er kommet for at blive. Men for de fleste nok kun som supplement. Vi fornemmer, at mange kunder savner det sociale samvær og rygstød, som træning i centre og på hold også betyder.

Lisbeth Rune forrest stortrives med holdånden og den motiverende og glade tilgang til træningen i haven på outdoor bootcampholdet. I baggrunden er det i midten Anita Thomsen og Liann Børsting. Foto: Henrik Ole Jensen
Corona har gjort udendørs træningshold populære. Her er det fra venstre Anne Mette Nielsen, træner Betinna Korfitz, Rebekka Borgstrøm og Majbritt Møller i haven hos Korfitz Body Health. Foto: Henrik Ole Jensen