Ældre sagen spiste sammen: Gode snakke, nye venskaber, fællesskab og forår

I sidste uge holdt Ældre Sagen spis sammen-arrangementer over hele landet. Også i Ikast bestod fællesskabet blandt fremmede og bekendte

Udgivet:03. maj 2023, 15.00

Læsetid:2 minutter

Hedens Square­dansere sad blandt bordene og spiste med. Pludselig rejste de sig op og begyndte at give et par numre. Det løftede stemningen gevaldigt. Foto: Chresten Bergh

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen

5 måneder siden

SAMMENHOLD Hun ved ikke helt, om det er de rødternede duge. Om det er den gammeldags oksesteg stegt som vildt. Forårssolen, der skinner ind af vinduerne, eller om det bare er lidt af det hele.

85-årige Jenny Sørensen løfter sit glas og nikker høfligt mod de øvrige ved bordet. Hun smiler kærligt og glæder sig til næste bid.

Vi er til Ældre Sagens landsdækkende spis-sammen-aften, og i Ikast er bordene fyldt i Multisalen på Kongevejen.

- Det kan noget helt særligt at komme her til fællesspisning. Jeg synes, at alt hvad Ældre Sagen arrangerer, er værd at gå til. Når man kommer op i min alder, er det vigtigt at holde sig i gang, fortæller Jenny Sørensen.

Stadig spor fra en hård tid

Rundt om ved bordene går snakken om alt fra krigen i Ukraine, til børnebørn og oldebørn - til hvad livet tidligere har budt på.

Flere tilkendegiver vigtigheden af det fællesskab, der opstår over et måltid mad.

Netop fællesskabet har været særligt vigtigt de seneste år, for nedlukningerne fra corona spøger fortsat, enes de om ved et af bordene.

Det er Lene Thorslev Petersen enig i. Hun deltager også i aften og er desuden en del af Ældre Sagen.

- Det var rigtig hårdt for mange at blive isoleret fra alt, og derfor mærker vi også en interesse for at komme ud blandt andre, siger Lene Thorslev Petersen.

Hun holder under snakken et vågent øje med det mandlige serveringspersonale og giver med et nik signal til, at nu kan de godt begynde at bære ud.

- Det er mine drenge, der serverer, siger Lene Thorslev Petersen med et smil og henviser til det madlavningshold for mænd, som hun står i spidsen for.

- I aften står de for at servere. Maden har vi bestilt fra Østerport Slagter.

Ældre Sagen er båret af frivillige kræfter - af mennesker, netop som »Lene Thorslevs drenge«.

Ros til frivilligheden

For Tove Bruun, som er kommet i Ældre Sagen i mange år, er det afgørende med frivilligheden.

- De fortjener et stort skulderklap, for uden dem - ingen Ældre Sagen, siger Tove Bruun.

Hun er blevet alene, efter hendes mand døde, og det sætter spor særligt omkring måltiderne.

- Jeg laver ikke mad til mig selv. Jeg har det bedst med at spise sammen med andre, og det er også derfor, jeg kommer til arrangementer, hvor vi spiser sammen. Når der er damefrokoster i Ældre Sagen, kommer jeg også altid, siger Tove Bruun.

- 1, 2, 3, 4!

Tove Bruun og Jenny Sørensen ser op, for nu afslutter Hedens Squaredansere aftenen med et lille opvisningsshow.

Menuen stod på gammeldags oksesteg stegt som vildt. Til dessert fik deltagerne citron­fromage. Foto: Chresten Bergh
Ældre Sagens spis-sammen-arrangementer er kendt for at skabe nye venskaber - og til at dyrke de gamle. Det var også tilfældet i sidste uge. Foto: Chresten Bergh