Store geografiske udsving

Selvom Ikast-Brande Kommune Nytårsdag kan fejre 11 års fødselsdag, er der stadig stor forskel på, hvor krydserne placeres ved kommunalvalget. En stor del skyldes enkeltpersoner

12. december 2017, 07.53

VALG Tydeligst illustreret i Engesvang, hvor Frank Heidemann Sørensen (A) som den helt store stemmesluger med 548 personlige stemmer er hovedårsagen til, at Socialdemokratiet har absolut flertal i byen med 52,8 % af stemmerne. Stik modsat situationen i "Blå Blåhøj", hvor mere end 90 % af vælgerne stemte borgerligt (blåt). Også her drevet af en lokal "bykonge", Carl Jensen, der tog sine 232 personlige stemmer fra sidste valg (og lidt til) med fra Fælleslisten til Venstre, der toppede med hele 61,9 % af stemmerne.

I Brande - Fælleslistens hjemmebane - måtte listen som flere andre steder se sig halveret, men tiltrak alligevel lidt over 30 % af stemmerne, marginalt færre end kommunens klart største parti Venstre, som ikke mindst takket være Lars Lyhnes kanonvalg var tæt på en fordobling af stemmetallet.

Også i Ejstrupholm doblede Venstre op takket være tilgangen af den forhenværende - og kommende - formand for kultur- og fritidsudvalget, Helle Mathiasen.

Absolut Venstre-flertal

Klovborg var det eneste sted, hvor Fælleslisten var i nærheden af at gentage valgresultatet fra 2013, men trods 40 % af stemmerne her manglede Hanne Pedersen 10 stemmer i at blive genvalgt. I Klovborg stemte kun hver femte vælger på Venstre.

På 11 af kommunens 15 valgsteder var Venstre størst. Udover Blåhøj opnåede partiet absolut flertal i både Munklinde, Bording og Isenvad. På de to sidstnævnte valgsteder måtte partiet dog notere tilbagegang, ikke mindst i Annette Mosegaards hjemby Isenvad, hvor den tidligere Venstre-kvinde tog mange stemmer med til de Konservative, som med præcis hver fjerde stemme blev næststørst her.

Tendensen var endnu tydeligere i Ikast, hvor hver tredje Venstre-vælger fra 2013 fulgte med Annette Mosegaard til de Konservative, og tilbagegangen på kommunens største valgsted kostede Venstre mindst et mandat.

Systemskifte i Pårup

I Pårup skete der et mindre systemskifte, da Socialdemokratiet gik tilstrækkeligt meget frem til at overtage positionen som byens største parti fra Venstre, der her gik tilsvarende tilbage.

Som det eneste sted har Dansk Folkeparti trods status quo (30,8 % af stemmerne) flertal i Hampen, som ellers rykkede en tak til venstre med fremgang til både SF og Socialdemokratiet.

Også i Ejstrupholm og Nr. Snede står DF stærkt, selvom partiet gik tilbage til 24,6 % af stemmerne i Nr. Snede. Det blev dog mere end opvejet af en fremgang på 9,1 %-point til 22,1 % i Ejstrupholm.