Studenterpræsten skal kunne lytte og være i det kaos de unge oplever

De fortrolige samtaler er kerneopgaven for Valdemar Mahon Ringmose, der siden april har været studenterpræst i Ikast.

Udgivet:20. oktober 2022, 15.02

Læsetid:4 minutter

Valdemar Mahon Ringmose er tilknyttet seks lokale uddannelsesinstitutioner som studenterpræst. FOTO: PRIVAT FOTO

1 år siden

KIRKEN - Hvad laver en studenterpræst?

Det spørgsmål har Valdemar Mahon Ringmose fået en hel del gange de seneste måneder. I april tiltrådte han som sognepræst i Fonnesbæk Sogn – og som den første studenterpræst i Ikast. Siden har han gjort sit bedste for at svare studerende, samarbejdspartnere og egentlig også sig selv på spørgsmålet om, hvad en studenterpræst laver.

Mens det er ret klart defineret, hvad en sognepræst skal arbejde med, så lå der ingen fast køreplan for Valdemar Mahon Ringmoses funktion som studenterpræst, da han blev ordineret i foråret. Den har han skullet skrive undervejs – blandt andet i samarbejde med den følgegruppe af uddannelsesledere og menighedsrådsmedlemmer, der har arbejdet på at få en studenterpræst til Ikast.

- Jeg har brugt en del tid på at gøre mig synlig på uddannelsesinstitutionerne – blandt andet overfor ledelsen og studievejlederne. Det er gennem studievejlederne, at jeg får kontakt til de fleste af de unge, der kan have gavn af en samtale med en studenterpræst, fortæller Valdemar Mahon Ringmose.

Samtalerne spænder bredt

Samtalerne er omdrejningspunktet for studenterpræstens arbejde. Han deltager også i undervisningsprojekter og holder oplæg, men kerneopgaven er den fortrolige samtale med unge, der har det svært.

- Samtalerne spænder bredt. Det kan være samtaler med unge med psykiske lidelser og diagnoser, samtaler med unge, der har svære historier med hjemmefra – eller samtaler med unge med helt almindelige teenageproblemer eller unge, der er ramt af sorg. Min vigtigste opgave er at skabe et rum, hvor de føler, at der bliver lyttet til dem, for det er ikke alle studerende, der har et netværk, som de kan vende deres bekymringer med, siger Valdemar Mahon Ringmose.

En yngre målgruppe i Ikast

Der findes en del studenterpræster rundt i landet. De fleste af dem er tilknyttet universiteter og andre videregående uddannelser, men i Ikast er studenterpræsten også tilknyttet 10. klasse og gymnasierne, hvor målgruppen er lidt yngre. Også i denne aldersgruppe er der et behov for fortrolige samtaler med én, der kan lytte og kan møde de unge på en lidt anden måde end det etablerede undervisningssystem.

- Jeg har ikke en agenda for vores samtaler. Jeg skal ikke flytte dem et bestemt sted hen, og jeg skal ikke forholde mig til deres karakterer. Min opgave er at lytte og at prøve at være sammen med dem i det kaos og den smerte, de oplever, siger Valdemar Mahon Ringmose.

Følelsen af utilstrækkelighed

Et gennemgående træk i samtalerne er, at de unge føler sig utilstrækkelige. Vores tid efterlader nogle af de unge med en følelse af ikke at være gode nok, mener Valdemar Mahon Ringmose.

- Det er svært at skære de unge over en kam og komme med et enkelt punkt, der kan beskrive, hvor deres generelle udfordringer ligger. Men med inspiration fra højskolelæreren Christian Hjortkjær og hans bog »Utilstrækkelig« er det tydeligt for mig at se, at de unge lever i et pres, der er anderledes end for 20-30 år siden. Vi har gjort op med mange af samfundets autoriteter, og det kan der være meget godt i. Men det har betydet, at vi har erstattet en forbudskultur med en påbudskultur. De faste regler, man skulle holde sig til for at føle sig normal, er erstattet med slogans som »Just do it« og andre påbud, som ingen af os kan nå i mål med. Påbuddene bliver idealer, som vi ikke kan leve op til, og det er enormt udmattende – især for de unge, som ender med at føle sig utilstrækkelige med en fornemmelse af, at de aldrig er gode nok, siger han.

Så er det, at den fortrolige samtale med en studenterpræst kan give de unge lidt luft. Også selv om, at studenterpræsten hverken er behandler eller problemknuser - eller henviser de unge til kristendommen som svar på deres udfordringer.

- Det er meget vigtigt, at de unge ved og mærker, at jeg ikke kommer for at forkynde eller for at hverve medlemmer til kirken. Studenterpræstefunktionen handler om, at kirken har set et behov i samfundet, så en studenterpræst er en del af kirkens diakoni og den sociale indsats, siger Valdemar Mahon Ringmose.

Imødekommende institutioner

Han oplever, at der er taget rigtigt godt imod studenterpræsten i Ikast. Uddannelsesinstitutionerne har været imødekommende og vil meget gerne samarbejde med ham, og de unge har også taget godt imod tilbuddet om fortrolige samtaler. Valdemar Mahon Ringmose har samtaler hver uge – uden at han kan sætte et fast tal på frekvensen. Det handler om det aktuelle behov, og så skal han også afstemme det med arbejdet som sognepræst i Fonnesbæk. Han er 60 procent sognepræst og 40 procent studenterpræst, så han må føre sin kalender med disciplineret hånd for at få begge funktioner til at gå op med arbejdstiden.

For der skal være tid til de vigtige samtaler med de unge studerende, som har brug for én, der kan lytte og forstå. Her kan det også være en fordel, at studenterpræsten i Ikast som 29-årig selv har studietiden i frisk erindring.

- Jeg kan selv relatere til mange af de ting, som de unge oplever, og det kan da helt sikkert være en fordel i mange situationer, siger Valdemar Mahon Ringmose.

Studenterpræsten i Ikast

Studenterpræsten er tilknyttet:

•Handelsgymnasiet i Ikast-Brande

•Ikast Gymnasium (med HF og den internationale uddannelse IB)

•VIA Campus Ikast – pædagoguddannelsen

•FGU Midt-Vest Ikast-Brande

•IUC – 10. klasse i Ikast-Brande Kommune

•STU – Ikast-Brande Kommune

Man kan aftale samtaler med studenterpræsten gennem uddannelsesinstitutionernes studievejledere – eller ved at kontakte Valdemar Mahon Ringmose på tlf. 60 47 39 63.