
Virksomheder vælger forskellige støtteveje
Jobcentret i Ikast-Brande sparrer med kommunens virksomhederne om de vidt forskellige veje til at imødegå fyringer
Udgivet:29. april 2020, 16.33
Læsetid:4 minutter
Arbejdsfordeling Administrerende direktør Kirsa Jespersen, Family Group, Ikast, som er nethandel med pluspige-tøj, Curvii.dk: - Vores omsætning faldt drastisk efter statsministerens besked om nedlukning i begyndelsen af marts - lige op til vores vigtigste højsæson. Derfor var vi nødt til at reducere vores omkostninger. Vi lukkede vores fysiske butik, som lå i forbindelse med virksomheden i Ikast. For at sikre virksomheden fremadrettet var vi nødt til at fastholde medarbejdere til for eksempel at modtage og sende ordre og til markedsføring. - Derfor valgte vi arbejdsfordeling, hvor medarbejderne arbejder 14 dage ad gangen og så går på dagpenge i 14 dage som ledige. Vi er positivt overraskede over, hvor godt det fungerer. At afskedige medarbejdere ville være som at kaste håndklædet i ringen. Vi tror på, at vi både kommer igennem og overlever denne krise.
3 år siden
IKAST-BRANDE Midt i marts var der 644 ledige på dagpenge i Ikast-Brande Kommune. Så ramte coronavirus og nedlukning landet, og ifølge den seneste opgørelse er antallet af ledige vokset til 901.
Det har naturligt givet travlhed i Jobcentret. Både i forhold til at få ledige i job i firmaer, der på trods af corona-krisen stadig ansætter, og forhold til at rådgive virksomheder i rækken af alternative muligheder til netop fyringer.
- Der findes flere forskellige ordninger, som både er fleksible og kan fungere som en investering i at stå bedre rustet, når samfundet og verden igen begynder genåbningen, siger Svend Østergaard, udviklings- og virksomhedskonsulent i Ikast-Brande Kommune.
I forbindelse med nedlukningen af Danmark har regeringen på vegne på af staten indført en række hjælpepakker målrettet virksomheder, som er havnet i akut økonomisk klemme i forbindelse med corona-nødsituationen.
Arbejdsfordeling som løsning
Men udover statens hjælpepakker, der af nogle virksomheder er blevet kritiseret for at være ufleksible, findes der en række øvrige allerede eksisterende muligheder, virksomhederne med god gavn kan vælge.
- Nogle virksomheder kan have behov for at bibeholde en del af arbejdsstyrken og samtidig reducere lønomkostningerne, og det er korrekt, at de nye hjælpepakker ikke for alle virksomheder tager højde for det, siger Svend Østergaard.
Han peger derfor på den allerede tilgængelige ordning, arbejdsfordeling, som er en ordning, der skal aftales med det lokale Jobcenter.
- Man kan indgå aftale om arbejdsfordeling for en kortvarig periode for at undgå at opsige medarbejdere. Under arbejdsfordeling veksler medarbejderne medlemme at arbejde og få løn - og så være ledige og på dagpenge, siger Svend Østergaard.
Klar med nye kompetencer
Han peger desuden på ordninger til efteruddannelse af medarbejdere i en tid med ingen eller få arbejdsopgaver som alternativ til fyringer, og der findes gode muligheder for økonomisk støtte til efteruddannelse.
- Det giver virksomheden et kompetencemæssigt løft, som kan blive værdifuldt, når samfundet genåbner, siger Svend Østergaard.
Foreløbigt har cirka 20 virksomheder i Ikast-Brande Kommune valgt at lave aftale med Jobcentret om arbejdsfordelingsordning i forbindelse med corona-krisen.
- Uden helt at kunne sætte tal på, så er det vores fornemmelse, at mange virksomheder har valgt at søge statens hjælpepakker eller har lavet aftale med medarbejderne om en frivillige lønnedgang i en periode.
- I Jobcentret ved vi , at mange virksomheder har svært ved at finde rundt i de forskellige ordninger, og derfor håber vi, at de vil tage kontakt til os og drøfte de forskellige veje, når de er i tvivl om, hvilken der er den bedste for dem, siger Svend Østergaard.


