Børn skal lære om kultur og kunst på en ny måde: - Legen bliver bedre med det der jazz

Et nyt projekt - Legekunst - skal de kommende to år rulles ud over alle dagtilbud i Ikast-Brande

Udgivet:05. september 2020, 06.00

Karla på fem år nyder at spille på trommer, og i det hele taget har børnene taget godt imod projektet, hvor børnene i Isenvad arbejder med jazz. Foto: Flemming Hansen

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen

3 år siden

IKAST-BRANDE Det er egentlig en helt almindelig formiddag på legepladsen. Slotte og borge bliver bygget i sandkassen, og månebilerne kører rundt mellem hinanden - da samtlige børnehavebørn ved Børnehuset Isenvad pludselig standser brat op. Lyden af en saxofon, en kontrabas og en tromme overtager lydbilledet, mens tre jazzmusikanter danser ind på legepladsen.

Legekunst er navnet på det projekt, som i de kommende to år skal være en del af hverdagen hos alle Ikast-Brande Kommunes dagtilbud for børn op til seks år. Tanken bag børnekulturprojektet er at bringe de yngste tættere på kunsten og kulturen, og projektet beskæftiger sig med flere kunstarter.

Et eksperiment

Det er formiddag hos Børnehuset Isenvad. Børnehaven beskæftiger sig med jazzmusik som medie i Legekunst-projektet, og børnene har fået besøg af musikanterne, som er kommet helt fra Aarhus.

Regnen siler ned, og for at beskytte instrumenterne er musikanterne rykket ind under et tag. Ellers ville de være at finde rundt på legepladsen.

Det fortæller Børnehuset Isenvads institutionsleder, Alan Martinsen.

- Musikken drager børnene til, og der er ikke et egentligt krav om, at børnene skal være med. De går lidt til og fra. Nogle spiller på tromme, går så ud, kører måske månebil og kommer tilbage igen. Derudover er tanken, at musikanterne egentlig bare begynder at spille, og så skal vi se, hvordan børnene reagerer, for det er jo også et eksperiment, det her, lyder det fra Alan Martinsen.

Børnene strømmede hen til hegnet, da de kunne se musikanterne på parkeringspladsen. De er glade og spiller med, så det ser ud til, at børnene er vilde med det.

De får samtidig nogle musikalske oplevelser, som de kan tage med ind i legen, forklarer institutionslederen.

Jeg er faktisk god til det her

Siff på fem år har placeret sig ved siden af saxofonisten, Cecar Joaniquet. Med vidtåbne øjne betragter hun musikanten, mens hun selv følger rytmen med et rasleinstrument.

- Jeg synes, at det er sjovt at høre musik, men også at spille det. Jeg rasler mest, men jeg kan også spille på trommer, siger Siff og tilføjer:

- Jeg er faktisk god til det her.

Ved siden af sidder Lucas - ligeledes på fem år - og jammer med på sin luftguitar. Lucas bliver ikke særlig længe ad gangen sammen med jazzbandet, da vandpytte-plask også skal prioriteres ude på legepladsen.

- Det er rigtig sjovt at spille. Det er også sjovt at lege, mens man hører musik og selv spiller, lyder det fra Lucas.

En umiddelbar tilgang

Marie Hultberg arbejder ved Stab og Udvikling i Ikast-Brande Kommune. Hun har en kandidatgrad i pædagogik samt pædagogisk sociologi.

- Børnene får rig mulighed for at møde kunst og kultur på en legende måde, og de oplever en form for dannelse i det legende møde med kunst og kultur, siger hun om projektet.

Marie Hultberg tilføjer, at man samtidig forsker i, hvad mødet med kunst, kultur og æstetiske processer i hverdagen betyder for børns leg samt for de voksne omkring dem.

Legekunst bliver rullet ud i 18 kommuner landet over og hører under udviklingscentret Kulturprinsen, som har fået 25 millioner kroner fra Nordea-fonden til projektet.

I Isenvad er børnene lige nu bare glade for en hverdag med mere musik, sang og dans, og som femårige Lucas understreger:

- Legen bliver bedre med det der jazz.

Frederik Sakham på kontrabas og Cecar Joaniquet var kommet fra Aarhus for at spille jazzmusik for børnene. Foto. Flemming Hansen
Siff på fem år fandt hurtigt ud af at finde ind i rytmen med sit rasleinstrument. - Men jeg kan også godt spille på trommer, understregede hun. Foto: Flemming Hansenfoto: Flemming Hansen
}