Familier adskilles på Kærshovedgård: - Mor kom i fængsel for at passe sit syge barn

En høring under navnet »Hvor er min mor?« fandt for nyligt sted i Aarhus, hvor flere ulykkelige historier om adskilte familier på Udrejsecenter Kærshovedgård førte til en resolution til regeringen

23. september 2020, 08.02

Godt 70 mennesker var mødt op til tirsdagens høring i Stakladen på Aarhus Universitet. Ifølge initiativtager Gerda Abildgaard, foregik høringen i Aarhus i håb om at få flere tilhørere med uden for Ikast-Brande. Rundt om i salen sad imidlertid og flere tilhørere fra andre kommuner. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen

KÆRSHOVEDGÅRD-AARHUS - Det eneste, vi ikke har mistet, er hinanden i familien.

Ordene kom fra 19-årige Rahima Addullah, som for fire år siden flygtede fra borgerkrigen i Syrien sammen med sin familie.

I dag taler hun flydende dansk og rejser rundt som både debattør samt forfatter, mens hun går i gymnasiet.

Tilhørerne snøftede flere gange, og mange sad med et lommetørklæde knuet sammen i hånden under Rahima Addullahs beretning. En beretning om vigtigheden af at familien Addullah ikke blev delt op, da de kom til Danmark efter en lang flugt.

Anledningen var en høring for nyligt, som fandt sted i Stakladen på Aarhus Universitet.

En høring om fædre og mødre til små børn, der som afviste asylansøgere, sidder på Udrejsecenter Kærshovedgård. Det viser sig nemlig, at op til flere familier lige nu er adskilt, fordi kun den ene forældrepart har statsborgerskab eller opholdstilladelse.

- Det er totaltødelæggende for familier, lød bekymringerne fra blandt andre socialrådgiver Anne Marie Jørgensen samt generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, inden tilhørerne blev taget med på en fortælling fra en mor, som har fået sit liv ødelagt efter at være blevet skilt fra familien.

Sekunder fra selvmord

Det er tredje gang inden for få dage: 32-årige Sina Abdalrahim har lige fået beskeden om, at hendes datter er syg igen. En mellemørebetændelse har udviklet sig. Mere ved hun ikke, men med ordene »dit barn skal opereres nu«, tænker hun ikke engang tanken til ende: Selvfølgelig vil hun være hos sit barn.

Sina Abdalrahim bor på Udrejsecenter Kærshovedgård, og det har hun efterhånden gjort længe. Hendes mand og børn har derimod fået opholdstilladelse. De bor til dagligt i Horsens. Sina Abdalrahim mindes ofte med et suk de mange dage, hvor familien hentede hende på Kærshovedgård. Turen gik til Horsens - så hendes yngste kunne blive ammet. Dagen sluttede altid med at amme ud, inden Sina Abdalrahim igen blev kørt tilbage til udrejsecentret.

Sina Abdalrahim ser op og mindes nu de hektiske dage på sygehuset i foråret 2019. Hendes datter bliver indlagt, men heldigvis går operationen som planlagt. Sina Abdalrahims datter spørger efter opvågningen sin mor, om hun ikke nok vil blive på sygehuset hos hende. Sina Abdalrahim tænker for sig selv, at hun om lidt har meldepligt på Kærshovedgård, men træffer en beslutning og bliver hos sin datter.

- Hvilken mor ville ikke gøre det? spurgte hun.

Sina Abdalrahim overtræder efterfølgende meldepligten flere gange for at passe sin datter, hvorefter hun bliver idømt 10 dages fængsel. En afsoning, som en tidlig morgen begynder uden varsel, da hun bliver hentet og kørt væk. Det er hårdt for Sina Abdalrahim, og børnene forstår ikke, at de i 10 dage ikke kan få kontakt med deres mor.

Sina Abdalrahim er ikke sig selv efter fængslet. Hun spiser ikke, og børnene stiller spørgsmål til de mange ar, hun pludselig har fået på armene.

Helt galt går det dog en januardag i år i bilen på vej fra Horsens til Kærshovedgård. Sina Abdalrahim har været hos familien og er på vej tilbage for at melde sig, men en storm forhindrer hende i at nå frem. Det meddeler hun i en sms, men alligevel får Sina Abdalrahim efterfølgende at vide, at hun risikerer op til et års ubetinget fængsel, fordi overtrædelserne af meldepligten nu er så talrige efter datterens sygdom. Den tanke bliver for meget, og natten før dommen skal falde, forsøger Sina Abdalrahim at tage sit liv.

Det er uhørt

Ovenstående er et lille udpluk af Sina Abdalrahims historie. En enkelt historie blandt mange, som i går kom frem ved høringen »Hvor er min mor?«.

Gerda Abildgaard fra Røde Kors er initiativtager til høringen, og hun kaldte det uhørt, at vi som samfund driver mennesker - med så meget brug for hjælp - ud over afgrunden.

- Heldigvis blev Sina stoppet og er i dag i live, men hun er ikke den samme Sina. Hun er pumpet af angstmedicin, og hun er begyndt at tale til loftet, til vægge og til døre. Det endte med en dom på tre måneders fængsel, lige da corona lukkede Danmark ned. Sina kom i fængsel for at passe sit syge barn. I tre måneder så hun ikke sine børn, forklarede Gerda Abildgaard foran et tydeligt berørt publikum.

Herefter begyndte forsamlingen at udarbejde en resolution med en række opfordringer til regeringen samt Folketinget, hvor blandt andet anerkendelsen af begge forældres ret til et familieliv blev pointeret.

- Vigtigst er børnenes hensyn. Børnene bliver gidsler i udlændingepolitiske stramninger og giver kaotiske opvæktsforhold med livsvarige følgeskader, som de danske myndigheder i henhold til FN’s Børnekonvention er forpligtet til at beskytte, forklarede Gerda Abildgaard.

Far har asyl - mor har ikke

Advokat Helle Holm Thomsen var en blandt mange fagfolk, som var inviteret til høringen. Helle Holm Thomsen skulle hjælpe med at forstå, hvorfor den ene forældrepart kan få asyl, opholdstilladelse eller endda statsborgerskab, når den anden part ikke kan. Ifølge advokaten spiller flere omstændigheder ind.

- Det er forudsat, at forældrene kommer fra samme land, men det er faktisk ikke altid, at det er tilfældet. Derudover skal forældrene være flygtet samtidig - eller være indrejst på samme tid, ellers vil forældrenes sag blive behandlet som individuelle personsager, forklarede hun og tilføjede:

- Hvis far eller mor kommer fra Syrien, og den anden kommer fra Irak, opstår problemet. Vi ser eksempler på, at den ene part opfylder reglerne for familiesammenføring, mens den anden part får afslag. Vi ser, det går hårdt ud over familien, og her vil jeg som advokat gerne understrege, at Danmark har en international forpligtelse i forhold til at tage hensyn til barnets tarv, lød det fra advokaten.

Minister: Ingen kommentar

Efter knap seks timer med op til flere menneskefortællinger, synspunkter fra politkere og faktafremstilling fra forskellige fagfolk og tidligere frivillige på Kærshovedgård, sluttede dagen med en formulering til regeringen og Folketinget. En dag med fortællinger, som flere gange fik de omkring 70 fremmødte til at sidde med tårer i øjnene.

- Nu håber vi, at den her resolution kan være medvirkende til at gøre noget ved problemet. At vi kan få ophævet de nuværende, rigide straffe for manglende opholds- og meldepligt, som giver hårde fængselsstraffe. Når man som i Sina Abdalrahims tilfælde bliver behandlet som en hård kriminel i systemet efter at have overtrådt sin meldepligt - blot fordi hun ikke kan forlade sit syge barn - så gør det ikke hendes chancer om opholdstilladelse lettere. Tværtimod.

- Det er vigtigt, at forældrene ikke kriminaliseres for at være mennesker, men at de fremover kan bo med deres børn, forklarede Gerda Abildgaard.

Fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad har fået tilsendt resolutionen i aftes, men han har ikke ønsket at give en kommentar.

19-årige Rahima Addullah (t.v.) fortalte om sin families flugt fra Syrien. Hendes familie fik opholdstilladelse og ret til familiesammenføring, og Rahima Addullah forklarede om vigtigheden af, at man som barn har både sin far og mor hos sig, når man kommer til et nyt land fra krig og død. I dag taler hun således flydende dansk efter blot fire år og er velintegreret, skriver bøger og holder foredrag. Til højre ses advokat Helle Holm Thomsen. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen
Sina Abdalrahim sammen med sin mand, Karwan Abdalrahim, og parrets børn. I dag er parret skilt, men Karwan Abdalrahim står fortsat last og brast med hende. Tidligere på året forsøgte Sina Abdalrahim at tage sit eget liv, da hun blev stillet et års ubetinget fængsel i udsigt efter at have overtrådt sin meldepligt. Foto: Privatfoto