DET ER DIT VALG - KV21

KV21: Børn på lange ventelister til bøjle

10. november 2021, 14.22

Stine Mørcholdt. Foto: PR-foto

LÆSERBREV Netop nu står tusinder af børn og unge i Region Midtjylland på venteliste til at få rettet tænder. Og mens de venter, kan momentum til deres bøjlebehandling gå tabt.

Overalt i Danmark mangler kommunerne desperat bøjletandlæger, og ventelisterne eksploderer. I mange kommuner er ventetiden til behandling op til tre år for de børn, der venter længst, viser en undersøgelse fra Tandlægeforeningen. Det er meget problematisk, fordi timingen i forhold til børnenes vækst betyder alt.

Konsekvenserne kan være store for den enkelte. Mange ser ind i en længere behandling, for nogle dobbelt så lang, og nogle vil også ende med en operation, mens andre vil få varige mén. Faktisk vurderer Foreningen af Specialtandlæger i Ortodonti (FSO), at den aktuelle mangel på bøjletandlæger betyder, at hele 60 procent af behandlingerne vil give væsentlige konsekvenser for barnet, hvis de udskydes.

Som tandlæge er det svært ikke at blive indigneret.

Den lange ventetid er ikke kun en belastning for de berørte børn og unge og deres forældre. Kommunernes økonomi lider også. Hele 67 procent af kommunerne oplever, at deres økonomi er ramt på grund af manglen på bøjletandlæger. Det skyldes for eksempel, at de bliver nødt til at sende børnene til private klinikker, men den lange ventetid kan også gøre behandlinger dobbelt så dyre, fordi man ikke får udnyttet børnenes vækst optimalt.

Kommunerne kæmper en brav kamp for at løse problemet, men det kan ikke løses uden at uddanne flere bøjletandlæger. Tandlægeforeningen har forsøgt at råbe politikerne op, og sammen med Kommunernes Landsforening har vi sendt en fælles appel til Sundhedsstyrelsen. Men intet er sket. Så kære kandidater til kommunal- og regionsrådsvalget. Sæt tænderne i kommunalvalget. Vær med til at lægge pres på politikerne på Christiansborg for at få uddannet flere bøjletandlæger.