Julen er dansk selvom træet er af plastik

Mette Haulrik emigrerede for 21 år siden til Australien - men holder fast i de danske juletraditioner med både æbleskiver, flæskesteg og risalamande

21. december 2019, 05.24

Celina Rasmussen og Mette Haulrik nåede lige at få den første duft af dansk jul da de var på besøg i Mettes hjemby i Ikast. Ellers bor mor og datter i Sydney, hvor julen fejres midt om sommeren. Foto Laila Kempel

Ikast Grantræerne er kommet frem og for Mette Haulrik og datteren, 18-årige Celina Rasmussen er det duften af dansk jul. Duften af nyfældede juletræer oplever de ikke så tit, da deres juletræ i hjemmet i Australien er af plastik og findes frem hvert år i december.

Mor og datter er på et kort visit midt i vintermørket og - regnen for at hilse på familien i Ikast og Herning.

Det er over tyve år siden, at 52-årige Mette Haulrik sammen med sin mand tog den vilde beslutning om kaste sig ud i eventyret og forsøge at bo i et andet land i længere tid.

Valget faldt på Australien, som de begge tidligere havde besøgt som rygsæksturist.

- Australiere er venlige og imødekommende og har en meget afslappet tilgang til livet, så det var ikke en svær beslutning, siger Mette Haulrik.

Selv om der er langt hjem til familien og til Danmark, så har de ikke fortrudt.

En chance

- Vi havde sagt til hinanden, at vi skulle give det en chancen. Men da jeg fik Celina, så blev jeg usikker og ville gerne hjem. Jeg følte mig lidt alene og usikker på opgaven og måden at være mor på, siger hun.

En øjeblik overvejede familien at opmaganisere deres ejendele og tage hjem til Danmark,

- Men det er jo ikke altid så rosenrød. Man kan godt glæde sig vildt til at komme hjem, men opdager så, at det måske slet ikke er som det var en gang, når man har været væk så længe, siger den tidligere Ikast-bo.

Hun voksede op som efternøleren i en ganske almindelige kernefamilie i et parcelhuskvarter i Ikast. Mette forklarer hun måske have lidt krudt i røven og var flere gange på rejse og højskole inden hun tog sin uddannelse som ergoterapeut. Men lysten til eventyr bragte hende således tilbage til landet på den anden side af jorden.

Hjemme hvert andet år

- Vi plejer at være hjemme sådan cirka hvert andet år og de fleste i familien har da været på besøg hos os.

Familien også tæller sønnen Sebastian på 16 år foretrækker at lægge deres familiebesøg i Danmark om sommeren.

Men Celina var, på grund af studiestart, ikke med da familien tidligere på året var til 90 års fødselsdag hos Mettes far.

Derfor er du nu tilbage i vintermørket og mærker den specielle julestemning, som kan være svær at skabe i Australien, hvor årstiderne er omvendt af de danske. December er midt i sommermånederne.

Æbleskiver er vigtige

Men de danske juletraditioner er ikke sådan at gemme væk, selvom man bor i det fremmede.

- Vi holder jul den 24. om aftenen, hvor vi danser om juletræer og spiser traditionelt dansk julemad, selvom temperaturen er høj udenfor, fortæller Mette Haulrik.

Flæskestegen bliver stegt, risalamanden er en favorit og æbleskiverne er supervigtige, når der tales juleforberedelser i familiens hjem i Sydney.

- Vi har en æbleskivepande, og hvis der er ting vi mangler fra Danmark, så er supermarkederne efterhånden meget velassorterede, men den danske kirke i Sydney har også mange danske specialiteter, hvis man bliver alt for trængende fortæller Mette Haulrik.

Men helt danske er de ikke mere. Dels er børnene født i Australien og er således australske statsborgere, og er som efterkommere af danske statsborgere også danske. De skal blot huske at søge om når de bliver 18.

- Vi har altid talt dansk derhjemme, og det gør vi stadigvæk, selvom der ind i mellem sniger sig et engelsk ord ind i vores samtale, siger Celina, som aldrig har prøvet at bo i længere tid i Danmark. Hele hendes familie er bosiddende højt mod nord, men hun har ikke problemer med hverken at tale eller forstå dansk.

Ekstra lakrids

Selvom familien holder traditionel dansk jul den 24. december, så har de alligevel taget en del af den engelske tradition ind, og har således altid gemt en pakke eller to, som pakkes op den 25. december, hvor australierne holder traditionel engelsk jul.

Og på grund af den ekstra tur til Danmark, så vil der nok også være lidt ekstra reserver af blandt andet lakrids og pålægschokolade, som der altid er plads til i kufferten på vej tilbage til landet »down under«

Celina Ramussen og Mette Haulrik holder fast i de danske juletraditioner - eller næsten, Juletræer genbruges hvert år for det er af plastik, og ikke som her et rigtig velduftede dansk grantræ. Foto: Laila Kempel
Celina Ramussen og Mette Haulrik holder fast i de danske juletraditioner - eller næsten, Juletræer genbruges hvert år for det er af plastik, og ikke som her et rigtig velduftede dansk grantræ. Foto: Laila Kempel