80-årig bordinggenser: Arbejder gladelig på de midtjyske museer

Birgit Toft, Bording kan den 18. juni fejre sin 80 års fødselsdag

Udgivet:18. juni 2021, 09.17

Læsetid:3 minutter

Birgit Toft, Bording fylder 18. juni, 80 år. Foto: LAila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

FØDSELSDAG Hun er en aktiv dame, der passer både hus og hjem, uden hjælp. Men mon ikke Birgit Toft fra Bording giver sig selv lov til at slappe lidt af når hun fredag 18. juni fylder 80 år.

Hun er en særdeles aktiv og energisk dame, der ikke er bleg for at tage fat - på hverken den ene eller anden måde.

Tre dage hver anden uge er hun på lønningslisten som kustode på Midtjyllands Museum, hvor hun hjælper til overalt på de tilknyttede lokationer i både Herning og Ikast-Brande Kommuner. Om det er i museumsbutikken på Klædefabrikken i Herning, i Klosterlund eller på Vester Palsgaard.

Hun kommer omkring og gør det gerne.

- De ved jo, at jeg ikke har så mange forpligtigelser, og for det meste kan rykke ud med en halv times varighed, siger Birgit Toft og priser sig lykkelig for sit gode helbred.

Hun gør dog også sit til at holde sig sund og rask.

Står op klokken syv hver morgen og går i gang med dagens dont.

Hver mandag er hun blandt de flittige der fra Væksthuset i Bording bevæger sig ud i lokalområdet og efter sigende i et så rask et trav, at de øvrige deltagere helst vil have hende bagerst, da det kan være svært at følge med, hvis hun skal sætte pacet

Når corona ikke bestemmer, så er hun også fast kvinde på det lokale gymnastikhold i Bording hallen, ligesom hun også har både hus og have, der holdes på fornemmeste vis..

Oprindelige er hun uddannet hospitalslaborant, som det hed da hun fik sin uddannelse. I dag hedder jobbet bioanalytiker.

Men omgangen med kemikalier var ikke holdbar, da hun efterhånden udviklede allergi for blandt andet formalin.

Derfor tog begyndte hun for alvor at interesse sig for en fritidsinteresse for håndarbejde, som hun egentlig altid havde haft.

Det har betydet flere længevarende ophold på Skals Håndarbjedsskole og en enkeltfags læreruddannelse i håndarbejde fra Århus Seminarium.

Men i de sidste mange år af arbejdslivet var hun sammen med sin nu afdøde ægtemand Finn Andersen selvstændig med firmaet Halodan.

Parret mødte hinanden i forbindelse med deres interesse for svævefly og slog sig i begyndelsen af 90’erne ned i Bording, hvorfra de også drev deres virksomhed.

For Birgit betød det, at hun igen satte sig på skolebænken på handelsskolen for at være bedre rustet til at drive egen forretning.

I forbindelse med jobbet kom parret vidt omkring.

- Og ja på den front har jeg ikke noget til gode. Jeg har været på de fleste kontinenter, og håber da, at coronaen falder til ro, så jeg kan komme afsted til Afrika i nær fremtid, siger Birgit og erkender, at hun har rejst meget.

Blandt andet også på strikketure til Færøerne.

- Det er jo sundt at komme ud, og se og opleve noget, siger fødselaren, der er en fast leverandør til de midtjyske museumsbutikker, hvor hendes vævearbejde er en eftertragtet og værdsat vare hos museumsgæsterne og i øvrigt også syer det mest af sit eget tøj selv.

Selvom Birgit bor alene så har hun mange gøremål og flere af dem er under corona-nedlukningen blevet flyttet udenfor.

- Vi har taget vores forholdsregler og holdt afstand, såj jeg synes ikke, at det har været så forfærdeligt, siger hun optimistisk.

Som en ægte gør-det-selv kvinde, så er det både værktøj og planter til haven, der står øverst på ønskesedlen.

Fødseldagen fejrer hun med de to børn og den nærmeste familie.

- Jeg har haft et godt liv, og håber da jeg kan blive ved med at være lige så rask og rørig som i dag, lyder det fromme ønske fra den snart 80-årige dame, mens hun vifter sin huskat Nimbus ned af kaffebordet.

- Jeg har for nyligt sagt farvel til min gamle kat, og fået ham her. Og han har ikke helt lært reglerne endnu, siger hun afværgende. Men »kattepuderne« i havestolene fortæller, at den nok også bliver en smule forkælet.