
Ikast-pige har levet som nomader i Sydøstasien: Surfbræt og oplevelser er en del af hverdagen
I et halvt år arbejdede Maja Grønholdt fra Ikast og Stefan Landgreve for danske virksomheder, mens de rejste rundt i Asien
Udgivet:15. august 2020, 06.00
Læsetid:7 minutter
Maja Grønholdt, oprindeligt fra Ikast, og hendes kæreste Stefan Landgreve arbejdede blandt andet med content marketing og sociale medier under deres tur. Foto: Maja Grønholdt
3 år siden
PORTRÆT Mange har nok tænkt tanken. »Nu siger jeg mit job og min bolig op, og så tager jeg på eventyr.« For de fleste bliver det ved tanken. Men ikke for kæresteparret Maja Grønholdt og Stefan Landgreve. De levede et halvt år i forskellige lande i Asien, hvor de har arbejdet og nydt livet samtidig.
- Vi har hele tiden haft en umættelig rejselyst og higet efter eventyr og oplevelser. Så vi havde længe gået med tanken om, at man kunne leve og arbejde på en anden måde. Det virker jo måske vanvittigt, når man er 30 år, og veninderne har hus, bil og børn. Men vi blev enige om, at »det skulle være nu, for der kommer aldrig et godt tidspunkt at gøre det på«, forklarer Maja Grønholdt, som er født og opvokset i Ikast.
Derfor tog parret for knap et år siden en svær beslutning. De sagde deres respektive jobs op, flyttede ud af lejligheden og sagde farvel til stabil økonomi, venner og den almindelige hverdag.
- Vores drøm var at skabe en hverdag, hvor vi kunne leve og arbejde uafhængigt af tid og sted, siger Maja Grønholdt.
Kæresteparret levede i et halvt år som nomader i Sydøstasien, hvor de samtidig beskæftigede sig med blandt andet content marketing og sociale medier for danske kunder gennem deres virksomhed, Hyped Agency. De arbejdede for eksempel med håndtering og annonceopsætning på de sociale medier Facebook og Instagram, inden corona-virussens indtog tvang dem tilbage til Danmark og København. Samtidig lavede de også deres egen podcast. Og lige netop podcasten er et meget godt symbol på deres rejse.
- For et år siden havde jeg aldrig prøvet at lave en podcast. Men nu vil jeg sige, at jeg er blevet så god til det, at jeg kan tage penge for det i dag. Sådan er der mange ting, hvor vi bare lidt er sprunget ud i det, forklarer Maja Grønholdt.
Hverken hun eller Stefan Landgreve havde før prøvet at være selvstændige, så det var også noget, de sprang ud i sammen.
Drømmejobbet
For de to unge mennesker var det en drøm at kunne begynde arbejdsdagen med at surfe to timer og supplere med et dyp i poolen eller havet ved middagstid. Selvom de nød tiden i fulde drag, var der dog også nogle udfordringer.
- Vi har været sindssygt glade for det, men det har også været pisse hårdt nogle gange. Alting kommer ikke bare dumpende til en. Nogle gange er vi vågnet uden strøm og internet, så er det svært at arbejde. Af og til brugte vi en halv dag på at finde en internetforbindelse, forklarer Stefan Landgreve
Parret har blandt andet også fået stjålet 16.000 kroner, da it-kriminelle havde hacket sig ind hos Indian Railways - den indiske pendant til DSB. Senere har de dog fået pengene tilbage.
- Det hele løser sig altid, har vi fundet ud af. Det giver et perspektiv på nogle af de små, almene ting. Man får et andet livssyn og nogle andre bekymringer, siger Stefan Landgreve.
Kan selv styre dagene
Kæresteparret fortryder på ingen måde, at de tog springet til et andet liv. Det er en beslutning, de er ekstremt glade for. For dem var der en næsten uendelig liste med fordele og kun få ulemper ved den livsstil, de førte.
- Den største fordel er jo friheden. Vi kan selv styre vores tid. Vi kunne jo sidde hele lørdag og søndag og knokle, hvis man så vidste, at der var en safari en af de andre dage, man kunne tage fri til, forklarer Maja Grønholdt.
De har typisk boet mellem en og fem dage de forskellige steder i det sydøstlige Asien. Bali har dog hele tiden været deres base, da »alting bare spiller mere der«.
- Vi er blevet gode til at arbejde på cafeer, på et hotelværelse og alle mulige andre steder. Jeg kan blandt andet huske, at jeg lukkede en af vores aftaler fra bagsædet af en scooter, fortæller Maja Grønholdt.
De to unge mennesker havde inden afrejsen nogle bekymringer om, hvorvidt de kunne finde ud af at arbejde sammen samtidig med, at de også har været kærester. Det har dog vist sig at fungere uden de store problemer.
Ikke bare en ferie
Kæresteparret har nogle gange mødt fordommen, at »de jo bare er på ferie«.
- Men vi mener det faktisk seriøst. Det er jo også en hverdag, hvor vi nogle dage godt kan sidde 10 timer ved computeren. Men hvor andre så skal hente børn, lave aftensmad og så videre, kan vi måske derimod gå på stranden og tage en drink i stedet efter arbejdsdagen, siger Maja Grønholdt, inden Stefan Landgreve supplerer:
- Ja, jeg havde troet, at jeg skulle have masser tid til at læse bøger, men jeg nåede kun igennem en halv.
Den fritid, der har været, har de i stedet prioriteret på at opleve noget.
- Vi har på seks måneder oplevet mere, end de fleste gør på et helt årti eller måske et helt liv, siger Maja Grønholdt.
Og så skulle man tro, at listen over nye oplevelser efterhånden må være ved at være i bund.
- Den bliver faktisk kun større. Nu har vi set fem indonesiske øer - så skal vi også se de resterende 17.000, forklarer Maja Grønholdt med et glimt i øjet.
Corona-hjemvendt
Det bliver dog ikke lige nu, de øer skal opleves. For på grund af coronavirussen befinder Maja Grønholdt og Stefan Landgreve sig ikke længere i Asien. I stedet er de vendt hjem til København.
Det var ikke fordi, de blev millionærer af deres arbejde. Men de tjente nok til at kunne leve i Asien og nyde livet. Det var faktisk også allerede planlagt, at de skulle hjem til Danmark og nyde sommerferien.
- Selvfølgelig savner vi venner og familie, og vi har også begge lidt »fomo« (fear of missing out red.) i forhold til sociale arrangementer, så nu skal vi bare nyde sommeren sammen med dem herhjemme, siger Maja Grønholdt.
Parret fortæller dog, at de ikke har savnet nogle fysiske genstande og materialistiske ting. For eksempel har Maja Grønholdt en hel del »ragelse, hun ikke just har savnet«.
Har bestilt billet tilbage
Selvom drømmen lige nu er sat på pause for Maja Grønholdt og Stefan Landgreve, er den på ingen måde slut.
De har købt en billet tilbage til Asien til september, hvor de blandt andet mangler at besøge lande som Vietnam, Myanmar, Laos og Cambodja. Det skulle vare nogle måneder.
- Derefter rykker vi videre til Sydamerika, lyder det spontant fra Maja Grønholdt, inden hun dog trækker lidt i land igen.
Men lige meget hvor fremtiden fører dem hen, har parret dog også besluttet sig at gøre nogle ting anderledes. De vil prioritere at have mere tid de forskellige steder, og så er der også nogle ting, de i hvert fald skal have med.
- Jeg har fundet ud af, at papirkalenderen faktisk er rigtig god til at holde styr på ting. Vi vidste ikke, vi ville få brug for sådan en, siger Stefan Landgreve, der også fortæller, at han havde grinet højt, hvis nogen havde fortalt ham, at han skulle blive glad for noget så banalt som en papirkalender.




