TV-meterolog: Gud har skabt jorden og menneske til at passe på den

Engesvang Kirke havde Mikael Jarnvig til at fortælle om, hvorfor man som kristen ikke kan sidde stille, når klimaforandringerne vælter ind over os

3. februar 2020, 08.17

Befolkningen har en forpligtigelse til at hjælpe U-landene i forbindelse med de store klimaudfordringer, mener TV-metrolgen Mikael Jarnvig Foto: Privat

ENGESVANG

Vi i Danmark og Vesten skal nok klare os. Når verdenshavene stiger, har vi råd til at bygge højere dæmninger. Men de fattige, menneskene i de fattige lande, bliver ramt meget hårdere af klimaforandringerne – og de har ikke råd til at gøre noget ved det, forklarede tv-metrologen Mikael Jarnvig, da han tirsdag aften holdt foredrag i Engesvang Sognehus.

- Bibelen er fyldt med udsagn om, at vi, der har vores på det tørre, er forpligtet til at hjælpe de fattige. Vi kan i modsætning til de fattige gøre noget ved klimaforandringerne. Derfor er vi forpligtede til at gøre noget, sagde Mikael Jarnvig, der fortalte, at han er vokset op i et kirkeligt miljø, men først for en halv snes år siden erkendte, at hans professionelle virke som metrolog og hans personlige tro har noget med hinanden at gøre.

- Jeg har da også tænkt ”hvis Gud er god, hvorfor tillader han så, at verden ser sådan ud?” Jo Gud har skabt verden, og han har skabt os til at passe på den. Det er vores ansvar, at vi har ødelagt Guds atmosfære, sagde Mikael Jarnvig blandt andet.

Han erkendte, at der fortsat findes politiske ledere i verden, som fornægter at udledningen af klimagasser er i gang med at ødelægge kloden på grund af opvarmning.

- Alle forskere er enige om, at de her kurver viser tendenser, der uden al tvivl påviser en sammenhæng mellem stigende temperaturer og menneskenes stigende udledning af drivhusgasser, især CO2. Ja, der er afvigelser fra år til år, men tendensen - kære venner - er der ingen tvivl om, sagde Mikael Jarnvig, der gang på gang opfordrede til at vi gør noget drastisk for at skifte olie, gas og kul ud med vedvarende energi.

- Det er bare med at komme i gang. Og vi har teknologien med os. Siden de første solceller blev fremstillet, er produktionsprisen faldet med 99 procent. Produktionsprisen på vindmøller er faldt 75 procent. Der skal bare politisk vilje til sætte mere gang i sol og vind, sagde Mikael Jarnvig og fortsatte:

- Det falder så meget tilbage på os selv, når vi siger, at vi ikke vil se på vindmøller ude ved sommerhuset eller vil betale en krone mere for benzin. Jeg siger bare: Vil vi betale for at sikre vore børn og børnebørn en ordentlig verden at leve i? Vil vi gå efter det kortvarige sigte, eller vil vi investere i næstekærlighed?

Den kendte TV-metrolog talte om tro, vejr og klimakriser i sognehuset i Engesvang. Foto: Privat