Nye anlæg: Solen skal skinne i Ikast-Brande

Byrådet var begejstret og besluttede sig for at give grønt lys til 6 af 22 ansøgte solcelle-projekter

Udgivet:13. februar 2023, 07.00

Læsetid:2 minutter

En samlet oversigt over de 22 ansøgninger på at få lov til at opføre solcelleanlæg i Ikast-Brande Kommune. Foto: Ikast-Brande kommune

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

1 måned siden

IKAST-BRANDE Selv om regnen har præget en del af årets første måned, så skal solen skinne i Ikast-Brande. I hvert fald har kommunens politikere netop sat navn på de steder i kommunen, hvor der på sigt skal etableres nye solcelleanlæg.

- Belært af dårlige erfaringer med vindmølle-projekter har vi denne gang grebet processen helt anderledes an, siger formand for klima- natur og bæreddygtighedsvalget, Kasper Pauli Pedersen, (S).

Medlemmerne i udvalget har taget en tur »op i helikopteren« sammen med administrationen, og i fællesskab fundet - og udpeget, hvilke områder der var interessante for fremtidige solcelleanlæg. Samtidig blev der udstukket nogle rammer for, hvor store anlæggene kan være både individuelt og i en samlet pulje.

- Det er vigtigt for os, at vi er i dialog med blandt andet naboer. Så i stedet for at lade projektmagere komme med konkrete ansøgninger, som vi skal tage stilling til, har vi gjort det omvendt. Politisk har vi opsat rammerne og bedt forvaltningen om at administrere vores beslutninger, så vi kommer udenom gammeldags sognerådspolitik. Det har betydet, at projektmagere er blevet inviteret til at byde ind i henhold til rammerne fremfor, at de uopfordret kommer med ansøgninger, siger Kasper Pauli Pedersen.

Fri fra russerne

Ikast-Brande Kommune er som resten af Danmark forpligtiget til at kigge på alternative energiformer og sikre fremtidens leverancer. Lokalt har byrådet tidligere besluttet, at andelen af vedvarende energi skal øges frem mod 2050, hvor målet er at være CO2-neutral

- Det handler ikke kun om at tage hensyn til klimaet, men også om et helt nyt sikkerhedspolitisk aspekt, som vi også skal have med. Siden Rusland gik ind i Ukraine har vi fået et opdrag om at gøre os fri af den russiske gasleverance og finde alternative løsninger, der ikke bare skal dække det nuværende behov, men også fremtidens, siger udvalgsformanden.

Ved tidsfristens udløb var der indkommet 22 forslag fra de inviterede projektmagere og ud af disse udpegede udvalget de 6, som nu får grønt lys til at arbejde videre med planerne. De resterende 16 forslag vil til gengæld få et afslag.

Oversigt over ansøgningerne i den sydlige del af kommunen. Foto: Ikast-Brande Kommune
Oversigt over ansøgningerne til solcelleanlæg i den nordlige del af Ikast-Brande. Foto: Ikast-Brande Kommune