Ny FCM-træner: Jeg har nok stukket ud med røde lamper

FC Midtjyllands nye cheftræner, Bo Henriksen, ser frem til for første gang i sin trænerkarriere at have muligheden for at vinde titler. Han tænder på opgaven med FCM’s stjernespækkede, men også udfordrende trup. Og så mener han ikke, at det er overraskende, at FCM har valgt netop ham

31. maj 2021, 18.45

Bo Henriksen (t.v.) har det brede smil på, inden han tager plads på podiet og bliver præsenteret som ny cheftræner for FC Midtjylland af sportschef Svend Graversen (t.h.) og direktør Claus Steinlein. Foto: Henrik Ole Jensen

FODBOLD Små 10 minutter før pressemødet kom Bo Henriksen valsende ind i lokalet med smil på læben og hilste på en række af de journalister, han det seneste års tid har kaldt kolleger, mens han har været ekspertkommentator på TV3’s kanaler. Fynboen tankede en kop kaffe og udvekslede kvikke bemærkninger.

Men forskellen var ikke til at tage fejl af, da Bo Henriksen få minutter efter indtog podiet - i fotografernes og tv-kameraernes spotlight. Som ny cheftræner for en af landets største fodboldklubber.

»Spradebassen«, som FCM-direktør Claus Steinlein kaldte ham i en af flere muntre beskrivelser, er ny cheftræner for FC Midtjylland på en kontrakt, der løber frem til sommeren 2024.

- I ni måneder har jeg kun sparket til bolden i haven og måske lidt til døren. Men så ringede Claus (Steinlein, administrerende direktør i FC Midtjylland, red.). Og nu får jeg lov til at være en del af noget kæmpestort.

- Jeg får muligheden for at være med til at vinde noget og præge noget. Det er det, mit liv drejer sig om: Store oplevelser og at give folk noget unikt i et fællesskab, siger Bo Henriksen fra podiet i Europa Loungen på MCH Arena.

Ikke mange forundt

Pressemødet foregik i en munter tone, og snakkelysten var ikke aftaget det mindste, da Bo Henriksen efter podiearrangementet og tv-interviewene tog sig tid til at besvare spørgsmål enkeltvis fra de skrevne medier.

Efter syv år som træner i Brønshøj Boldklub og seks år i AC Horsens er FC Midtjylland den foreløbige kulmination i hans trænerkarriere. Og det endda bare syv måneder efter, at han udtalte, at han måske aldrig ville vende tilbage som træner. Der skulle i hvert noget særligt til.

Det kom nu.

- Hvis man skal bruge så meget energi, som man skal for at være fodboldtræner, så kom jeg til den erkendelse, at jeg har den mest fantastiske kone og den mest fantastiske familie, man kan tænke sig, så det skulle være noget ekstraordinært, og det er det her. Jeg vil gerne give mig selv den oplevelse, at jeg vil prøve at vinde noget. Det er ikke mange forundt i den her verden. Jeg lever og ånder for at vinde fodboldkampe, og det glæder jeg mig rigtig meget til at gøre med FC Midtjylland, siger Bo Henriksen.

Karismaen og charmen lyser ud af den nye FCM-træner, som udmærket er klar over, at han altid har delt vandene mellem fans, men aldrig selv forstået hvorfor.

- Jeg synes jo, at jeg er den mest normale i hele verden, men der er vist mange, der vil mene noget andet, griner fynboen, der også er kendt for sit høje energiniveau på sidelinjen.

Trods hans velsmurte snakketøj og gode resultater med Brønshøj, som han rykkede op fra 2. division og etablerede i 1. division, og med Horsens, som han rykkede op og fandt fodfæste i Superligaen med, kredsede flere spørgsmål om det store spring til topklubben FC Midtjylland.

FCM turde tage chancen

Selv medgiver han, at FCM nok også var det bedste skud i bøssen for ham.

- Jeg var godt klar over, at det (FC Midtjylland, red.) var en af dem, som ville turde at tage en træner, som i manges øjne er lidt anderledes, erkender Bo Henriksen.

Men det er ikke det samme som, at han tvivler på sig selv. Tværtimod. Han mener, at han på sin vis har gjort sig fortjent til sin chance gennem de flotte resultater.

- Jeg har da håbet og drømt om det. Men så mange job af den her kaliber er der jo heller ikke - for at sige det mildt. Det er også derfor, man bliver stolt, når det kom tæt på. Og ydmyg omkring det. Men jeg synes også, at jeg med de resultater, jeg har lavet, og den tilgang, jeg har haft, egentlig har fortjent at få sådan et job her.

- Hvis man ser på forudsætningerne og resultaterne, og det forestiller jeg mig, at Midtjylland har kigget på - det plejer de jo at gøre med alle deres data fra Smartodds - og man ser, hvilke resultater jeg har skabt med de penge, man har haft. Så tror jeg, at jeg har stukket ud med røde lamper, siger Bo Henriksen med et bredt smil.

Gennem hele sin trænerkarriere har han haft ry for at være en stærk motivator og være dygtig i sin mandskabsbehandling. Men i FC Midtjylland står han over for stjernespillere af en kaliber.

- Vi skal aldrig pille egoer ned

På det seneste har flere eksperter - endda også Bo Henriksen selv i sin nu tidligere rolle som ekspert på TV3’s kanaler - kritiseret FCM for, at nogle spillere satte sig selv over fællesskabet. Nu står han selv med den udfordring.

- Det bliver bare fedt at få lov til at træne dem. Der er måske nogle af dem, hvor jeg har sagt, at de ikke var gode i en kamp for flere måneder siden. Men det er jo ikke ensbetydende med, at de ikke kan være gode om 14 dage. Sådan er det jo med os alle sammen, siger den nye FCM-træner.

At truppen angiveligt skulle indeholde store egoer, mener han også er til at håndtere.

- Vi skal aldrig pille egoer ned. Vi skal dyrke fællesskabet og omfavne individet, og det gør du kun ved at skabe relationer. Hvis du kan skabe de rigtige relationer, kan du få mennesker til hvad som helst.

- Jeg skal have spillerne til at forstå, at jeg egentlig godt kan lide dem og den dag, de forstår det og stoler på det, kan jeg begynde at fortælle dem, hvad jeg gerne vil have. Det er ikke "rocket science", siger FCM-træneren.

Han understreger, at gode spillere gerne må - ja, næsten skal - drømme om at nå hele vejen i karrieren. På den måde er det ikke egoisme, men bare et enormt drive i karrieren.

Brugte timevis på agenter

En anden ændring, som Bo Henriksen skal vænne sig til i FC Midtjylland, er, at der er mange folk omkring ham. Han skal dermed ikke løse nær så mange forskellige opgaver, som han skulle tidligere. I AC Horsens stod han selv for spillerhandler i en længere periode.

- Det er bare én ting, men for første gang skal jeg ikke bruge en masse tid på at snakke med agenter. Jeg brugte måske seks, syv, otte timer om dagen i Horsens på at snakke med de her mennesker, og de er søde og rare. Men her skal jeg ikke bruge den tid. Det er der dygtige folk til. Det er da fantastisk, siger Bo Henriksen og slår smilende ud med armene.

Han ser frem til at hellige sig arbejdet med holdet og staben i stedet, og ét væsentligt element i det er de individuelle samtaler, som han vil gennemføre med alle spillere henover opstarten. De samtaler skal bidrage til det forhold og den fortrolighed, han vil opbygge til sine spillere.

Når det kommer til det taktiske, varsler han ikke de store ændringer.

- Jeg er garant for, at vi altid sender et hold på banen, der yder alt, hvad det kan. Men jeg kommer ikke for at lave revolutioner. FC Midtjylland har et dna, som er bygget op over lang tid, og det kommer vi til at bygge videre på, siger han.

God kemi med Steinlein

På forhånd har han ikke nogle tætte relationer til sine kolleger i trænerteamet. Men han har til gengæld en god kemi med klubbens administrerende direktør. Gennem mange år har han talt godt med Claus Steinlein.

- Rent menneskeligt og værdimæssigt er det afgørende, at man har en form for kemi og relation. Det har jeg haft med Claus i rigtig lang tid. Han er smart, dygtig og snu, og han har »snydt« mig i mange handler, smiler Bo Henriksen.

I det lille års tid, hvor han har været tv-ekspert, har han blandt andet været vant til at komme med forudsigelser i fodboldens verden i tv-programmet "Offside". Og han var også frisk på at give tre forudsigelser om sin egen tid i FC Midtjylland.

- Det bliver sjovt. Der kommer masser af drama. Og så kommer vi til at vinde, fastslår FC Midtjyllands nye cheftræner, Bo Henriksen.

Han har nu to en halv uge på at forberede næste store møde i sit nye job. Torsdag 17. juni vender spillerne og trænerstaben tilbage fra ferie og begynder opstarten frem mod næste sæson.

Bo Henriksen

Født 7. februar 1975 (46 år)

Spillerkarriere:

OB 1994-1997

Herfølge 1998-2002

- Frem (lejemål) 2001

- Kidderminster, England (lejemål) 2001-2002

Kidderminster, England 2002-2004

Bristol Rovers, England 2004

Køge Boldklub 2004-2005

Valur Reykjavik, Island 2005

Fram Reykjavik, Island 2005

Victory Sports Club, Maldiverne 2005-2006

ÍB Vestmannaeyja 2006

Brønshøj Boldklub 2007-2009

Trænerkarriere:

Brønshøj Boldklub 2007-2014

AC Horsens 2014-2020