Gnaverne har ynglet godt efter god sommer

MyreExpressen Ikast bruger smarte løsninger og følger fremtiden

Udgivet:07. december 2018, 05.44

Læsetid:2 minutter

Nye slags fælder dukker op.

IKAST ?Gnaverne har ynglet godt efter supersommer, så nu dukker problemet med rotter op mange steder.

Det mærker firmaet MyreExpressen, der blandt andet har en afdeling i Ikast.

- Nye regler gør, at vi ikke skal bruge så meget gift som tidligere og skal tænke anderledes og grønnere, siger skadedyrskæmper Thomas Knudsen.

- Og det er til stor fordel for økologisk jordbrug og lignende. Der er altid stor fare for, at giften ender i vores grundvand eller rotter bliver immune.

Så der skal tænkes alternativt i det, man kalder intelligente fælder.

- Der er kommet en del på markedet, og vi bruger blandt andet den såkaldte TrapMe. Der er 24/7 overvågning både indendøre og udendørs, og vi modtager besked, når en gnaver er gået i fælden.

Bruges til erhverv og private

Man går efter at fange gnaverne i stedet for, at de ligger under gulv eller i væg og dør af giften, eller at et andet dyr spiser de giftramte skadedyr.

- Rotter er intelligente og ikke til at løbe om hjørnerne med, og det samme skal vi være.

At holde rotterne ude kræver forebygning.

- Vi har også oplevet i nærområdet at madvarebutikker lukker ned for en periode på grund af rotter. Og de er et stort problem, som man skal tage alvorligt. Rotter kan bære op til 55 forskellige sygdomme, siger Thomas Knudsen.

Som boligejer skal man sørge for at man ikke har hul eller sprækker i muren. At tagrender er tætte. Og husk at tætte udluftningshuller langs muren.

- Rotter kan komme ind i et hul på størrelse med en to-krone. En mus endnu mindre.

Høns tiltrækker gnavere. Hønsehus skal være minimum 30 centimeter fra jorden, og man skal ikke smide foder direkte på jorden. Ligesom æg skal fjernes regelmæssigt

- Fodrer man husdyr udendørs, bør man fjerne det, som ikke bliver spist. At fodre fugle kan også være en udfordring. I så tilfælde - fjern foderet på jorden ofte.

Man bør også fjerne blade, som falder ned, da det kan være et godt og lunt gemmested. Man bør kigge på beplantningen rundt bygningen. Kan rotter og mus bruge det til at kravle på...? Hænger bevoksningen over hustage? Rotter kan faktisk hoppe en meter! siger Thomas Knudsen.

Tæt alle huller i muren.