
Ældre Sagen Ikast rykker ud: Det skal være tryggere at komme fra a til b
Mennesker med demens bliver i høj grad isoleret i eget hjem, når de har fået diagnosen. I denne uge er det national demensuge, og her vil Ældre Sagen Ikast række en ekstra hånd ud
Udgivet:11. maj 2023, 06.00
Læsetid:3 minutter
Blandt andet her på Ikast Station er det muligt at møde frivillige fra Ældre Sagen Ikast, som vil række en hånd ud til borgere med demens i anledning af den nationale demensuge. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen
5 måneder siden
DEMENS Over hele landet bliver demensugen i denne uge markeret gennem arrangementer med fokus på, at det skal være tryggere for mennesker med demens at bevæge sig rundt i samfundet. Det vil Ældre Sagen Ikast gerne støtte op om - og formanden i den lokale afdeling, Lis M. Nielsen, fortæller, at frivillige vil stå klar med en hjælpende hånd på stationer og busstoppesteder.
Fokus er nemlig blandt andet på, at mennesker med demens skal kunne komme sikkert fra a til b.
- Ældre Sagen i Ikast vil igen i år være med til at udbrede kendskabet til demenssymbolet, fortæller Lis M. Nielsen og tilføjer:
- Der er fokus på, at det skal være tryggere for mennesker med demens at komme sikkert og ud sikkert hjem. Derfor vil man i denne uge kunne møde frivillige fra Ældre Sagen Ikast på stationen og ved busholdepladser samt ved andre steder med offentlig trafik, lyder det fra Lis M. Nielsen.
Symbolet og handlerådene
Det er nu to år siden, at Danmark fik sit nye demenssymbol. I symbolet ses en turkisfarvet hånd rakt frem, som bliver mødt af en blå hånd, der tager imod.
»Demenssymbolet« hedder håndsrækningen ganske enkelt og lige til. Det blev lanceret af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark i 2021.
Til symbolet blev desuden formuleret tre handleråd:
- Tag kontakt - smil og vær imødekommende.
- Tal tydeligt - stil et spørgsmål ad gangen.
- Vær tålmodig - sæt tempoet ned og hjælp gerne på vej.
Lone Harlev er sekretariatsleder hos Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der som nævnt står bag symbolet og handlerådene. Hun fortæller desuden, at samarbejdet udover Ældre Sagen også foregår sammen med landets største trafikselskaber.
- Demens er stadig tabubelagt, og hvis man ikke kender til demens, kan det afføde berøringsangst. Det vil vi gerne være med til at gøre noget ved, og vi kan som samfund gøre en stor forskel for mennesker med demens, hvis vi blot er lidt ekstra tålmodige, siger Lone Harlev.
Info og happenings
Uge 19 begyndte som bekendt i mandags, og dermed også demensugen. Frem mod på søndag vil ugen blive markeret på flere af landet stationer.
Det er sjette år i træk, demensugen finder sted. Sidste år var der ifølge folkebevægelsen aktiviteter i 84 procent af landets kommuner. Igen i år vil det dermed også være tilfældet i Ikast-Brande, siger Lis M. Nielsen.
Det glæder Lone Harlev, som lægger vægt på, at også flere af landets transportselskaber bruger deres platforme til at sætte fokus på demens og på demenssymbolet overfor både ansatte og kunder.
- Helt overordnet er vi jo enormt glade for, at vi er så mange i det her land, der sammen gerne vil gøre en forskel for mennesker med demens. Det er fantastisk, at transportselskaberne bakker op, og det er det også med de frivillige samt demensfaglige i kommunerne, når de har gang i spændende aktiviteter og dagsordener, siger Lone Harlev.