Nekrolog: En matriark er stille sovet ind

24. juni 2021, 11.11

Anne Svinth Tolstrup. Foto: Privat foto

DØDSFALD Torsdag den 17. juni 2021 sov Asta Svinth Tolstrup, stille ind på Grønneparken i Ikast, efter et langt og godt liv. Hun blev 92 år og var til sit sidste åndedrag omgivet af de fleste af sine allernærmeste.

Asta Svinth Tolstrup blev født på slægtsgården Bjelskov i Julianehede i Engesvang Sogn som den yngste af 11 søskende.

Efter endt skolegang kom hun ud at tjene, og var blandt andet i huset hos sin søster og svoger i Gammelager, hvor hun mødte sit livs kærlighed og senere ægtemand Karl, der var søn på nabogården.

De blev gift i 1952 og overtog Karls forældres gård i Toftlund, hvor fire sønner voksede op.

Asta Svinth Tolstrup faldt godt til i sin nye familie, ligesom hun også var vellidt og respekteret blandt naboer i Toftlund og siden Isenvad.

Sammen drev de et alsidigt landbrug, hvor alle - også sønnerne hjalp til.

Hjemmet bar præg af nærværd og lektielæsning rundt om køkkenbordet. Og det var altid plads til både leg og pligter

Asta Svinth Tolstrup var et musikalsk menneske, og hun sang ofte af hjertens lyst og plantede en sangglæde hos sønnerne.

En af de musikalske favoritter var sangen ’De nære ting’, og det var i mange henseender også de nære ting, som prægede hendes liv og tilværelse. Hun var ikke til de store udlandsrejser, hun var glad og veltilpas i de hjemlige omgivelser.

Først i sin alderdom på Grønneparken prøvede hun i sit voksenliv at overnatte hjemmefra på en ferie, da plejehjemmet havde arrangeret et ophold i sommerhus i Grenaa.

Asta Svinth Tolstrup var et troende menneske og bakkede op om det kirkelige arbejde.

Gården på Toftlundvej og sidenhen huset på Skolevænget i Isenvad blev det naturlige samlingspunkt for familien, som stod hendes hjerte nær

I hendes tid på Grønneparken var det fast skik, at hele familien var inviteret til jul og til fødselsdag i husets samlingssal. Så sad hun for bordenden og nød hyggen når snakken fyldte rummet.

Et særligt skriftsted fra Romerbrevet har mor altid båret med sig: ’Lægger vind på gæstfrihed!’ (fra den gamle oversættelse). Det kom postbuddet, mælkemanden, håndværkeren, maskinstationen og selv dyrlægen til gode, når de blev indenfor.

Asta Svinth Tolstrup var det naturlige omdrejningspunkt og trods sygdom og sorg så holdt hun livsglæden oppe og beklagede sig aldrig.

For et års tid siden blev hun ramt af en blodprop i hjernen. Sammen med covid-19 restriktionerne gjorde det kommunikationen vanskeligere, Hun efterlader sig fire sønner og svigerdøtre, otte børnebørn og syv oldebørn.