Fredag bliver til flere dage

Den store handelsfredag, Black Friday, bliver i år til gode tilbud spredt ud over flere dage i Ikast - af hensyn til corona

Udgivet:27. november 2020, 07.26

Læsetid:3 minutter

Juletræet og julelys i byen er tændt op til tilbudsdagene Black Days, hvor børnene kan få udleveret slikposer i byens butikker, som de gik glip af med den virtuelle juletræstænding. Foto: Privat

Jette Aaes
Egnsredaktør| jaj@ikastavis.dk

IKAST Black Friday bliver som mange andre events anderledes i år. Med coronarestriktionerne som den overordende ramme har butikkerne i Ikast sammen med netværksorganisationen Vores Ikast valgt at fordele de gode tilbud ud over flere dage - i stedet for at koncentrere dem til fælles stormløb bare en enkelt dag. Derfor bliver Black Friday i år til Black Days.

- Det er for at skabe et sikkert miljø at handle i for kunderne og for butikspersonalet, siger Jan Birk Knudsen, chef for Vores Ikast.

- Samtidig med, at der også er de klassiske gode tilbud, som igennem en årrække har skudt julehandlen i byen i gang, siger Jan Birk Knudsen.

I år falder Black Days sammen med den første weekend i advent.

Slikposer til børnene

Den klassiske juletræstænding, traditionelt et kæmpe tilløbsstykke, på Torvet med besøg af julemanden og hans kone med slikposer til børnene blev i fredags afløst af en virtuel seance. I et tæt samarbejde mellem julemanden og borgmesteren blev juletræet tændt og transmiteret online til alle nysgerrige - en video, som stadig ligger online på Vores Ikasts hjemmeside og på Ikast-Brandenyt.dk.

På fredag handler det så om gode tilbud til alle ude i virkeligheden, når butikkerne tager hul på Black Days, som løber over hen over weekenden og ind i næste uge. Desuden har butikkerne - måske af julemanden - fået leveret færdiglavede og fabrikslukkede slikposer til at dele ud til børnene, som gik glip af den forkælelse med den virtuelle juletræstænding.

Fra og med denne uge holder byens butikker også åbent hver dag frem til jul.

Black Days er inspireret af USA. Her falder Black Friday hvert år på den fjerde fredag i november - dagen efter fejringen af høst- og helligdagsfesten Thanksgivining, hvor de fleste amerikanere har fri og derfor tid til at shoppe efter gode tilbud.

Vænnet sig til mundbind

- Generelt ser det ud til, at kunderne i Ikast på trods af mundbind bakker op om handlen i Ikast. November har traditionelt været lidt mindre travl her i byen, sandsynligvis fordi folk varmer op til julehandlen. Den tendens ser butikkerne også i år, mens der nu ser ud til at komme gang i handlen igen som sædvanligt, siger Jan Birk Knudsen.

Udover tilsyneladende at have vænnet sig til mundbind, noterer Vores Ikast-chefen sig også en anden shopping-tendens:

- Hvor mange normalt juleshopper som familie, så bliver der nu kun sendt en repræsentant for hver familie.

Det betyder ifølge Jan Birk Knudsen, at der er rum til den i år krævede afstand mellem mennesker.

- I Strøgcentret eksempelvis er der så meget plads, at her kan være 900 mennesker, og så er der stadig de påkrævede afstandskrav på fire kvadratmeter per person. Desuden har centret 22 ind- og udgange og med tagkonstruktionen masser af luft, siger Jan Birk Knudsen.

Ramasjang-start

Og indenfor de muliges kunst bliver der også noget at komme efter for børnene i byen.

Black Days er nemlig samtidig den første weekend med Ramasjang for børnene. I et samarbejde mellem DR, Vores Ikast, udviklingsselskabet Ikast Bymidte og biblioteket er der skabt et helt specielt Ikast-mysterium udfra børnekanalen Ramasjangs univers.