18.000 kilometer for en hue

Sara Williams fra New Zealand blev årets første student fra Ikast-Brande Gymnasium

Udgivet:15. maj 2015, 13.05

Læsetid:2 minutter

Jette Williams måtte sætte huen på datterens hovede fem-seks gange, inden alle havde fået foreviget øjeblikket, hvor årets første student Sara Williams blev udklækket fra Ikast-Brande Gymnasium. Foto: Henrik Ole Jensen

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

8 år siden

Den obligatorisk røde rose og den næsten lige så traditionelle champagne stod klar og ventede blot på, at døren til Quben på Ikast-Brande Gymnasium gik op.

Bag den sad en flok unge mennesker og svendte over mystiske ligninger, snørklede udregninger og trigometriske finurligheder.

Der var med andre ord tale om eksamen i skriftlig matematik, og for én af dem betød dagens eksamen samtidig punktum på dette års eksaminer og dermed en studentereksamen i hus.

Sara Williams kom ud af døren som en af de første, og den hvide hue med et bånd af alverdens flag lå klar.

Det var moderen Jette Williams, der fik æren af at placerede den på datterens hovede - ikke én, men fem-seks gange. Der var et væld af mennesker, der skulle have foreviget begivenheden.

Derpå fulgte blomster, kram og champagne, inden 22-årige som traditionen byder skulle sende Dannebrog til tops på gymnasiets flagstang.

Sara williams har rejst de 18.000 kilometer, der er i fugleflugtlinje mellem New Zealand og Danmark for at sikre sig huen.

Det skete egentlig som en impulsiv handling. Hun var sammen med sine forældre for nogle år på besøg hos onklen i Engesvang, da hun fik øje IB-linjen på Ikast-Brande Gymnasium.

Overvejer biologi

Hun har boet hele sit liv i New Zealand, nærmere betegnet i byen Feilding, sammen med danske mor og new zealandske far. På grund af sit mødrende ophav taler den 22-årige et udmærket dansk, men meldte sig alligevel på den internationale linje - International Baccalaureate School - der er en uddannelse på linje med en studentereksamen, blot med den forskel, at al undervisning foregår på engelsk.

- Vi vil ikke stille os i vejen for vore børns uddannelsesmuligheder, og da det var det, som Sara valgte, så var det helt i orden, men der har nu været lidt stille derhjemme de sidste par år, siger Jette Williams.

Sara Williams er selv endnu ikke helt klar over, hvad hun vil bruge sin studentereksamen til.

- Jeg overvejer lidt at læse biologi, men det vil jeg tænke lidt over i den kommende tid. I første omgang skal jeg i hvert fald tilbage til New Zealand. Her skal jeg være de næste fem år, inden jeg fortsætter. Om det bliver der eller i Danmark, ved jeg heller ikke med sikkerhed, men jeg har haft nogle rigtigt gode år her, siger den nyslåede student, der har dobbelt statsborgerskab.

Som traditionen byder måtte årets første student sende Dannebrog til tops i gymnasiets store flagstang.