25-årsjubilæum: Søstersolidaritet på tværs af grænser

Soroptimisterne fejrer på verdensplan 100-årsfødselsdag - lokalt i Ikast lurer 25-årsjubilæet lige om hjørnet

4. juni 2021, 10.54

Ikast Soroptimister var forleden samlet for første gang siden coronanedlukningen og havde i anledning af klubbens 25-års­jubilæum i juni 2021 inviteret borgmester Ib Lauritsen (V) på besøg. Foto: Laila Kempel

KULTUR 20 erhvervsaktive kvinder tog tilbage i 1996 initiativ til at starte en lokalafdeling af den verdensomspændende organisation: Soroptimist International.

Soroptimist International Ikast kan derfor sideløbende med verdensorganisationens 100-årsjubilæum fejre sit eget 25-årsjubilæum.

En begivenhed, som de ser frem til at kunne fejre efter en lang periode med nedlukning.

Selve jubilæet fejrer de internt i klubben for medlemmerne 8. juni, med også med et åbent arrangement. Med det overordnede formål at samle penge ind inviterer de samme dag til bilbanko.

På deres første møde efter nedlukningen - i sidste uge - optog foreningen endnu to medlemmer til skaren, der i dag tæller 23 medlemmer.

- Vi er otte, der har været med helt fra starten, og det handler i bund og grund om, at udnytte det overskud, der er hos en flok lokale kvinder, der på baggrund af forskellige baggrunde arbejder for det fælles mål at sikre bedre vilkår for kvinder og piger i hele verden, siger Else Madsen, Engesvang.

Sammen med Elin Ottosen, Ikast, er det ikke uden stolthed i stemmen, at de kan fortælle, at de alene i 2020 sendte 65.000 kroner ud til hjælpeprojekter på verdensplan.

Drikkevand og stemmeret

Ikast-klubben er engageret i en lang række projekter, der spænder fra nationale og regionale engagement til deres egne lokale projekter.

Fælles er dog, at det altid er projekter, hvor det er piger og kvinder, det handler om.

Det handler om alt fra SOS Faderskaber, til at hjælpe voldsramte kvinder, sikre rent drikkevand i Afrika, hjælpe kvinder i krigszoner, samt give kvinderne mulighed for uddannelse, sundhed, og stemmeret.

Overskuddet skaffer de lokale soroptimister på mange forskellige måder.

Et af de meget synlige arrangementer i Ikast er den årlige julebasar i Bakkehuset, hvor der er både auktion, bankospil, loppemarked og cafe-salg.

- Men vi har også spisegrupper, hvor vi skiftes til at lave mad til hinanden. Hver gang er der betaling for maden, men det ryger i klubkassen, fortæller Elin Ottosen, der også værdsætter det sociale aspekt ved denne aktivitet.

- Vi lærer hinanden at kende og får nye venskaber på tværs, som jeg efter 25 år har svært ved at undvære, erkender hun.

Søstre i hele verden

Soroptimisterne har også arrangeret foredrag og cafemøder i samarbejde med andre lokale foreninger for på den måde at skabe et overskud til det verdensomspændende hjælpearbejde.

- Vi er en gruppe kvinder der vil det bedste for »vores søstre« i hele verden. Vi er også en social klub og har venskabsklubber i både Holland, Island og i Ukraine. Det giver et netværk. Vi er mange forskellige kvinder i både alder og erhvervsbaggrunde. Vi er forskellige og har vidt forskellige tilgange. Sammen er vi stærke og kan mere, end vi tror, siger Else Madsen, der personligt har fået en del nye venskaber i Ukraine via sit medlemskab af soroptimisterne.

Hun suppleres af Elin Ottosen, der fremhæver bevidstheden af at være en del af noget større.

- Det handler om at gøre det bedre for kvinder og døtre. I de dele af verden, hvor det ikke er som i Danmark, handler det om at få dem til at forstå, at de også har en værdi, siger hun.

Soroptimist International er verdens største græsrodsbevægelse for erhvervsaktive kvinder. Det er en af de såkaldte NGO-organisationer, der har taleret i FN.

Et af de kendte arrangementer hos de lokale Soroptimister i Ikast er den årlige julebazar i Bakkehuset. Foto: Laila Kempel