Hun er et rigtigt rivejern

Magny Kristensen er blandt de kommunalt ansatte, der gør Ikast præsentabel

Udgivet:13. august 2015, 11.02

Læsetid:4 minutter

Magny Kristensen hakker til dagligt i det, og her er hun i gang med at trimme Vestre Skole inden starten på et nyt skoleår. Foto: Flemming Thulstrup

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

8 år siden

forskønnelse Normalt forbinder man et rivejern med et alt andet end behageligt fruentimmer.

Sådan er det imidlertid ikke med Magny Kristensen, der har let til smil, mens hun med raske tag hakker med lugejernet.

Ukrudt og græstotter mister rodfæstet, og Magny fortsætter hen langs en flisesti på Vestre Skole, mens hun fortæller om sit arbejde.

Man skulle faktisk tro, at den 65-årige Ikast-pige aldrig havde foretaget sig andet. For det går tjept det her.

Gennem de seneste otte år har Magny Kristensen været ansat i Entreprenørafdelingens gartnerafdeling, der har ansvar for at holde grønne arealer, græsplæner og meget andet i en præsentabel stand.

Da Focus kigger forbi er hun i fuld gang med at trimme de grønne arealer på Vestre skole i Ikast, så de står indbydende, når der ringes ind til et nyt skoleår.

Beskæring af personale

Inden da var hun gennem en årrække ansat hos Sanita Træsko.

- Jeg havde ikke lyst til bare at sætte mig hen og søgte derfor arbejde som kommunegartner, og det har jeg aldrig fortrudt, siger Magny Kristensen, mens hun hakker videre.

Hun udgør fast makkerpar med Oda Bødker, og sammen har de to ansvaret for de grønne arealer i den vestlige del af Ikast, og der er rigeligt at se til.

De fleste af os registrerer nok først det store vedligeholdelses-arbejde, når det ikke bliver gjort, og ukrudtet får overtaget.

- Men folk er nu flinke til at rose os. Det bliver da også til tider til kritik, men det er sjældent, siger Magny Kristensen, der sætter en ære i at være over sagerne.

Ud over hende og Oda er der fire-fem gartner-sjak i Ikast, der skal sørge for, at det hele fremstår ordentligt. Hertil kommer naturligvis lignende grønne sjak i Brande og kommunens andre byer.

- Men der er blevet mere travlt. Da jeg startede var vi fire ansatte samt en praktikant til at varetage de grønne arealer, som Oda og jeg i dag klarer, siger den 65-årige kommunegartner.

Driften skal tænkes ind

Men Magny Kristensen er ikke typen, der piver.

- Jeg holder af jobbet og den friske luft. Det er naturligvis dejligt på en solskinsdag, men man skal jo bare klæde sig på efter forholdene, når det regner og er koldt, siger kommunegartneren, der ikke er bleg for at rette en flise til eller lave andre ting end netop de gøremål, som hun er ansat til.

I forbindelse med arbejdet med plejen af de grønne arealer har hun dog et lille hjertesuk.

Det drejer sig om at tænke driften ind, når byplanlæggerne udlægger nye udstykninger eller andre tiltag, hvor der er store grønne og rekreative områder, der skal passes.

Et eksempel er Vesterhåb, der er placeret i et naturskønt område med masser af grønt og rekreativt.

- Her har vi store problemer med at følge med. Der er ikke tilstrækkeligt med tid, og i øjeblikket har ukrudtet vundet første omgang, konstaterer Magny Kristensen.

Deres egen rundkørsel

De enkelte teams har et vist råderum, og der bliver plads til lidt anderledes opgaver.

Blandt andet står Oda og Magny bag den lille rundkørsel ved Ikast Svømmecenter.

Den er Magny Kristensen med rette stolt af, og der er også andre, der har fået øje på teamets rundkørselsdesign, hvilket betyder, at de nu også har fået opgaven at designe en rundkørsel i Ejstrupholm.

Men i øjeblikket handler indsatsen sig først og fremmest om de grønne arealer, men i efteråret og vinteren ændrer opgaverne sig.

- Ved vintertide skal vi jo fjerne sne, hvis der ellers kommer noget. Ellers er der jo beskæring og lignende, der skal passes, siger Magny Kristensen.

Det er Oda Bødker og Magny Kristensen, der står bag designet af rundkørslen ved Ikast Svømmecenter, som teamet også selv passer.
Der er skåret i bemandingen blandt kommunegartnerne, hvilket betyder, at der er mere at se til, og det kan under tiden være vanskeligt at følge med ukrudtet som her i den relativt nye udstykning i Vesterhåb i Ikast.