Næstekærlighed på skoleskemaet: Ung indsats skaber stor glæde

Udgivet:15. december 2019, 10.27

Læsetid:3 minutter

Af Hanne Baltzer
presse@ikastavis.dk

Ikast Når Signe Gaarbo og Silas Kold pakker julegaver fra sponsorer ind til flygtninge, synes de ikke, det er den store indsats. Alligevel kommer eleverne fra Hestlund Efterskole til at opleve, hvor glade flygtningene fra Kærshovedgård bliver, når de møder dem efter jul i bibelcafeen i Bording, hvor der er arrangeret juleaften den 23. december. Erfaringen er, at selv en lille indsats kan virke stor i andres liv.

Hestlund Efterskole har nu i et par år haft næstekærlighed på skoleskemaet. Udover at diskutere tro og livsanskuelser handler det om at yde en aktiv indsats for andre. Det kan være til et arrangement - Julemandens pit stop, hvor der kommer børn fra udsatte familier. Det kan være at assistere på plejehjemmet med at køre ture med de ældre eller finde sponsorer, der vil hjælpe med fx legetøj til det børnehjem i Rumænien, Hestlund Embrace-holdet skal besøge i foråret.

- Der er ikke tale om politisk stillingtagen, men når mennesker lider nød eller har brug for en kærlig hånd, da vil vi gerne være med. Embrace betyder omfavne, og det er det vi gerne vil fx også i vores lokalområde, understreger viceforstander Lars Hansen.

Omfavn

Én ting er at fortælle eleverne om kristne værdier som næstekærlighed, omsorg for de svage og fællesskab med plads til og brug for alle. Noget andet er at lade de unge udleve det i praksis ved at forsøge at gøre en egentlig forskel for andre. Ved at møde mennesker i helt andre livssituationer.

- Det gør vi nu med Hestlund Embrace, fortæller viceforstander Lars Hansen.

- Vi har oplevet, at mange virksomheder gerne vil sponsorere til fx både julegaver og ting til børnehjemmet i Rumænien. Det er vi meget glade for, siger Anette Bonde.

En måned før jul begyndte eleverne på valgfaget Hestlund Embrace. Så det er stadig meget nyt. Spurgt om, hvorfor de i 10. klasse netop har sat X ved dette valgfag, svarer de: - Jeg er allerede blevet hjulpet meget gennem mit liv, og den hjælp vil jeg gerne give videre. Give noget tilbage af det, jeg fik. Det bliver da en kæmpe øjenåbner at komme til Rumænien. Jeg tror, jeg efter rejsen vil sætte mere pris på de ting, vi har herhjemme, siger Silas eftertænksom.

- Ikke alle her det så godt som mig. Det at kunne se, at der kommer noget ud af vores hjælp, betyder noget. At vi kan forære dem ting, de kan bruge til noget. Jo, smilet i øjnene gør det hele, tilføjer Signe.

Sæt tid af til andre

Her i denne uge skal de til at være færdige med julegaveindpakningen, som de kalder hyggelig. De har også skrevet julekort på engelsk og kreeret til og fra kort.

I 2020 kalder nye oplevelser med næstekærlighed som grundtone. Det bliver fx at møde de ældre på det lokale plejehjem, hvor de skal skubbe en kørestol eller cykle en tur med plejehjemsbeboere. Det skal nok give røde kinder og vind i håret. Og glæde.

- Vi glæder os over mulighederne for at hjælpe. De unge vil gerne vise, at de kan gøre en forskel, og de synes selv, at de får meget igen, mener viceforstanderen.

- Pointen er at opleve, hvor lidt man behøver selv at gøre for at gøre en forskel. Det kan være en volleyball i en hal til sportshungrende mænd eller kvinder der får lov at lave velsmagende mad i et køkken og servere det for andre. At man gider sætte tid og plads af til andre mennesker. Det er det, der betyder noget, siger Anette Bonde.