Salmesangen går med os gennem hele livet

Fra babysalmesang til seniorkor. De lokale kirkers tilbud om fællessang bliver brugt på tværs af aldre og kirkelig tilknytning.

Udgivet:29. september 2021, 16.50

Læsetid:3 minutter

Alle aldre kan mødes til salmesang i de lokale kirker. I Bording Kirke er der blandt andet børnesalmesang for de et-tre-årige. Foto: Privat

”I østen stiger solen op, den spreder guld på sky”.

B.S. Ingemanns folkekære morgensalme er blevet sunget i generationer i de danske kirker, siden salmedigteren skrev den i 1837. Men den lyder lidt anderledes i Bording Kirke en tirsdag eftermiddag, hvor kirkerummet er indtaget af en flok børn i alderen et til tre år – og deres forældre. Bording Kirke har nemlig inviteret til børnesalmesang, og i løbet af en halv time synger børn og forældre blandt andet om dyr, stjerner, blomster – og om solen, der spreder guld på sky.

Relevant for alle aldre

Børnesalmesangen er et af mange tilbud om sang og musik, som trækker folk i alle aldre til de lokale kirker. I Bording og Christianshede kirker er det sognemedhjælper Lone Ahlers, der sammen med organist Kirsten Poulsgaard står for både babysalmesang, børnesalmesang og børnekor i kirken, og for hende er salmesangen en helt central del af livet i kirkerne – på tværs af aldersgrupper og kirkelig tilknytning.

- Vi vil gerne lave noget, der gør kirken relevant for alle aldre. Vi vil også gerne tilbyde noget til folk, som ikke er vant til at sidde til en højmesse om søndagen, og her kan sang og musik noget særligt, siger Lone Ahlers.

En del af kirkernes arv

Mens tidligere generationer lærte salmevers udenad i skolen, er salmesangen også i dag en ting, mange danskere tager med sig igennem livet. Det skyldes i høj grad kirkernes lokale tilbud fra babysalmesang, minikonfirmander, konfirmander og ungdomskor til højskolesangsarrangementer for voksne og fællessang på plejecentrene. Og naturligvis ved gudstjenesterne, hvor salmesangen også spiller en hovedrolle fra spaghettigudstjenester til højmesser og plejehjemsgudstjenester.

- Musik og sang er noget, vi er gode til i kirkerne. Salmesangen har en tusindårig historie og er en del af kirkens arv, og derfor synger vi også de gamle, gedigne salmer med babyerne og deres forældre, siger Lone Ahlers. Hun synes, det er vigtigt, at børnene i en tidlig alder stifter bekendtskab med salmerne – også selv om, de ikke forstår teksterne.

- Det er heller ikke det hele, vi voksne forstår. Men det er vigtigt, at vi også lærer vores børn, at salmeteksterne er noget af det, vi kan vokse med gennem hele livet og som tager fat på nogle af de store emner, som vi møder i kirken i andre sammenhænge, siger Lone Ahlers.

Salmer gennem hele livet

Ellen Ø. Gravesen er organist ved kirkerne i Ikast og Faurholt, og hun leder blandt andet seniorkoret i Ikast Kirke. Her er de fleste sangere over 70, og for dem er salmesangen en vigtig grund til at mødes.

- Jeg spurgte for nylig korets medlemmer, hvorfor de havde valgt at gå til kor, og her lød et af svarene, at det havde stor betydning at få mulighed for at synge de salmer, man har sunget gennem hele livet. Det oplever jeg også, når jeg spiller til plejehjemsgudstjeneste, hvor nogle af de ældre måske ikke længere kan læse i salmebogen, men de kan stadig huske teksterne og synge med, fortæller Ellen Ø. Gravesen.

Sangen giver fællesskab

Ved børnesalmesangen i Bording Kirke er det ikke fordi, at de små børn synger meget med på ordene i salmerne. Men de lytter, fornemmer og sanser og er generelt mere stille, end man kunne forvente af en flok 1-3-årige i timen inden aftensmaden. For salmesangen handler ikke kun om teksterne, men om fornemmelsen af at mødes i musikken. Uanset alder eller forudsætninger.

- Salmesangen giver en fællesskabsfølelse. Fællessang er måske ikke en holdsport, men vi får alle en fornemmelse af, at det lyder bedst, når vi lytter til hinanden. Og salmerne lyder som regel bedre, når vi synger dem sammen med andre, siger Lone Ahlers.

Fakta:

FAKTA: Salmesang for alle aldre i de lokale kirker:

Bording og Christianshede kirker

•Babysalmesang

•Børnesalmesang (1-3 år)

•Rytmisk børnekor (4 år til 2. klasse)

•Kirkekor (3.-6. klasse)

Faurholt Kirke

•Babysalmesang

•Gospel For Fun

•Lejlighedskor (jul, påske og høst)

Fonnesbæk Kirke

•Babysalmesang

•Børnekor (3.-4. klasse)

•Ungdomskor (15-25 år)

Ikast Kirke

•Babysalmesang

•Børnekor (0.-2. klasse)

•Aspirantkor (3.-6. klasse)

•Kirkekor (fra 7. klasse)

•Seniorkor (fra 60 år)

Isenvad Kirke

•Babysalmesang