Sommersjov ved den gamle skovridergård

Vester Palsgaard Skovmuseum er klar med familievenlige ferieaktiviteter

Udgivet:07. juli 2022, 06.16

Læsetid:3 minutter

Vester Palsgaard Skovmuseum ved Hampen er et glimrende udflugtsmål, erfarede familien Birkbøll fra København. Her ses Claus og Gitte Birkbøll samt børnebørnene Filippa (t.v.) og Mathilda, mens de gik på opdagelse i en af stuerne i den gamle skovridergård. Foto: Thomas Vang Nielsen

IKAST-BRANDE Er man ferieramt og mangler et udflugtsmål til at aktivere børn- eller børnebørn, er en tur til det hyggelige skovmuseum ved Vester Palsgaard i Hampen en oplagt mulighed.

Museum Midtjylland står bag tre dage med familievenlige ferieaktiviteter i historiske og naturskønne omgivelser ved den gamle skovridergård nær Hampen.

Temaet er »snit, filt og leg«, og den første af tre planlagte dage var torsdag 30. juni.

De to næste datoer er 7. juli og 28. juli.

Kun en lille køretur

Avisen kiggede forbi på den første dag og blev mødt af tre piger, som var i gang med nogle runder sækkevæddeløb på plænen foran det stråtækte museum.

- Jeg er her med to af mine egne piger og med min niece, som er på besøg fra Roskilde, forklarede Henriette Lauritsen fra Ikast, mens hun stod og kiggede på, at ungerne brændte energi af.

De tre piger var Fridasofie Lauritsen på 12 år, Marlie Ide på seks år og 11-årige Milla Meisner.

- Det er så hyggeligt her. Vejret er perfekt, og det er jo ikke langt fra Ikast. Kun 20 minutter i bil, og så ser det ud til, at vi lige om lidt kan få pandekager lavet over bål, sagde Henriette Lauritsen, mens børnene var på vej hen til næste aktivitet.

- Et fantastisk sted

Ved en snittebænk sad Malthe på syv år.

- Jeg er ved at snitte en saks. Jeg har også lavet en fløjte, lød det fra knægten, der var taget til Vester Palsgaard sammen med sin farfar, Flemming Sandgaard fra Ikast.

- Malthe bor i Aarhus, og når han så er på ferie, tager vi tit til aktiviteterne her på skovmuseet. I vinterferien lavede vi en fuglekasse til en musvit, men lige nu er det gråspurve, der bor i den. Jeg synes, museet her er et fantastisk sted, og jeg har læst i avisen, at det kan være truet af lukning. Det vil godt nok være synd, lød det fra Flemming Sandgaard.

Lavede en krybskyttefløjte

Ved siden af snittebænken og aktiviteterne på græsplænen var der også mulighed for at skabe alt fra golfbolde til tulipaner med vådfiltning.

Eller man kunne gå på skattejagt i området. Eller måske lære at lave en fløjte.

Sidstnævnte havde 11-årige Malde Illum Larsen fra Klovborg kastet sig over.

- Jeg er her med min mor og lillesøster. Jeg har lavet en krybskyttefløjte. Det er den første aktivitet, jeg har lavet i dag. Men jeg skal helt sikkert prøve noget af alt det andet også, fortalte en begejstret Malde Illum Larsen.

Som i de gamle dage

Sommeraktiviteterne foregik alle udendørs, men man kunne også gå på opdagelse i de faste udstillinger inde i den gamle skovridergård.

Det gjorde Claus og Gitte Birkbøll fra København.

De havde base i et sommerhus mellem Bryrup og Brædstrup, hvor de havde selskab af børnebørnene Mathilda på syv år og Filippa på ni år.

- Det er første gang, vi er her. Vi kendte faktisk ikke museet, før Gitte googlede lidt om, hvad der er at se her på egnen. I går var vi til fugleshow i Them, fortalte Claus Birkbøll.

Alle fire var enige om, at det var ganske lærerigt og interessant at gå rundt i de gamle stuer, køkkenet og de forskellige andre rum i skovridderboligen.

- Det er fedt, lød den spontane dom fra Filippa Birkbøll.

- Det er spændende med alle de gamle møbler og ting, så vi kan se, hvordan de levede i gamle dage, uddybede den niårige pige.

Henriette Lauritsen fra Ikast var taget til Vester Palsgaard sammen med pigerne Milla Meisner (t.v.), Marlie Ide og Fridasofie Lauritsen. Foto: Thomas Vang Nielsen
11-årige Malde Illum Larsen fra Klovborg fik snittet sig en krybskyttefløjte.