Duedag er tilbage: Kræmmerstemning, gode handler og op mod 55.000 gæster i Ejstrupholm

Gaderne i Ejstrupholm vil igen summe af markedsstemning, når Duedag vender tilbage 10. oktober

5. oktober 2021, 06.37

Duedag fra 2019. Året efter blev det aflyst, så nu er glæden stor over, at markedet vender tilbage. Foto: Tom Laursen

EJSTRUPHOLM De er så småt begyndt at glæde sig i Ejstrupholm, for vi nærmer os 10. oktober, hvor Duedag vender tilbage efter at have set sig nødsaget til at aflyse sidste år som følge af coronarestriktioner. Det skriver arrangørerne bag Duedag i en pressemeddelelse.

Duedagen i Ejstrupholm er årets sidste store udendørs kræmmermarked, og på to kilometer stande rundt i Ejstrupholms gader finder man alt, hvad der hører sig til et godt marked.

- Ovenpå sidste års aflysning glæder vi os rigtig meget til at holde Duedag igen. Vi håber på dejligt, lunt efterårsvejr og mange besøgende i gaderne. Mange kræmmere har meldt deres ankomst, så der bliver helt sikkert mulighed for at gøre en rigtig god handel, siger Kim Storm fra Duedagsudvalget og tilføjer:

- Og trænger man til en pause i handlen, kan man tanke depoterne op i Duedagens madboder og nyde levende musik i Dueslaget, vores telt på Søndergades p-plads, siger han.

130 frivillige knokler

Ejstrupholm har cirka 1600 indbyggere, men til Duedagen bliver byens indbyggertal mangedoblet - der forventes op til 15.000 besøgende. For at få så stort et arrangement til at glide kræves masser af frivillig arbejdskraft.

Cirka 130 frivillige giver derfor en hånd med i madboderne, på parkerings-området og med andre opgaver. Duedagen er et samarbejde mellem de fire lokale foreninger Ejstrupholm Håndværker- og Borgerforening, Ejstrupholm Gymnastikforening, Ejstrupholm Idrætsforening og Ejstrupholm Erhvervsforening.

Tradition i 66 år

Duedagen har eksisteret siden 1955. Forhistorien er, at skoleinspektør Skriver fra Aulum kørte gennem Ejstrupholm og gjorde holdt på kroen. Skriver faldt i snak med kromanden Anker Pedersen, og de var begge meget interesserede i duer og opdræt af disse. Inden Skriver forlod kroen, aftalte de, at de ville arrangere en dueudstilling i Ejstrupholm. Udstillingen fandt sted i 1955, og siden da har Duedagen været en årlig tilbagevendende begivenhed i Ejstrupholm.

Der er fortsat dueudstilling til den Duedag, vi kender i dag. Det foregår i Ejstrupholm Hallen, og bedømmelserne er normalt færdige ved 13-tiden, hvorefter dørene åbnes, så alle interesserede kan komme ind og se duerne.