Nye tider på vej: Ny kurs for folkeskolen i Ikast-Brande

Relevante parter mødtes til et inspirationsmøde for at finde ud af, hvordan kommunens folkeskoler kan blive endnu bedre

Udgivet:26. marts 2023, 06.00

Læsetid:2 minutter

Deltagerne lyttede opmærksomt ved inspirationsmødet »Sammen om skolen« i Ikast-Brande Kommune. Foto: Ikast-Brande Kommune

2 måneder siden

FOLKESKOLE Folketinget har gennem initiativet »Sammen om skolen« givet de danske folkeskoler chance for at ændre og kvalitetsudvikle undervisning og arbejdsmetoder. Hver af de 98 danske kommuner skal selv skræddersy de løsninger, der virker bedst lokalt.

Ikast-Brande Kommune har nu taget de første skridt i den nye retning ved at samle alle relevante parter til et fælles inspirationsmøde, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Ingen ævl og kævl

Ved mødet deltog formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, samt formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal. De forklarede først baggrunden for det nationale projekt, som de begge var med til at forhandle på plads.

- Det er historisk og en markering af, at skoleudvikling skal foregå på en anderledes og bedre måde. Det hele har været kørt op i en ufrugtbar konflikt efter lærerlockouten i 2013. Folkeskolen har brug for, at vi alle rykker tættere sammen og finder løsninger i fællesskab i stedet for at spilde tiden på ævl og kævl, sagde Gordon Ørskov Madsen.

Claus Hjortdal tilføjede:

- Det bliver en ny måde at arbejde på, hvor løsningerne ikke dikteres ovenfra, men skal skabes ude i de enkelte kommuner og endda tilpasses de enkelte skolers lokale behov og muligheder. Vi har fået lavet en åbning i loven, så der er plads til decentrale løsninger. Det er derfor, I skal finde jeres egne løsninger.

Respekt for kasketter

I salen sad vicekommunaldirektøren, skolelederne, medarbejdere fra kommunens skoleafdeling, den politiske ledelse og konsulenter fra Herningegnens Lærerforening, politikere fra Børne-, Kultur-, og Fritidsudvalget, tillidsrepræsentanter fra skolerne, repræsentanter for pædagogernes fagforening BUPL, formænd for skolebestyrelserne og unge fra fælleselevrådet i kommunen.

En af de primære opgaver ved det tre timer lange møde var at få de forskellige grupper til at kigge på deres egen rolle i det fremtidige arbejde med at skabe fælles ejerskab og fælles ansvar for skolen.

- Vi skal have en åben og ærlig dialog med hinanden og respekt for vores forskellige kasketter. Vi repræsenterer mange forskellige ønsker og holdninger. Men jeg tror på, at vi kan mere sammen end hver for sig, sagde skolechef Thomas Garsdal.