Psykisk sårbare behandles som mennesker

Socialdemokraternes spidskandidat til regionsrådsvalget Anders Kühnau på besøg i Brande og Engesvang

Udgivet:01. november 2017, 07.52

Læsetid:3 minutter

Spidskandidat Anders Kühnau (S) får sig en snak med Isak Clausen, der er i gang med et læringsforløb, hvor der blandt meget andet trænes sociale færdigheder. Foto: Tom Laursen

Kim Kristensen
| kik@herningfolkeblad.dk

Brande-Engesvang Der er stor fokus på byrådsvalget i øjeblikket, men samme dag, som krydserne sættes 21. november, skal der også vælges medlemmer til regionsrådet.

Sidstnævnte valg sørgede socialdemokraterne i Ikast-Brande for at fremhæve torsdag, hvor partiets spidskandidat i Region Midtjylland, Anders Kühnau, der i dag er 1. næstformand i regionsrådet og formand for hospitalsudvalget, var på besøg to steder i kommunen - på Socialpsykiatrisk Center Syd i Brande og på Rehabiliteringscenteret på Dybdalsparken i Engesvang.

Med Anders Kühnau rundt var byrådsmedlem og byrådskandidat Birthe Sørensen, der også kan stemmes på til regionsrådsvalget, samt Tage Olsen, der er partiets kredsformand.

På Socialpsykiatrisk Center Syd blev delegationen, som her også indkluderede handicap- og psykiatrichef Allan Kjær Hansen, modtaget af leder Linda Engelbreth.

Fuldt belagt

Centret har 28 boliger og tager også imod borgere fra andre kommuner.

- Til november er alle pladserne i botilbuddet belagt. Andre kommuner har også fået øjnene op for det, vi kan, tror jeg, sagde Linda Engelbreth.

Socialpsykiatrisk Center Syd har en god succesrate, når det gælder den unge gruppe mellem 18 og 35 år.

Hvilket blandt andet kan aflæses af, at når mange af beboerne er sluset ud, kan de ofte klare et skåne- eller fleksjob.

Eller, de har overskud til at begynde på en uddannelse.

- Det handler om at investere i mennesker, sagde Linda Engelbreth.

Centret har også akutte pladser, en aflastningsbolig, værksteder og en hyggelig café.

Der foregår meget behandling i form af forskellige terapiformer.

Spidskandidat Anders Kühnau nævnte, at det nærmest er et mantra for ham at have fokus på det, der sker i socialpsykiatrien. Han vil blandt andet have samarbejdet mellem socialpsykiatrien og regionspsykiatrien til at fungere bedre, blandt andet for at undgå indlæggelser.

Som det er i dag er der ikke meget tid til at arbejde med terapi i regionens psykiatritilbud. Her handler det primært om at få sygdommen stabiliseret, at få udskrevet noget medicin og så er det ellers ud af systemet igen.

Skudt i Silkeborg

Linda Engelbreth fortalte, at hun oplever, at de psykisk sårbare borgere kommer hjem, før de er færdigbehandlede. Hun bemærkede også, at der er stor mangel på psykiatere.

Birthe Sørensen (S) nænvte, at hun »er skudt« i Psykiatriens Hus i Silkeborg, der er tiltag mellem behandlingspsykiatrien i Region Midtjylland og socialpsykiatrien i Silkeborg Kommune.

Sammensætningen af personalet på Socialpsykiatrisk Center Syd er flerfaglig. Leder Linda Engelbreth er uddannet sygeplejerske, andre er socialpædagoger, ergoterapeuter eller social- og sundhedsassistenter.

- Vi lægger vægt på personlige kompetencer. Det kræver robusthed at være her, understregede Linda Engelbreth, som tilføjede, at centret har ret mange unge piger med selvskader.

Lederen nævnte ligeledes, at det er svært at få sygeplejersker til at tage job i socialpsykiaitrien.

Det havde Anders Kühnau svært ved at forstå.

- Det skal vi rykke på, sagde han.

Bent Hansens slagskibe

På centret i det nordlige Brande oplever de meget lidt af trusler og vold.

- Vi fokuserer meget på forebyggelse og god kommunikation, forklarede Linda Engelbreth.

Under rundvisningen på centret stødte delegationen i centralkøkkenet ind i en beboer, som stod og skar røde pølser ud i mindre stykker til fredagens halloween-buffet. Det viste sig blandt andet- ganske kuriøst, at køkkenmedhjælperen havde gået på gymnasiet med den nuværende, mange årige regionsrådsformand Bent Hansen (S), og at de to unge mænd havde sænket slagskibe i musiktimerne.

Så Anders Kühnau fik lidt info, han kunne drille Bent Hansen med en af dagene.

Regionsråds-kandidaterne med følge blev også inviteret ind i en af boligerne, hvor den unge beboer fastslog:

- Vi får en rigtig godt behandling. Vi bliver behandlet som mennesker.

Spidskandidat Anders Kühnau (S) får sig en snak med Isak Clausen, der er i gang med et læringsforløb, hvor der blandt meget andet trænes sociale færdigheder. Foto: Tom Laursen
Leder af Socialpsykiatrisk Center Syd i Brande Linda Engelbreth informerer Anders Kühnau om, hvad centret er for et sted. Midt mellem de to er det Ikast-Brandes handicap- og psykiatrichef Allan Kjær Hansen.
Centret i Brande har nogle meget inspirerende udenomsfaciliteter.
Anders Kühnau og Birthe Sørensen. Foto: Tom Laursen
Foto: Tom Laursen