Kunstværket får snart nyt liv: Nu er der igen strøm

Kunstværket ved varmeværket har fået strøm og får snart også lys. Og så skal scenen males og renoveres

Udgivet:31. juli 2023, 12.00

Læsetid:3 minutter

I sollyset står kunstværket uden navn ganske flot, på trods af, at der mangler to ruder. Desværre kan man bare ikke se det om aftenen, men det ændres snart. Foto: Mads Magnussen

Mads P. Magnussen
Journalist

1 måned siden

ENGESVANG - Siden I var her sidst og lave en artikel, har der faktisk ikke været noget hærværk eller noget, så det er rigtigt dejligt.

Ordene kommer fra Per Abildskov, som sammen med Kai Pape fra lokalrådet har brugt over et år på at istandsætte kunstværket uden navn af Merete Barker ved det gamle varmeværk i Engesvang, samt kælder og toiletter i selv samme bygning. Og som han rigtig nok nævner, var Folkebladet forbi for lige godt fem måneder siden og lave en artikel om netop det arbejde.

- Det startede med, at jeg var lidt vred over at opdage, at »nogen« havde fundet morskab i at smadre flere af de bemalede glasfriser, der er sat op mellem de to store tanke, sagde Per Abildskov dengang, og derfor gik projektet altså i gang tilbage i 2022.

Nu skriver vi så sommer 2023, og selvom projektet ikke er i hus endnu, er der alligevel sket lidt. Kælderen er blevet ryddet op, og så har Norlys Fonden netop doneret 40.000 kroner til projektet, så der igen kunne kobles strøm til bygningen.

- Dengang værket blev udmatrikuleret til Birkevej 34b, kunne Ikast værkerne og kommunen ikke blive enige om, hvem der skulle betale for strømmen, og derfor blev strømledningen simpelthen klippet over, siger Per Abildskov.

Derfor har ildsjælen i de seneste mange måneder gjort brug af et batteri, som kunne give strøm til et par lamper i kælderen. Men nu hvor strømmen er tilbage, er der lys overalt i kælderen.

Ligeledes er der også indkøbt lys til toiletterne og projektører til kunstværket, men det befinder sig endnu i kælderen, da journalisten er forbi.

Maling og scenerenovering

Nu er der altså kommet styr på strømmen, og derfor venter der nu de næste skridt i processen.

Blandt andet at der skal males, for her kan man også se, at malingen har fået godt med solskinstimer gennem årene, og så er der også scenen foran kunstværket, som skal have en tur.

Scenen er således ujævn, trappen op til den er langsomt ved at falde sammen, og efeuen omkring scenen trænger nok til en tur eller to med hækkesaksen.

- Vi har en lokal anlægsgartner, som er kommet med et skriftligt tilbud på at lave det, siger Per Abildskov.

Den blå farve på væggen har stået skarpere, og derfor skal der snart males igen. Den l okale malermester Jørn Andersen har doneret maling til projektet. Foto: Mads Magnussen

Med tilbuddet og viden om priser på lidt andet der også skal til, kan Per Abildskov konstatere, at der mangler 26.000 kroner, så skulle alt gerne falde på plads.

- Jeg havde jo håbet, at det hele kunne være klar til efteråret, så vi kunne holde en indvielsesfest, men det bliver måske lidt svært at nå inden vejret bliver for dårligt. Men så må vi holde en forårsfest, siger Per Abildskov, som drømmer om, at arealet omkring værket igen kan blive genstand for byfesten, Hedefesten, som ikke har fundet sted i en håndfuld år efterhånden.

Og da journalisten igen var taget videre i dagens program, kom der en mail fra Per Abildskov, som lige havde nået at sætte lys op på toiletterne efter snakken - så det går fremad, og det bliver spændende at se, hvordan det hele ender ud.

Trappen til scenen falder langsomt sammen, og så har efeuen også fået lov at vokse sig stor og vild de seneste år. Det skal der også styr på. Foto: Mads Magnussen
Her var engang en plade, som gav information om kunstværket. Heldigvis har kommunen et billede af pladen, så det skulle være ganske nemt at lave en ny. Foto: Mads Magnussen