Ruslands-korrespondent: Trak fuldt hus til foretællinger fra Rusland

På Ikast Bibliotek inviterede journalist Mathilde Kimer indenfor til fortællinger om livet i Rusland

11. marts 2020, 16.00

DRs Ruslands-korrespondent, Mathilde Kimer, var fuldstændig solgt, da hun første gang besøgte Rusland.

IKAST De mere end 150 mennesker, som tirsdag aften tog turen til Ikast Bibliotek for at lytte til journalist Mathilde Kimers foredrag »Rusland - mere end bare Putin« havde læst på lektien; de fleste huskede at give corona-hilsner med fødder, albuer og nik til venner og bekendte i flokken.

Foran forsamlingen gennemgik Mathilde Kimer flere lektier, som ligeledes fangede tilhørerne: Om russisk rap, russisk standup-komik, Ruslands historie, det store lands politiske strømninger og et indblik i hverdagslivet i en af verdens stormagter.

Mathilde Kimer har siden 2009 haft Rusland som stofområde for Danmarks Radio (DR), og i 2017 flyttede hun sin mand og deres tre børn med til Moskva som DR’s faste korrespondent i landet.

Hun var inviteret til byen af kvindeorganisation Soroptimisterne Ikast, som sammen med Ikast Bibliotek havde arrangeret foredraget - der trak fuldt hus.

- Jeg blev straks fanget af landet, af befolkningen, sjælen, kulturen og ikke mindst sproget. Jeg vidste, at jeg skulle arbejde med Rusland, fortalte Mathilde Kimer.

Komiker måtte flygte

Med overbevisende kærlighed til et land fyldt med kontraster, splittelser og skel. Som hun blandt andet demonstrerede gennem den russiske rapmusiker Timati, der forherliger det moderne og forskønnede Moskva skabt af Putin, og den russiske komiker Aleksandr Dolgopolov, der gjorde grin med Putin og måtte flygte til London.

- I hans show sagde han: »Rusland er i dag delt i to: Dem, der støtter Putin, og så dem, der kan læse, skrive og tænke.« Det var et lille show, der blev optaget og hurtigt blev et viralt hit. Og så begyndte politiet at undersøge ham og hans show. Derfor var han nødt til at flygte, fortalte Mathilde Kimer.

Den russiske komiker flygtede fra et land, der stadig overvåger og sender politiske modstandere i fængsel i årevis. Og som ifølge Mathilde Kimer samtidig rummer en unik befolkning med en helt særlig kultur.

- Det er et folk, der har udholdt så meget lidelse. Russerne er stadig sårede over, hvor utaknemmelig Europa og den vestlige verden er i forhold til de ofre, Rusland led for at bekæmpe Tyskland og nazismen under Anden Verdenskrig. De anser Rusland som den afgørende sejrherre, og den fortælling fylder stadig mange generationer efter i russernes selvopfattelse, konkluderede Mathilde Kimer.

Nye strømninger

Hun fortalte også om nye strømninger:

- Russerne i dag er på trods af tæt på totalitære tilstande en nation af handlekraftige mennesker. Som vores tradition med foreningsliv, hvor man byder ind til fællesskabet, vokser en ny generation op, som ikke er så præget af angst. De erkender, at det koster noget af dem selv, hvis de skal skabe et bedre samfund. Det skaber nye sammenhold i landet. For eksempel om miljøprotester. Som da politikerne besluttede at skabe Europas største losseplads lige ved tre floder, der sørger for drikkevand til tre store regioner. I tre år protesterede bedstemødre i teltlejre udenfor byggeriet, som til sidst blev droppet.

Demokratiske modsætninger

Men ifølge Mathilde Kimer er russernes grundforståelse af demokrati helt forskellig fra vores.

- De har slet ikke lyst til at abonnere på vores demokratipakke. De har svært ved at relatere til det store fokus på individet på bekostning af fællesskabet, fordi det ligger så langt fra den kultur, der har gennemsyret deres land, lød vurderingen fra Mathilde Kimer, der i den afsluttende spørgetid blandt andet svarede på, hvad hun er mest fascineret af ved Rusland og russerne:

- Jeg har dyb kærlighed og sympati for et folk, der gennem generationer har lidt gennem krige og magtfulde ledere. Alligevel stortrives en kæmpe beredvillighed til at hjælpe i alle sektorer, som vi her i Danmark er vant til, at staten tager sig af. Og så er russerne mere vilde; de lever i nuet. Jeg diskuterede en gang pensionsordning med en russisk ven, som grinede af mig: »Hvorfor spare op, når du ikke ved, om du lever til den tid: Lev livet nu«.

Foredraget om Rusland, arrangeret i samarbejde mellem kvindeorganisationen Soroptimisterne Ikast og Ikast Bibliotek, trak fuldt hus.