
Fra lokalradio til mediehus - og nu fuldtidsmor
Kirsten Mørup kom ind i den midtjyske medieverden som ung frivillig på lokalradio. De seneste 25 år har hun været blandt andet TV-reporter og annoncekonsulent i Mediehuset Herning Folkeblad. I fredags fejrede hun jubilæum og sagde farvel
Udgivet:08. november 2019, 13.45
Læsetid:5 minutter
Reporter, studievært, sælger, receptionist og konsulent. Kirsten Mørup har haft mange titler og jobfunktioner gennem 25 år i Mediehuset Herning Folkeblad. Foto: Henrik Ole Jensen
4 år siden
Jubilæum Det var et lidt specielt setup, da Kirsten Mørup fredag 1. november med kollegaer og venner fejrede, at det var 25 år siden, hun blev fastansat på den daværende lokale tv-station TV Midtjylland, som siden blev en del af Mediehuset Herning Folkeblad.
For samtidig med at det var en festdag, var det også hendes sidste arbejdsdag. Sammen med mediehusets ledelse har hun besluttet, at samarbejdet stopper nu.
- Hvis jeg skal se tilbage, vil jeg egentlig helst dele de 25 år op i 24 plus 1, siger Kirsten Mørup en rolig formiddag hjemme ved spisebordet i byhuset i Ikast.
For de første 24 år har budt på et spændende, sjovt og afvekslende arbejdsliv. Men det seneste år har trukket tænder ud - ikke jobmæssigt, men fordi hendes ældste søn på 8 år har haft det svært, og det har kostet på både familiefronten og på tilstedeværelsen i mediehuset.
Tv-jobbet var en livsstil
Men hvis vi lige spoler tilbage, så blev 48-årige Kirsten Mørup allerede i en tidlig alder fanget ind af medieverdenen og det at formidle lokale nyheder. Da hun voksede op i Ikast og gik på handelsskolen der, lavede hun lokalradio som frivillig på Radio Ikast, og da de to lokale fyre Jan Ørum og Ulrik Gorm Albrechtsen etablerede TV Max i Hammerum, rykkede Kirsten Mørup med - i første omgang også som frivillig, men fra 1994 som fastansat på kontrakt.
Det blev til ni år som reporter og studievært - i en periode, hvor tv-stationen skiftede navn til først TV Midtjylland og siden TV Danmark Midtjylland, og hvor grundlæggeren af Tankskibsrederiet Herning, Vitta Lysgaard, på et tidspunkt kom til som direktør, mens sønnen Knud overtog ansvaret for skibsfarten.
- Det var sjove år. Og måske i virkeligheden mere en livsstil end en arbejdsplads, fordi vi var unge, og der var god plads til sjov og ballade. Og når vi arbejdede sent, kunne Vitta for eksempel godt finde på at komme forbi med pizzaer, husker Kirsten Mørup, der stadig føler sig præget af tv-og tankskibsdirektøren.
- For mig var hun en kæmpe inspiration på mange områder, og hun blev også en god veninde. Arbejdsmæssigt prægede hun mig blandt andet med sin udholdenhed og pligtopfyldenhed, lyder anerkendelsen af den tidligere chef.
Fra skærm til ordreblok
Når årene som reporter og studievært tæller med i Kirsten Mørups 25 års jubilæum, er det fordi den lokale tv-station med de ansatte og deres ansættelseskontrakter undervejs blev opkøbt af Mediehuset Herning Folkeblad, da Vitta Lysgaard blev nødt til at koncentrere sig om driften af tankskibsrederiet igen.
Allerede inden opkøbet var Kirsten Mørup begyndt at arbejde med annoncesalg på tv-stationen, og i mediehuset blev hun ansat som annoncekonsulent.
- Kollegialt var det lidt som at komme ind i en lukket familiefest. Svært i begyndelsen, men det lykkedes. Arbejdsmæssigt var det til gengæld meget lettere at få ordre på blokken, fordi kunderne havde en helt anden forståelse for printannoncer, end de dengang havde for at annoncere på elektroniske medier, husker Kirsten Mørup.
Byråd og bestyrelsesjob
Sideløbende med arbejdslivet involverede Kirsten Mørup sig i Brande Højskole, hvor hun sidste år takkede af efter 18 år i bestyreslen - de seneste 10 som formand.
Og i 2006 blev hun valgt til byrådet i den nyetablerede Ikast-Brande Kommune for den Fællesliste, der også bragte den tidligere Brandeborgmester Preben Christensen solidt med ind i kommunesammenlægningen.
I alt otte år blev det til for Kirsten Mørup, der begge byrådsperioder havde fokus på kulturen og de sidste fire år var formand for kultur- og fritidsudvalget.
- Jeg har altid været glad for kultur, hørt meget musik og gået til koncerter. Billedkunsten lærte jeg først rigtigt at kende, efter mit møde med Vitta Lysgaard, men alt i alt er det et område, jeg brænder for at være med til at løfte, forklarer Kirsten Mørup.
I den politisk aktive periode blev arbejdslivets opgaver en periode byttet ud fra annoncesalg til et job i mediehusets reception.
I dag er Kirsten Mørup ude af byrådsarbejdet, og hun forlader mediehuset fra et job tilbage i salgsafdelingen.
- Vi lander på benene
Et halvt år før Kirsten Mørup fyldte 40 år, blev hun mor for første gang. Tre år senere kom endnu en søn til verden - begge gange med hjælp fra en anonym donor. Et valg og en glæde, hun tidligere har fortalt om i Herning Folkeblad.
Og det er i fortællingen om drengene og familielivet, at nøglen ligger til, at Kristen Mørups 25-årsjubilæum også bliver et farvel til arbejdspladsen.
For hendes ældste søn trives ikke og er blandt andet ramt af en alvorlig skolevægring. Og det kræver sin mor. Både at hjælpe og rumme ham bedst muligt og samtidig også at have overskud til den samlede familie.
Derfor har Kirsten Mørup fået en fratrædelsesordning, og de kommende måneder skal hun være mor på fuld tid.
- Hvad er det, man siger, om at når der lukker sig en dør, så åbner sig en anden? Jeg har været rigtig glad for at være i mediehuset, men ingenting er mere vigtigt end mine drenge. Og på et tidspunkt, når jeg er klar igen, skal jeg nok finde en ny, spændende arbejdsplads. Men lige nu er det vigtigste, at vi lander på benene. Og det er jeg overbevist om, at vi gør, siger Kirsten Mørup.