
Tandaftryk i 3D: Slut med at bide i voks hos bøjletandlægen
Tandplejen på Vestre Klinik i Ikast er nogle af de første i Danmark til at bruge en ny teknologi inden for tandregulering
Udgivet:01. september 2016, 10.54
Læsetid:5 minutter
Det lille apparat i Nikoline Paaskes mund er den nye 3D-scanner, som Vestre Klinik i Ikast bruger til at lave 3D billeder af patienternes tandaftryk. Foto: Flemming Hansen
7 år siden
Ikast Hos tandplejen i Ikast-Brande Kommune er det slut med at lave tandaftryk i voks og tandmodeller af gips.
Som en af de første tandplejeklinikker i kommunalt regi har man på tandreguleringsafdelingen på Vestre Klinik skiftet voksen og gipsafstøbningerne ud med en ny teknologi.
- Vi bruger i dag en elektronisk scanner, som kan gå ind og skaber en 3D-figur af barnets tandkonstruktion, forklare Hanne Pehrson, der er leder af den kommunale tandpleje i Ikast-Brande.
Speciale banede vejen
For seks år siden blev Jep Seeberg uddannet specialtandlæge i tandregulering. Det var hans speciale om en ny teknologi inden for tandregulering, der var med til at sætte gang i brugen af de nye metoder på Vestre Klinik.
- Ud over at vi er nogle af de første til at bruge en scanner til at lave 3D modeller af tænder, så er vi også nogle af de første, som får printet vores patienters tandmodeller og apparatur til tandregulering vha. en 3D-printer, siger Specialtandlæge Jep Seeberg.
Herning Folkeblad har fået lov til at gå med ind til en tandscanning for at se, hvordan det den moderne metode inden for tandreguleringen fungerer.
2D-billeder bliver til 3D-figur
En stander med en skærm står i rummet. Et lille apparat, der ligner en lille håndstøvsuger med et langt tyndt mundstykke, bliver sat ind i Nikoline Paaskes mund. Hun er en af dagens patienter til en tandscanning på klinikken. Først starter en let summen, bagefter begynder apparatet at lyde som en popcornmaskine. Mens maskinen popper af sted, danner der sig et 3D billede af Nikoline Paaskes overmund på skærmen ved siden af.
- Scanneren er en overflade scanner, der tager en masse 2D billeder, hvorefter de bliver sat sammen til én 3D model af tænderne. Hver gang der lyder et »pop«, så tager scanneren et billede, forklarer Jep Seeberg.
Først bliver Nikoline Paaskes overmund filmet med scanneren. Derefter er det undermundens tur. Til sidst, bider hun sammen, så klinikassistenten, også kan få et billede af sammenbiddet.
Giver større komfort
- Det var ikke så slemt, lyder det fra pigen, da hun er færdig med sin scanning.
Det er ifølge Jep Seeberg meget mere behageligt for patienterne, end at skulle bide i en gang voks, som det var kutyme førhen.
- Det er meget rare for vores patienter. Vi havde lige en fase, hvor vi skulle have det indkørt, men nu fungerer det, og alle er glade for det, både personalet og i særdeleshed patienterne, siger Jep Seeberg.
En mere præcis behandling
Det er ikke kun komforten, der er bedre ved den nye metode. 3D-scanneren er også mere korrekt, og det kommer patienterne til gavn, mener Jep Seeberg.
- Den er virkelig god i situationer, hvor det handler om præcision, hvilket tandregulering gør. Den måler fuldstændig præcist, hvilket gør det nemmere at lave både behandlingsplan og bøjler til den enkle patient, fortæller han.
Han mener, at det bliver lettere for tandlægerne at vise, hvad behandlingen kommer til at indebære for patienten.
- Vi kan lettere visualisere forløbet. Vi kan vise barnets tænder, som de ser ud nu, men vi kan også vise, hvordan de vil komme til at se ud under og efter en behandlingen. Det giver os et værktøj til bedre at kunne forklare behandlingsforløbet over for forældrene, konstaterer Jep Seeberg.
Sparer tid
Vestre Klinik sparer også en masse ressourcer ved at bruge den nye teknologi.
- Vi bruger mindre tid på selve processen. Med den gammeldags metode skulle aftrykket til gipsafstøbningerne først laves, derefter skulle gipsen hældes i og størkne. Så skulle den slibes fri, så vi fik vores model. Modellerne blev sendt til bøjleteknikerne med pakkepost, så de kunne fremstille bøjlerne. Desuden krævede gipsmodellerne også meget plads, da de efterfølgende skulle opbevares. Alt det slipper vi for nu, forklarer Hanne Pehrson.
Med et klik på en computerskærm kan specialtandlæger som Jep Seeberg nu finde sine patienters aftryk. Han kan sende dem videre til en bøjleteknikker per mail, og han kan opbevare det hele på en harddisk i stedet for i et fysisk arkiv.
- Det er blevet meget lettere og meget mere fleksibelt for os at arbejde med, konstaterer han.






