Kissmeyer i grundlovstale: - Mette F. tog for sig af retterne

Vejret viste sig fra sin bedste side, da Ikast Venstre bød på grundlovsmøde i smukke omgivelser

Udgivet:09. juni 2021, 07.04

Læsetid:2 minutter

Den smukke have på Kjargaarden mellem Ikast og Sunds var ramme om et af de mange arrangementer på Grundlovsdag. Dagens hovedtaler var folketingsmedlem for Venstre, Carsten Kissmeyer fra Ikast. Foto: Tom Laursen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

GRUNDLOVSDAG Det tætteste danskerne kommer på en nationaldag er grundlovsdag 5. juni. Her fejres, at Danmarks første grundlov blev underskrevet af Frederik VII i 1849, og at landet dermed gik fra at have et enevælde til at blive en demokratisk stat.

Her 172 år senere bestod fejringerne landet over af en lang række mindre arrangementer af hensyn til corona. Et af disse fandt sted i den blomstrende have hos Karen og Niels Willumsen på Sundsvej 24 mellem Ikast og Sunds.

Mødet var arrangeret af Ikast Venstre, der havde inviteret folketingspolitikeren Carsten Kissmeyer (V) til at være dagens hovedtaler.

- Vi står her i en rigtig flot have, og det er vigtig med gode rammer, når man holder grundlovsmøde. Det her er rigtig »Danmark«. Lyseblå himmel, grønne træer og flag ved indgangen, lød de indledende ord.

Et erhverv udslettet

Grundlovsdag 2021 var den første næsten-normale siden 2018. Året efter valgte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen at holde folketingsvalg, og i 2020 blev alle arrangementer aflyst på grund af risiko for smittespredning med coronavirus.

- Det med demokrati, er noget vi i dele af Folketinget har diskuteret relativt intenst i det seneste år. I denne coronatid har demokratiet været sat lidt på standby. Jeg var selv med til at trykke på knappen sidste år, hvor vi gav statsminister Mette Frederiksen (S) lov til at lave indgreb i folkets rettigheder i kampen mod coronasmitte. Men hun tog for sig af retterne og gjorde mere, end vi mente, at vi have sagt ja til, sagde Carsten Kissmeyer og nævnte mink-sagen som det mest åbenlyse eksempel.

- Det startede med en virusmutation, som nogle mente var meget slem, og kort tid efter var et helt erhverv udryddet på ordre fra regeringen. Vi er mange, der har været meget kritiske overfor håndtering af sagen. Både hele processen og at man ikke har lagt alting offentligt frem, lød det fra Carsten Kissmeyer.

Ubehagelig mistanke

Udrejsecenter Kærshovedgård var også et oplagt emne at komme ind på.

- Jeg kan godt forstå, at man sagde nej tak på Langeland. Det, vi kritiserer regeringen for i denne sag, er, at de ikke har drøftet det, før de meldte det ud. Jeg kan ikke andet end stå her med en mistanke om, at man i regeringen udmærket vidste, hvordan det ville gå, sagde Carsten Kissmeyer.

Af hensyn til corona kom deltagerne ved Ikast Venstres grundlovsmøde med egne stole. Foto: Tom Laursen