Stolekunst er flyttet ind på den gamle skole

Ikast-Brande Kommune har igen fået bevilget kunst fra Statens Kunstfond. Denne gang en skulptur af Ditte Hammerstrøm

17. april 2021, 08.05

I første omgang var de 36 enheder stillet på gulvet og blev langsomt flyttet op på podiet, hvor kunstner Ditte Hammerstrøm selv stod i spidsen for at samle sit værk »Stabelstol«. Foto: Laila Kempel

IKAST-BRANDE 36 stole-lignende enheder står linet op på gulvet - klar til at blive løftet op over scenekanten til den fremtidige placering på den gamle scene i det, der indtil for få år siden var samlingssal på Vestre Skole.

I øjeblikket er salen lukket ned på grund af corona - men fungerer under normale tilstande som kantine for de mange kommunale medarbejdere, der efterhånden har indtaget store dele af den tidligere folkeskole.

- Det er da virkelig skønt, at »stolene« får en permanent plads på en skole. Det er helt forrygende, siger kunstneren bag Ikast-Brandes seneste kunstsværk, Ditte Hammerstrøm.

Ikast-Brande er glad for kunst og har efterhånden også en ret stor samling, der står spredt ud over hele kommunen. Billedkunstrådet har fået gevinst ved at lægge billet ind hos Statens Kunstfond.

Værket »Stabelstol« er oprindelig lavet tilbage i 2016 til Snedkernes efterårudstilling.

- Jeg blev dengang inspireret af gips-skulpturen af den store rytterstatue fra Amalienborg Slotsplads, som står i Kongernes Lapidarium i København. Den var så smuk, at jeg også måtte lave en rytterstatue, siger Ditte Hammerstrøm, der brugte mandagen på at stille sit værk op på den nymalede sceneplads.

En tro kopi er det langt fra- men oprindelig var Stabelstol placeret på en sokkel, der har samme højde som rytterstatuens og med øverste stolesæde på samme højde som rytteren på hesten.

Skulpturen er som titlen antyder en masse stole, der er tænkt ud af boksen og ind i en ny helhed.

Formen er en arketype på en stabelstol. Enkelt udført i sorte rør. Gentaget og sat ovenpå - og ved siden af hinanden.

Normalt vil man tænke, at stole skal stables så de fylder så lidt som muligt, men jeg har valgt det omvendte, at de skulle stables, så de fyldte så meget som muligt, forklarer kunstneren, der er glad for at værket kommer ud til folket.

- Det er fantastisk at komme til en kommune, der prioriterer kunsten og hele tiden indarbejder den i anlægsbudgetterne. Kunsten skal jo ud og leve, siger Ditte Hammerstrøm, der følte hun havde vundet i lotteriet, da hun af Kunstfonden blev bedt om at bistå med selve opstillingen.

- Det gør jeg gerne, understreger hun og har svært at skjule begejstringen over at »Stabelstol«, kommer op på et podie, hvor det tidligere scenelys sætter værket i spotlight, og giver flotte skyggeeffekter på den nymalede bagvæg.