Sygehus er blevet til borgernes hus

Opbakningen var stor, da der var indvielse af Brandes genskabte vandrerhjem og det gamle sygehus

Udgivet:21. april 2019, 15.34

Læsetid:2 minutter

Tre glade damer - Ilse Christensen, Dia Blomstrand og Lotte Stoltenborg - fra arbejdsgruppen bag Dok Arends. Foto: Peter Nielsen

Af Ejgil Jessen Hansen
presse@focus-ikast-brande.dk

4 år siden

Brande Det hele er nu delt op i 2 afdelinger. Et selskab står for det tidligere vandrerhjem og de lokaler, som tidligere var beboet af demente. Det gamle sygehus er en selvstændig afdeling, som nu hedder Dok Arends. Ca. 200 mødte op for at bese lokalerne, og efterfølgende var der mulighed for at lytte til tidligere læge Ebbe Glarborg, som fortalte historien om det gamle sygehus i Brande. Borgmester Ib Lauritsen (V) og Brandes tidligere borgmester Preben Christensen, der nu er formand for Brande City, klippede i fællesskab snoren ind til det gamle sygehus som en formel åbning.

Blindtarmen

Den gamle sygehusbygning har undergået en stor forvandling. Vægge er blevet malet, der er lagt nye tæpper på gulvene, der er doneret masser af møbler til alle rummene, der er sat nye køkkener op, hængt malerier op o.s.v. Rummene har fået navne efter hospitalsverdenen. Der er "Operationsstuen", hvor i øvrigt styregruppen holder deres møder og opererer fra, "Fødestuen", "Hjertekammeret", "Kredsløbet", "Blindtarmen" og "Skadestuen" m.fl.

Lokale opbakning

Det er en enestående indsats, der er gået forud for indvielsen. Kommunen vurderede, at det ville blive for dyrt at istandsætte bygningerne og ønskede derfor at sælge dem. Nogle Brande-borgere så mulighederne i at bevare det, udvikle det og skabe et sted, hvor begrebet fællesskab skal stå højt. Så sent som i oktober startede processen med, at en forening overtog bygningerne, og allerede nu er man nået til indvielsen.

4 kvinder har stået for processen, Dina Blomstrand, Lone Stoltenborg, Ilse Christensen og Anja Norn. En lang række sponsorer har givet økonomisk støtte til projektet, og mange private har købt andele. En række håndværkere har ydet en helt unik støtte og hjælp. Mange af dem har i forvejen været i en travl periode, men så har de taget weekenden med. Det er summen af denne lokale indsats, som giver det flotte resultat. - Det giver også en helt anden interesse for stedet, når så mange kan sige, at de har bidraget til det. Det giver også et sammenhold, udtaler Ilse Christensen.

Alt er ikke på plads endnu, men der er stor optimisme at spore. Dina Blomstrand udtaler, at "der er rigtig mange, der har givet udtryk for, at det er dejligt, at det gamle sygehus bevares."